Caroline Ailin

Disse kan bli Årets internasjonale suksess 2017

Spellemann og Music Norway slapp i dag navn på de nominerte på det som tidligere het Eksportprisen.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Utdeling av prisen Årets internasjonale suksess 2017 er en videreutvikling av samarbeidet mellom Spellemann og Music Norway som første gang delt ut i 2016, den gang under navnet Eksportprisen. Prisen skal løfte frem artister, låtskrivere og produsenter som har bragt norsk musikk ut over landegrensene, som fremmer norske suksesshistorier i utlandet, og som stimulerer en hel bransje til å satse internasjonalt. Alan Walker vant prisen i fjor og Kygo fikk den første prisen.

Prisen består av Spellemanntrofé fra Spellemann, og et stipend på 100.000,- gitt av Kulturdepartementet, som vinneren skal gi videre til en person, en organisasjon eller et miljø som i stor grad har bidratt til å inspirere og stimulere musikkinteressen hos vinneren. Stipendet går under navnet «Det var her det begynte».

De nominerte til Årets internasjonale suksess er:

Caroline Ailin, låtskriver
Juryens begrunnelse:
«Caroline Ailin har skrevet låter for blant annet Louis The Child, Julie Bergan og Astrid S, men øverst på lista troner «New Rules» som ble Dua Lipas definitive gjennombrudd på internasjonale hitlister. «New Rules» toppet hitlistene i UK og 9 andre land, den lå på årsbestelistene til de største musikkpublikasjonene i verden, og tronet øverst på listen til Time Magazine. Dua Lipa ble også den yngste kvinnen i historien til å nå 1 milliard Youtube-visninger med musikkvideoen til New Rules. Caroline Ailin står bak en av 2017s største låter – en imponerende bragd.»

Ina Wroldsen, låtskriver og artist
Juryens begrunnelse:
«Ina Wroldsen har skrevet låter for blant annet Demi Lovato, One Direction, Britney Spears, Shakira og Calvin Harris. I 2017 hadde Wroldsen to megahiter med «Rockabye» og «Symphony», begge skrevet for den britiske gruppa Clean Bandit. «Rockabye» lå totalt ni uker på førsteplass i UK, og toppet listene i 25 andre land. «Symphony» var topp 10 i 41 land og toppet lister i 10 land. I tillegg til Clean Bandit skrev Wroldsen i 2017 også låter for bl.a. Rag’n’Bone Man, Tinie Tempah og Tinashe, og Anne-Marie. 2017 var et stort år for Wroldsen, og låtene hennes ble streamet over 1,2 milliarder ganger på Spotify alene. Få låtskrivere oppnår suksess på dette nivået, og ytterst sjeldent to så store suksesser samme år.»

Kvelertak, artist
Juryens begrunnelse:
«Metal-bandet består av Maciek Ofstad (gitar), Erlend Hjelvik (vokal), Bjarte Lund Rolland (gitar), Vidar Landa (gitar), Marvin Nygaard (bass) og Kjetil Gjermundrød (trommer). De har vunnet Spellemannpriser for samtlige av sine utgitte album. Høsten 2017 startet en imponerende internasjonal suksesshistorie med 40 konserter sammen med Metallica på deres «WorldWired»-turné, i tillegg til å spille egne kritikerroste headliner-konserter. Kvelertak har utmerket seg særlig i sin sjanger.»

Marius Neset, artist og komponist
Juryens begrunnelse:
«Komponist og musiker Marius Neset har blitt nominert til tre Spellemannpriser og har mottatt en rekke priser. Han har i løpet av få år oppnådd et formidabelt internasjonalt gjennombrudd, fra utgivelser til gode anmeldelser over hele verden, via større konserter med eget band, til større samarbeidsprosjekter med blant annet London Sinfonietta. Jazzmagasinet Downbeat kåret i 2017 Marius Neset til en av de topp 25 banebrytende musikerne i fremtidens jazz. Neset er ettertraktet over hele verden og hadde i 2017 en imponerende turnéliste det står stor respekt av. Neset vant i tillegg prestisjetunge Echo Jazz Awards i Tyskland for det internasjonalt kritikerroste verket Snowmelt. Neset har utmerket seg særlig i sin sjanger.»

Stargate, låtskrivere, produsenter og artister
Juryens begrunnelse:
«Grammy Award-vinnende Stargate består av Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen. Stargate er det eneste norske selskapet som har vært involvert i låter som har toppet Billboard Hot 100-listen 10 ganger. De har produsert låter for blant annet Beyonce, Ne-Yo, Wiz Kalifa og Rihanna. 2017 var et hektisk år for Stargate. De fikk en Grammy-nominasjon for låta «Try Everything» med Sia og Shakira, skrev og produserte «Issues» med Julia Michaels, «No Vacancy» med OneRepublic og «Too Good at Goodbyes» med Sam Smith. 2017 var også året hvor duoen slapp egen musikk som Stargate med låten «Waterfall» med Sia og Pink. Stargate-skrevne og -produserte låter ble i 2017 streamet over 1,4 milliarder ganger på Spotify alene.»

Juryen har bestått av Amund Bjørklund (juryleder), Mina Evenrud, Limita Lunde, Espen Nørvag Slapgård og Bugge Wesseltoft.

Vinneren kåres 8. juni 13.00 på Vippa i Oslo.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev