Arkiv

Essay

Inventing noe anna – stemmer i eksperiment

13/09/22

På eksperimenteringstreff med VoxLab hører jeg nye verk, ser Norges plass i den internasjonale scenen, og tenker på framtida for ny vokalmusikk, skriver Karoline Ruderaas Jerve.

Hva kom først i popen: maska eller speilbildet?

03/08/22

Døden i blitzlyset – frihet i en liten maske? Popmusikken er full av paradokser, og akkurat nå er det største av dem masker og overeksponerte selvbilder.

Uforlignelig lyddrama. Tanker om Jacobsens seljefløyte, teknologisk mimesis, en ukrainsk naturfilosof og den frigjørende musikken.

12/05/22

Komponist og festivalsjef Glenn Erik Haugland har lyttet til Hans Fredrik Jacobsens kommende plate «Svadilja» og skrevet en tekst med tanker som går i samtale med musikken, fuglene og naturen.

Det var redsel å spore inne på Munchmuseet sist helg

16/02/22

Hva kan en a capella rave-libretto fortelle om menneskets lengsler?

Antologi med musikkfilosofiske tekster: Norsk musikktenkning i et nøtteskall

16/12/21

Norsk tenkning på norsk, konserverende tanker om forholdet mellom vitenskap og kunst, mangel på musikk, mennesker og støy. Lanseringen av boken «Musikkfilosofiske tekster» ga vår anmelder det han trengte for å kritisere den.

Topptur: Turnédagbok fra en smittetopp

13/12/21

Warped Dreamer dro på en seks konserters turné i Nederland og Belgia midt i en smittetopp. Stian Westerhus har skrevet dagbok i et turnékappløp med pandemien.

Hvor lenge skal vi hamre på de samme tonene?

16/09/21

Oversiktlig, klingende og matematisk ordnet – men om ikke mikrotonene snart også får plass, berøves vi for våre følelsers frihet, skriver komponiststudent Ida Grande Kaurin.

Intropati er smittsomt!

15/09/21

Komponiststudentenes manifester: – Jeg vil heller se konseptet i en kortfattet e-post, enn å sitte i konsertsalen og telle minutter. Særlig norske samtidsmusikkfestivaler og institusjoner som avgrenser seg til «ny musikk» plasserer musikken i baksetet.

Signe Lund (1868-1950): Å bli fjernet fra historien

23/08/21

ESSAY: Signe Lund bar sin kongelige fortjenestemedalje i gull med hevet hode, promoterte norsk musikk i USA, var alenemor, yrkesaktiv komponist og kjendis i norsk musikkliv. Men noe gikk galt. Med kirurgisk presisjon ble komponisten Signe Lund slettet fra norsk musikkhistorie.

Rebecka Ahvenniemi: Et musikkfilosofisk essay om fremmedgjøring – del 2

05/07/21

Dette er andre og siste del av Rebecka Ahvenniemis essay i krysningspunktet mellom musikk, filosofi og kritiske betraktninger av samfunnet. I denne delen leser du blant annet hvordan Ahvenniemi portretterer to klingende varianter av fremmedgjøring som modus, og hvordan kunstmusikken kan være en motgift mot fremmedgjøring.