Sten Cranner 2006/Foto: Anna Hult

Grieg-markering MED norske komponister

INNLEGG: – Etter innlegget på Ballade er vi i Bergen Filharmoniske Orkester usikre på om styreleder Schaathun har full oversikt over Komponistforeningens medlemmers gjøren og laden i 2007, skriver Sten Cranner, adm.dir i Bergen Filharmoniske Orkester, i dette innlegget. – Vi tillater oss derfor å informere om hva som er gjennomført og planlagt i BFO i forbindelse med Grieg-markeringen, skriver Cranner videre, som et svar til Schaathuns etterlysning av fokus på dagens komponister i dette jubileumsåret for Edvard Grieg.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Sten Cranner

Administrerende direktør
Bergen Filharmoniske Orkester

Etter innlegget på Ballade 22.6 er vi i Bergen Filharmoniske Orkester (BFO) usikre på om styreleder Schaathun har full oversikt over Komponistforeningens medlemmers gjøren og laden i 2007. Uten at jeg skal påstå at han heller ikke har oversikt over hva landets øvrige orkesterinstitusjoner gjør i forbindelse med markeringen, er det i hvert fall helt tydelig at han ikke har tatt seg bryet å undersøke BFOs program for 2007.

Vi tillater oss derfor å informere om hva som er gjennomført og planlagt i BFO i forbindelse med Grieg-markeringen.

Med fare for å bli for pedagogisk detaljert, vil jeg for begrensningens skyld stort sett holde meg innenfor det Asbjørn Schaathun etterlyser – det vil si nye komposisjoner med utgangspunkt i arven etter Grieg. Jeg kan imidlertid love at markeringen av Grieg selv er ganske omfattende. Jeg tillater meg også å ta med komponister som ikke er medlemmer av Komponistforeningen.

Arven etter Grieg

12. april 2007 var BFOs årvisse «De Unges konsert». Konkurransen er vanligvis rettet mot unge sangere og instrumentalister, men med utgangspunkt i Grieg-markeringen valgte BFO dette året også å invitere unge komponister til å delta i en egen konkurranse. Temaet for komponistene var «Hommàge a Grieg». 3 komponister leverte inn verk – Martin Rombergs «Vettir» vant konkurransen og ble også fremført under konserten av BFO.

10. mai gjennomførte BFO, BiT 20 Ensemble og Grieg07 et pedagogisk komposisjonsprosjekt med alle 6. klassinger på Stord. En av hovedtankene bak prosjektet var å ta utgangspunkt i klangsamleren Grieg. To 6. klasser hadde derfor over en periode benyttet seg av moderne teknikk og samlet (samplet) lyder i omgivelsene som de siden – under kyndig veiledning av Jørgen Larsson – skapte en komposisjon av. De øvrige 6. klassingene (det var bortimot 300 elever som var direkte involvert) komponerte også et verk med utgangspunkt i Griegs musikk. Alle verk – samt et knippe orkesterverk av Grieg – ble fremført sammen med musikere fra BiT20 og hele BFO i Idrettshallen på Stord. 2 konserter ble avholdt samme dag for til sammen 2000 tilhørere.

I tillegg til disse to produksjonene, er imidlertid BFO viktigste bidrag – vel og merke i denne sammenhengen – konserten i Grieghallen 13. september med dirigent Ingar Bergby. Uken før dette (i forbindelse med dødsdagen 4. september) har vi en TV-sendt Grieg-galla dirigert av Ole Kristian Ruud, med en forkortet scenisk versjon av Peer Gynt, Sørgemarsjen for Nordraak og til slutt a-mollkonserten med Leif Ove Andsnes.

13. september er vår programidé nettopp det Schaathun etterlyser: En speiling av Griegs egen musikk – i dette tilfellet programmet i uken før – mot vår egen samtid. Og med ikke mindre en tre bestillingsverk. Konserten har vi valgt å kalle «I Griegs fotspor». Peer Gynt-musikken, Sørgemarsjen og pianokonserten finner alle sine motstykker på dette programmet.

Schnittke og Sæveruds Peer Gynt-versjoner får følge av O.A. Thommessens etter hvert ikoniske «Makrofantasi over Griegs a-moll-konsert» – denne gang med solist Nils Mortensen. Men ikke minst er tre unge norske komponister av BFO utfordret til å se Grieg gjennom sine 2007-briller. Resultatet er at Bjørn Andor Drage vil levere en orkesterversjon av «Dovro Gosh», Knut Vaage vil få fremført sin nye «Troll» og vi vil også få høre førstegangsfremførelsen av Lars Petter Hagens «Sørgemarsj over Edvard Grieg».

All informasjon finnes på filharmonien.no for Styrelederen om han har lyst til å oppdatere seg.

Bursdagshattene på!

Schaathun sutrer over at vi (det offisielle Norge og statsfinansierte institusjoner) ikke bryr oss. Jeg vil som et direkte apropos til dette statement også få informere om at BFO har valgt å presentere en sprell levende Bergenskomponist (og medlem av Norsk Komponistforening) på vår viktigste utenlandsturne i 2007. Knut Vaages «Tjat» (for anledningen omdøpt til «Chatter») fremføres i det offisielle programmet under flere konserter på vår turne i USA – deriblant i Carnegie Hall 6. november – side om side med ærverdige Grieg. Vi bryr oss.

Her i BFO stemmer vi med i mor Schaathuns sukk «det er av sine egne man skal ha det!»

Vi beholder uansett bursdagshattene på!

Med vennlig hilsen
Sten Cranner

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev