Arkiv

Kritikk, kommentar og debatt

Hall of Fame-debatten: Hva er det dere driver med, Rockheim-folk?

17/02/24

Selv en blind høne må kunne se Aunt Marys store betydning som nyskaper i norsk musikk og inspirasjon til senere rockestorheter i Norge, mener Harald Otterstad, en av forfatterne bak boka om det norske heavybandet fra tidlig 1970-tall.

Den mistenkelige frivilligheten

26/01/24

Kunst- og kulturfrivilligheten ser ut til å møte en skepsis og mistenkeliggjøring på et helt annet nivå enn frivilligheten innenfor idretten eller de humanitære organisasjonene, skriver Anderz Døving fra interesseorganisasjonen Klassisk.

Pære drita nazi-metalfans og paranoide snauskaller. Et møte med hvit makt-musikken

23/01/24

Journalist Knut Gigstad deler erfaringer og tanker rundt nasjonalsosialistisk black metal-publikum på festival i Ukraina, paranoide høyreekstremister made in Europe, hvit makt-musikkhistorie og ytringsfrihet.

Ballade jazz: Popmord, Ginnungagap og ville blomster på toppen av platebunken

23/01/24

Ballades kritikar Torkjell Hovland er tilbake med spalta si, no under namnet Ballade jazz. Her er den beste musikken frå jazz og omeign i årets første månad.

Ome er ei forestilling av musiker Sivert Holmen og dansekunstner Silje Onstad Hålien.

«Kunstnarkår»: En melding med mangler

22/01/24

Kunstnermeldingen favner bredt i norsk kunst- og kulturliv, men har også flere direkte mangler, skriver Hans Ole Rian fra Creo. Han peker blant annet på skolens kompetanse, kunstnernes tilknytning til arbeidslivet og scenekunstmedisin. I mars skal meldingen behandles i Stortinget.

Nyttårskonserter på metalfestival og et slag for trommeslagerne

20/01/24

De slår hardt, de treffer – og de vekker lidenskapen for musikken. Her er et slag for trommeslagerne i metal, etter årets nyttårskonserter på festivalen Orgivm Satanicvm.

All Ears 2024: Det er dette du eigentleg vil

18/01/24

Sjølvhjelpsindustrien og samfunnsdebattantar peprar oss med vitskap og dumskap om skjermtid og mental helse. Det festivalen All Ears gir oss, er rom til å tenke.

Økseskaft og gitar-stemming

12/01/24

Hall of Fame-debatten: Musikkjournalist Tom Skjeklesæther etterlyser tydeligere svar på fraværet av sentrale navn fra norsk rockhistorie i Rockheim Hall of Fame.