Av Kyrre Tromm Lindvig
Den årvåkne Balladeleser husker selvfølgelig at vi hadde et interview med Roggen under årets Vossajazz, hvor vi særlig snakket om hennes soloprosjekt. Men denne gangen er det altså Radka Toneff prisen som dominerer samtalen.
Ballade: Har du kommet deg etter sjokket enda?
— Det kommer til å ta tid før dette synker inn, sier hun. – Det er det største jeg kunne ha ønsket meg, men det er nesten litt for tidlig å få en slik pris. Jeg mener, det føles som igår at jeg satt på jazzkurs og ikke visste hva jeg skulle finne på når jeg ble bedt om å improvisere. Og når jeg tenker på alle de andre som har fått prisen før meg, for eksempel Sidsel Endresen, Karin Krogh og Per Jørgensen… det er virkelig folk jeg beundrer og setter meget høyt, sier Roggen.
Ballade: Også er det jo litt penger..
— Jo, det er 25.000,-, men symbolverdien av få denne prisen er helt klart viktigst. Det er jo tross alt Radka Toneff vi snakker om her, hun har betydd enormt mye for meg som sanger, inspirasjonen hennes har vært og er så sterk at det nesten slik at jeg bruker henne som referanse; i den forstand at jeg hører på henne med jevne mellomrom for å sjekke at det jeg driver med er noe å samle på, forklarer Roggen. – Hun hadde en stil, hun hadde et imperativ om å alltid være ærlig og tilstede i det hun driver med, og det er noe jeg også tror på og forsøker å være.
Ballade: Skal du opptre noe på Moldejazz selv i år? Eller var du bare innom for å hente prisen?
— Jeg var innom en dagstur for å hente prisen, men jeg kommer tilbake for å synge med Trondheim Voices på lørdag den 19. juli. Det er et veldig fint ensemble, med mange utrolig flinke sangere. Jeg er veldig glad for å kunne være med der, avslutter hun kledelig beskjedent.
Ellers kan det nevnes at Live Roggen også vant Vitalprisen på Kongsbergjazzen i år og sammen med forrige Spellemanspris for jazz (med bandet «Come Shine») og den nylige Radka Toneff prisen er det ingen tvil om at dette her har vært et meget godt år for Live Roggen. Og enda er det 6 måneder igjen!

Seks halvsannheter om Spotify
Det er mange som har meninger om musikkstrømmetjenester, og særlig om Spotify. Det skulle bare mangle. Det siste året har gründer Daniel Ek solgt aksjer og hentet ut noen milliarder, og i sosiale medier og diverse debattfora dominerer som vanlig kritikk og frustrasjon. Noe er bygd på kunnskap og analyse fra statistikk og data, annet på anekdotiske bevis og ad hoc-data fra egne erfaringer og nettverk, skriver musikkviter Audun Molde.

Ballade jazz: Bang Bang
Kan vi oppleve tid gjennom rytme? Kritikar Torkjell Hovland reflekterar rundt nye album frå Karl Bjorå, Telehiv, Building Instrument og Hulbækmo/Kalman i Ballade jazz.

Astrid Kvalbein gjenvalgt som rektor ved Norges musikkhøgskole
Kvalbein blir rektor i fire nye år, med musiker og professor Morten Qvenild som prorektor.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud
Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!
Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo
Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.