Arkiv

Essay

En dårlig stillhet

28/11/24

Komponist Glenn Erik Haugland har skrevet et mini-essay der han reflekterer over lydene som blir borte, lyden av tap, og spesielt: Lyden og opplevelsen av Sigurd Holes nye utgivelse, «Extinction Sounds».

Pianister om pianister: Eyolf Dale om Misha Alperin

18/11/24

Musiker og komponist Eyolf Dale har skrevet essay om læreren og mesteren Misha Alperin i den nye boken «Tangenter. Pianister om pianister». Her kan du lese om møtet med en læremester, om å finne sitt eget uttrykk og om å løsrive seg.

Tid og kunstnerliv: Mens vi venter på mannen

29/10/24

Finnes det en opera der mannen venter tålmodig på en kvinne som ikke får orden på seg selv? Dirigent Cathrine Winnes reflekterer rundt venting i operalitteraturen.

Tid og kunstnerliv: Hvordan jeg krøsja på Hartmut Rosa

24/09/24

Hva har en tysk statsviter og dirigent Cathrine Winnes til felles? Tja – sjekk ut denne månedens «Tid og kunstnerliv», om vår syke verden og vår «selvregulerende helbredelsesmekanisme».

Den politiske filharmonien

11/09/24

Arktisk Filharmoni er et interessant eksempel på at musikk har politisk kraft. Med musikere i Tromsø og Bodø, to byer som «hater» hverandre, nuller orkesteret ut noen distriktspolitiske motsetninger. Men nå engasjerer orkesteret seg i en mye større sak – jobben for å redde kloden.

Tid og kunstnerliv: Kriminell energi. Eller hvordan jeg ble en tidstyv.

26/08/24

Ny spalte i Ballade: Dirigent og skribent Cathrine Winnes om musikken og livet, samfunnet og kunsten. Følg med på «Tid og kunstnerliv».

Symfoniorkesteret: En infantil institusjon?

28/05/24

Komponist, filosof og skribent Rebecka Ahvenniemi mener at Oslo-filharmoniens programmering er et symptom på underliggende problemer i den symfoniske kulturen. I dette essayet adresserer hun disse, og foreslår samtidig konkrete løsninger på noen av dem.

Fordi du er en annen

15/05/24

– Det har alltid vært utfordrende å finne sin egen stemme, sin egen plass eller sin egen mening med tilværelsen. Men det har aldri vært mere utfordrende enn nå, på 2020-tallet, skriver komponist Glenn Erik Haugland.

Blir klassiske musikere fratatt improvisasjon? Betraktninger rundt improvisasjon, musikk og læring

17/04/24

ESSAY: Musiker, komponist og pedagog Bjørn Alterhaug diskuterer hvordan «verktrohet» har kunnet virke styrende i høyere utdanning og musikk generelt, og om klassiske musikere har blitt fratatt improvisasjon.

Pære drita nazi-metalfans og paranoide snauskaller. Et møte med hvit makt-musikken

23/01/24

Journalist Knut Gigstad deler erfaringer og tanker rundt nasjonalsosialistisk black metal-publikum på festival i Ukraina, paranoide høyreekstremister made in Europe, hvit makt-musikkhistorie og ytringsfrihet.