Ensemble Ernst

Norgespremierer og urfremføring med Ensemble Ernst

Fredag byr ensemblet på materiale som ikke tidligere har vært fremført i Norge.

Kalender

Ny, spesialbestilt norsk musikk har alltid stått sentralt i Ensemble Ernsts programmer. Samtidig ønsker ensemblet å reflektere det beste i det ferske internasjonale repertoaret og ta seg av 20. århundrerepertoar som har falt mellom flere stoler, f.eks. kammermusikk av Stravinskij eller Kurt Weill.
Fredag 25. november fremføres et knippe verker for første gang i Norge.
På programmet står:
Francesco Filidei: (1973-) Ballata NO2 (2012) Norgespremiere
Julian Skaar (1981-): Exhaust and Renew for septett (2016) Urfremføring
Lars Skoglund (1974-): La boutique obscure: Hommage à Georges Perec (2016) Første framføring av ny versjon
Georg Friedrich Haas: (1946-) Remix (2007) Norgespremiere
Lars Skoglund (1974) er fra Hamarøy i Nordland, utdannet i Nederland, og er masterstudent i komposisjon ved Norges musikkhøgskole.
Stykket La Boutique Obscure (2016) er skrevet for ensemble og lydspor. Tittelen er hentet fra den franske forfatteren Georges Perec, som var tilknyttet gruppen Oulipo. Boken La Boutique Obscure er en kamuflert selvbiografi i form av nedtegnelser av 124 drømmer. Skoglunds komposisjon er inspirert av drømmer og deres narrativ, som følger andre mønstre enn vanlige fortellinger. Verket ble urframført av Musikkhøgskolens sinfonietta tidligere i høst men er omarbeidet til Ensemble Ernst spesielt for denne konserten.
Julian Skar (1981) har bakgrunn fra komposisjonslinja ved Griegakademiet hvor han studerte hos Morten Eide Pedersen. Hans verk Exhaust and Renew (2016) urfremføres fredag, og er et av flere av hans verker hvor pianoet står sentralt. Solist er Ingrid Andsnes.
Francesco Filidei (1973) vant de europeiske radiostasjonenes konkurranse Rostrum for beste verk i 2011 for stykket Macchina per Scopiarre Pagliacci («Maskin for å denge klovner»). Filidei var student hos Salvatore Sciarrino, og som ham lager han landskaper befolket av lyder som på et vis befinner seg mellom det rent klanglige og det musikalske.
Georg Friedrich Haas (1953) er en viktig eksponent i dag for det som er blitt stående som spektralmusikk. Spektralmusikken oppsto tidlig på 70-tallet i Frankrike, tok utgangspunkt i overtonerekken og skapte formmodeller hvor selve lydens forvandling over tid i seg selv ble avgjørende for musikkens forløp.
Ensemble Ernst er ledet av dirigent Thomas Rimul.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.