Arkiv

Kritikk, kommentar og debatt

Norsk Komponistforening: Om ytringsfrihet

20. juli 2021

Norsk Komponistforening var en av underskriverne på oppropet fra 15 kunstnerorganisasjoner om ytringsfrihet i kunsten og Ytringsfrihetskommisjonen, et opprop som har vakt stor debatt i sommer. I dette innlegget presiserer organisasjonen sine standpunkter.

Mislykket avledningsmanøver

6. juli 2021

INNLEGG: Dagfinn Koch bidrar til å strupe debatten og gjøre tilværelsen utrygg for den som vil skape noe nytt. For det blir ikke fri kunst uten frie kunstnere, svarer Glenn Erik Haugland komponistkollega Koch.

Rebecka Ahvenniemi: Et musikkfilosofisk essay om fremmedgjøring – del 2

5. juli 2021

Dette er andre og siste del av Rebecka Ahvenniemis essay i krysningspunktet mellom musikk, filosofi og kritiske betraktninger av samfunnet. I denne delen leser du blant annet hvordan Ahvenniemi portretterer to klingende varianter av fremmedgjøring som modus, og hvordan kunstmusikken kan være en motgift mot fremmedgjøring.

Hauglands ytringsrom: Statskunstens safe space?

5. juli 2021

INNLEGG: Det å skulle pretendere å skape kunst er krevende, og kan føre til ubehag. Men det er en del kunstnere som gjerne vil bli ansett som profesjonelle, men samtidig beholde hobbykunstnerens rett til skjerming mot det som er vondt og leit, skriver Dagfinn Koch i et svar til Glenn Erik Hauglands kronikk om ytringsfrihet og ytringsrom.

Rebecka Ahvenniemi: Et musikkfilosofisk essay om fremmedgjøring – del 1

2. juli 2021

Rebecka Ahvenniemi står for en av Ballades langlesingssaker denne sommeren. Essayet er i krysningspunktet mellom musikk, filosofi og kritiske betraktninger av samfunnet. Teksten tar blant annet for seg ‘fremmedgjøring’ som en musikalsk modus og konsekvenser av ‘åndens privatisering’.

Ytringsfrihetskommisjonens selvskudd

1. juli 2021

KRONIKK: Det finnes ytringer, og det finnes ytringer. Og det finnes ulike ytringsrom.

Ballades anmelder: – Aldri hyggelig å høre at en kunstner føler seg misforstått

30. juni 2021

Musikkritiker Maja Sievers Skanding svarer komponist Torstein Aagaard-Nilsen på kritikken av hennes anmeldelse av Edvard Grieg Kors «Fem elementer».

Komponist Aagaard-Nilsen: – Klimakunst har jeg aldri holdt på med

30. juni 2021

Komponisten bak bestillingsverket «Fem elementer», urframført av Edvard Grieg Kor under årets Festspillene i Bergen, mener at Ballades anmelder gir musikken hans en merkelapp som setter den i en kontekst han ikke kjenner seg igjen i.

Teksttung konsert

29. juni 2021

Edvard Grieg Kor har mye å fortelle på festspillkonserten sin, men gir oss ikke god hjelp til å oppfatte hva.

Nattjazz: Å finne poesien i et trøorgel

28. juni 2021

Få norske lyrikere har så mye musikalsk potensial i diktene sine som Øyvind Rimbereid.

Digitale festivaler og konserter