Arkiv

Alle saker

Beste norske musikkvideo – påmeldingsfrist nå!

31. juli 2021

Bergen Internasjonale filmfestival (BIFF) kårer Beste norske musikkvideo i samarbeid med Vill Vill Vest til høsten, og påmeldingsfristen er søndag 1. august.

Norsk Komponistforening: Om ytringsfrihet

20. juli 2021

Norsk Komponistforening var en av underskriverne på oppropet fra 15 kunstnerorganisasjoner om ytringsfrihet i kunsten og Ytringsfrihetskommisjonen, et opprop som har vakt stor debatt i sommer. I dette innlegget presiserer organisasjonen sine standpunkter.

Krigen, Gud, musikk og teater

6. juli 2021

LANGLESING: Komponist, programleder og kulturformidler Eyvind Solås ble født i 1937. I år er det ti år siden han døde, og til høsten kommer ti av verkene hans på en dobbelt-CD.

Mislykket avledningsmanøver

6. juli 2021

INNLEGG: Dagfinn Koch bidrar til å strupe debatten og gjøre tilværelsen utrygg for den som vil skape noe nytt. For det blir ikke fri kunst uten frie kunstnere, svarer Glenn Erik Haugland komponistkollega Koch.

Rebecka Ahvenniemi: Et musikkfilosofisk essay om fremmedgjøring – del 2

5. juli 2021

Dette er andre og siste del av Rebecka Ahvenniemis essay i krysningspunktet mellom musikk, filosofi og kritiske betraktninger av samfunnet. I denne delen leser du blant annet hvordan Ahvenniemi portretterer to klingende varianter av fremmedgjøring som modus, og hvordan kunstmusikken kan være en motgift mot fremmedgjøring.

Hauglands ytringsrom: Statskunstens safe space?

5. juli 2021

INNLEGG: Det å skulle pretendere å skape kunst er krevende, og kan føre til ubehag. Men det er en del kunstnere som gjerne vil bli ansett som profesjonelle, men samtidig beholde hobbykunstnerens rett til skjerming mot det som er vondt og leit, skriver Dagfinn Koch i et svar til Glenn Erik Hauglands kronikk om ytringsfrihet og ytringsrom.

Ny leder i Kirsten Flagstad Festival

3. juli 2021

Kim K. Osmundsvåg overtar lederrollen etter Gjøril Songvoll.

Koronamilliardene: Noen få kulturaktører har fått mest

3. juli 2021

– En ny måte å tenke kulturpolitikk på, påpeker Kulturrådets analytiker.

– Klassisk musikk er noe alle mennesker trenger

2. juli 2021

Fjord Classics ønsker at alle skal oppleve klassisk musikk. – Vi ønsker at flest mulig skal få det kicket, den opplevelse, den plutselige innsikt som dette kan gi, sier kunstnerisk leder Lars Anders Tomter. I kveld rundes festivaluka i Sandefjord av.

Rebecka Ahvenniemi: Et musikkfilosofisk essay om fremmedgjøring – del 1

2. juli 2021

Rebecka Ahvenniemi står for en av Ballades langlesingssaker denne sommeren. Essayet er i krysningspunktet mellom musikk, filosofi og kritiske betraktninger av samfunnet. Teksten tar blant annet for seg ‘fremmedgjøring’ som en musikalsk modus og konsekvenser av ‘åndens privatisering’.

Pionermemoarer fra norsk moderne musikks start

1. juli 2021

En amerikaner på jakt etter mening: Hal Clark fant sin inspirasjon i 70-tallets Norge, og det var komponist Arne Nordheim som trakk ham hit.

Ytringsfrihetskommisjonens selvskudd

1. juli 2021

KRONIKK: Det finnes ytringer, og det finnes ytringer. Og det finnes ulike ytringsrom.

Inspirasjoner: Steinar Raknes velger Jan Garbarek

1. juli 2021

I serien Inspirasjoner har vi denne gangen snakket med jazzbassisten, sangeren og låtskriveren Steinar Raknes. Han velger seg Jan Garbarek, som har vært med ham helt fra begynnelsen.

Pandemien og publikum

1. juli 2021

Mange publikummere mener det har vært for strengt med stengte kulturarrangement. Første del av en stor undersøkelse av pandemiens følger er nå ute.

Nominerte til Edvard-prisen 2021

30. juni 2021

Blant årets nominerte er Mimmi Tamba, Ole Paus, Agnes Ida Pettersen, Jan Martin Smørdal, Tine Surel Lange og Lasse Marhaug.

Nordnorsk Jazzensemble og Leagus: Dette grønne livet

30. juni 2021

Under Festspillene i Nord-Norge var det endelig klart for konsert med det nyetablerte Nordnorsk Jazzensemble. Sammen med duoen Leagus framførte de bestillingsverket «Flora Eallin», en ode til det grønne livet.

Ballades anmelder: – Aldri hyggelig å høre at en kunstner føler seg misforstått

30. juni 2021

Musikkritiker Maja Sievers Skanding svarer komponist Torstein Aagaard-Nilsen på kritikken av hennes anmeldelse av Edvard Grieg Kors «Fem elementer».

Komponist Aagaard-Nilsen: – Klimakunst har jeg aldri holdt på med

30. juni 2021

Komponisten bak bestillingsverket «Fem elementer», urframført av Edvard Grieg Kor under årets Festspillene i Bergen, mener at Ballades anmelder gir musikken hans en merkelapp som setter den i en kontekst han ikke kjenner seg igjen i.

Kulturtanken: Behov for øremerkede midler til inkludering av barn og unge i kulturlivet

30. juni 2021

– Vi må ha økt oppmerksomhet på mangfold og inkludering når vi nå skal gjenåpne og re-rekruttere barn og unge tilbake, sier direktør Øystein Strand i Kulturtanken om etatens tilskuddsordning.

Tom Gravlie: Ønsker nytt skapende forum for mangfold og musikk

30. juni 2021

Rikskonsertenes internasjonale virksomhet kommer i ny bok. Den tidligere avdelingsdirektøren Tom Gravlie i nå nedlagte Rikskonsertene håper effektene ikke forsvinner.

Digitale festivaler og konserter