Sigrid fikk prisen Årets Gjennombrudd Populærmusikk (Foto: akam1k3)

Her er vinnerne av Musikkforleggerprisen

Prisene ble delt ut mandag kveld.

Kalender

Konsert med Ensemble KammerKlang – Mariakapellet

13/05/2024 Kl. 18

Vestfold og Telemark

KASPER TRANBERG TRIO

15/05/2024 Kl. 20:00

Vestland

Opera for barna: Mozart som barn

23/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Musikkforleggerprisen ble delt ut på Sentralen i Oslo mandag kveld. Dette er vinnerne:

Årets Verk Populærmusikk: «New Rules»

Opphaver: Caroline Ailin, Ian Eric Kirkpatrick og Emily Warren Schwartz
Forlag: Arctic Rights Management, BMG Rights Management, Havenwood House, Buckley Tenenbaum Publishing, Prescription Songs, Warner-Tamerlane Publishing

Caroline Ailin ble i 2016 tildelt prisen for «Årets Gjennombrudd», og har i løpet av årene som har gått gjort seg mer enn fortjent til den tiltroen juryen viste. Caroline har bidratt på mange låter deriblant for Louis The Child, og kommende singler for både Julie Bergan, Astrid S og Rytmeklubben, men øverst på listen troner «New Rules», låta som ble Dua Lipas definitive gjennombrudd på internasjonale hitlister. New Rules ble kåret til årets låt i Time Magazine, og ligger i skrivende stund på 13. plass på singellistene både i US (Billboard) og UK, etter 26 uker på sistnevnte, hvorav 2 uker som #1. På Spotify Global har låten ligget på topp 10 siden august.

Juryens begrunnet blant annet at vinneren har klart å kombinere umiddelbarhet med kompleksitet.

– Det er utrolig artig å vinne. Det er en bra avslutning på et vilt år – eller en god begynnelse på et nytt, sier Caroline Ailin om prisen.

Årets Verk Klassisk/Samtidsmusikk: bare en stillhet som kaster meg ut i universet av ensomhet

Opphaver: Håkon Berge
Forlag: Cantando Musikkforlag

Håkon Berge er en norsk komponist, dirigent, arrangør og musikkadministrator, bosatt i Kristiansand. Han er utdannet ved Rogaland Musikkonservatorium og ved Norges musikkhøgskole. Berge har bidratt til oppsetninger ved institusjoner som Rogaland Teater, Den Nationale Scene og Nationaltheatret. Han har også erfaring fra fjernsynsproduksjon, og stod bak fjernsynsoperaen Gagarin –En Romfartsopera fra 1991. Han har skrevet en rekke bestillingsverk, blant annet musikken til åpningen av Biblioteket i Alexandria, musikken til åpningen av Nobels Fredssenter i Oslo og ikke minst pliktnummeret, «Brass Blot», i EM for brassband 2008; som ble holdt i Stavanger, der Cory Band fra Wales stakk av med seieren. Håkon Berge har innehatt en rekke verv innen norsk musikkliv, blant annet har han vært formann i Norsk Komponistforening og styreformann i TONO.

Håkon Berge forteller at prisen betyr at man blir sett, både av kollegaer og andre i bransjen etter over førti år som artist.
– Det er en utrolig oppmuntring, sier Berge.

Årets Gjennombrudd Populærmusikk: Sigrid

Forlag: Sony/ATV Music Publishing Allegro (UK)

Sigrid Raabe slo igjennom fort og stort med singelen «Don’t Kill My Vibe» og anses for å være av de mest lovende artister internasjonalt i 2018. Låta skapte et momentum musikkindustrien sjeldent ser. Låten som er skrevet av Sigrid og Martin Sjølie ble til etter at Sigrid hadde hatt en låtskriver session i London hun virkelig ikke trivdes i. Hennes ærlighet og energi treffer mellomgulvet sammen med en av de mest velskrevne pop melodier i 2017. Sigrid har siden første singelslipp i februar spilt på store festivaler som Øya, Roskilde og Glastonbury. Hun har opptrådt på TV Show som Skavlan, James Corden’s The Late Late Show og Later with Jools Holland. I tillegg har BBC kåret «Don´t Kill My Vibe» til «Hottest Record in The World» og har Sigrid med på sin longlist for «Sound of 2018».

BBC har utropt henne til lyden av 2018, hun har erobret Billboard, og Musikkforleggerprisen kårer henne til årets gjennombrudd.

– Å vinne årets gjennombrudd er veldig stort for meg, sier Sigrid, som takket teamet sitt, sanglærere, pianolærere og spesielt Martin Sjølie.
– Jeg føler meg veldig heldig som har et så fint team rundt meg, og jeg er veldig glad i dere alle sammen, sier Sigrid i en takketale fra London.

Årets Opphaver Populærmusikk: Dsign Music

Opphaver: Anne Judith Stokke Wik, Ronny Vidar Svendsen, Nermin Harambasic
Forlag: EKKO Music Rights

Årets opphaver har gjennom flere år bygget en bemerkelsesverdig internasjonal karriere. De har vært involvert i flere titalls nr.1-hiter på ulike Billboard-lister, og solgt over 25 millioner plater i tillegg til høye streamingtall. Særlig i Sør-Korea og i Japan har de lykkes med å forstå markedene og kulturene, og gå inn og bli suksessrike aktører over tid. Gjennom sin imponerende kulturforståelse og sin høye profesjonelle håndverksmessige standard har de skapt en hitfabrikk for kommersiell pop, som kan stå som et inspirerende forbilde for andre som ønsker å nå ut og arbeide i noen av verdens største musikkmarkeder.

– Vi krangler, sloss og så lager vi musikk, sier Anne Judith Stokke Wik som takker kollegaene sine og Robin Jenssen og Pelle Lidell fra Ekko music Rights. Takket være veiledning og konstruktiv kritikk står vi her i dag, fortsetter hun.

Årets Opphaver Klassisk/Samtidsmusikk: Ståle Kleiberg

Forlag: Norsk musikforlag

Norsk komponist og professor i komposisjon og musikkvitenskap. Årets opphaver har hatt gjentagende og vedvarende suksess, også i 2017. Aller mest i utlandet, men også i Norge. Mass for Modern Man ble bestilt av Munich Cathedral Choir. Ståle Kleibergs Messe for det moderne menneske handler om tap av eksistensiell mening som motsetningen til håp og tro. Verket er en stort anlagt konsertmesse for to solister, kor og orkester.

– Denne prisen gir meg ny energi, ny motivasjon og nytt mot til å gå løs på nye oppgaver, sier Kleiberg i sin takketale.

Årets Ærespris: Steinar Fjeld

Steinar Fjeld er blant annet kjent for å ha ledet musikkforlaget Warner/Chappell Music Norway, og prisen ble begrunnet med at Fjeld har latt sin kompetanse, innflytelse og engasjement berike det norske musikkliv, fra det folkelige i Norge, til listetopper internasjonalt. Hans arbeid og genuine fremtreden har gagnet generasjoner av artister, opphavere og bransjemennesker på en måte svært få kan sies å ha gjort i løpet av sin levetid. Fjeld tok blant annet unge talenter som Mats Lie Skåre, Jesper Borgen, Ingrid Skretting og Magnus Clausen under sine vinger og kan skilte med betydelig internasjonal suksess, særlig i Asia. Fjeld har også drevet forlaget Obel, som blant annet har opphaverne Erik Fjeld og Magnus Bertelsen i stallen. Sammen har de satt sitt preg på braksuksessen Marcus & Martinus, som nok en gang viser vinnerens særegne egenskap med å tro på de nye generasjoner, hjelpe dem frem og omfavne morgensdagens musikere med en visdom og glede som skinner igjennom i alt arbeid han foretar seg.

Tradisjonen tro ga Fjeld en sjekk videre til en artist han har tro på. Fjeld valgte ut Knut Bjørnar Asphol – kjent som artist, låtskriver og produsent.

-Jeg burde ha lagt merke til ham før, men nå har vi begynt å samarbeide, sier Fjeld i sin begrunnelse.

Om prisen:
Musikkforleggerprisen retter fokus mot opphavere, forlagt på norske og internasjonale musikkforlag, som er skapere av låter og verk som har bemerket seg i 2017. Det er Musikkforleggerne, foreningen for norske musikkforlag, som står bak prisutdelingen, og som oppnevner juryen

Juryen for Klassisk/Samtidsmusikk kategoriene har bestått av Asbjørn Schaathun, Ida Habbestad og Morten Lindberg.

Juryen for populærmusikk kategoriene har bestått at Audun Molde, Sveinung Rindal og Anab Ayan Suleiman.

Designer av prisen er Paal Ritter Schjerven.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.