Arkiv

Essay

Pære drita nazi-metalfans og paranoide snauskaller. Et møte med hvit makt-musikken

23/01/24

Journalist Knut Gigstad deler erfaringer og tanker rundt nasjonalsosialistisk black metal-publikum på festival i Ukraina, paranoide høyreekstremister made in Europe, hvit makt-musikkhistorie og ytringsfrihet.

Klingende skrift. Om notasjon som komposisjonsverktøy

04/01/24

Hvordan nyttes egentlig notasjon i komposisjon? Hva slags rolle spiller noter for komponister, musikere – og for musikktradisjonen? Les komponist og førstelektor B. Morten Christophersens essay om egne skapende praksiser. 

Biff, bang, pow! Slik flettet tegneserier og populærmusikken seg sammen

15/12/23

I anledning høstens utstilling om Vazelina-serier på Rockheim: Her er en kort historie om tegneserier og musikk.

Onkel Tuka i Studio Intim

11/12/23

Vokalist og sangdikter Håkon Ohlgren og produsent Geir Sundstøl skriver om å lage låter, spille inn i ett take, om å ikke tenke eller følge det røde lyset, om samspill, snus og overskudds-øl.  

Perspektiver på heavy metal som skapende praksis

01/12/23

Metal i 2023 er et konglomerat av stiler og uttrykk – musikalsk, visuelt og konseptuelt, skriver musiker og musikkviter Lars K. Norberg i dette essayet om skapende praksiser i musikk.

En marihøne på en ledning

27/11/23

Tre ting jeg har lært fra over 20 år med interaktive lydinstallasjoner, lydverksted og kunstprosjekter for barn.

Thea Thomassen: Å finne den rette stemninga er viktig

11/10/23

Å finne den rette stemninga er en viktig del av låtskrivingen min, uten grenser for hva lyd er og hva musikk er for meg. Det skriver artist Thea Thomassen i dette essayet om hvordan hun skaper musikk.

Eirik Hegdal: – Musikken blir til gjennom møte mellom menneske

27/09/23

– Eg legg ikkje vekt på at musikken skal vere unik eller noko ingen har gjort før, det er ikkje viktig. Det som er viktig er at ein skaper musikk som ein sjølv brenn for, eller synest er artig, seier komponist Eirik Hegdal i dette essayet om korleis han skapar musikk.

Lennon and McAI – om kunstig intelligens, kreativitet og bærekraft

26/09/23

ESSAY: Det er rart med det – jo mer vi utsettes for noe, dess mindre legger vi merke til det. Sett opp mot markedskrefter er det naivt å tro at folk ikke vil ha KI-generert musikk. 

Blues i blodet: En roadtrip inn i den amerikanske musikerdrømmen

20/09/23

Det 23-årige gitartalentet Marius Lien fra Vormsund dro på karrieretur i USA med den amerikanske trommeslageren Brady Blade.