Jesper Borgen fikk både prisen for Årets verk og Årets opphaver i kategeorien populærmusikk (Foto: Musikkforleggerprisen)

Her er vinnerne av Musikkforleggerprisen

Prisen som går til opphavspersoner som er tilknyttet et norsk forlag og som har utmerket seg med verk i 2016 ble delt ut tirsdag.

Kalender

Musikkrettigheter 101

01/12/2023 Kl. 12:30

Oslo

ASTERISK | Tobias Kvendseth: shame tapes

01/12/2023 Kl. 19.30

Vestland

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Tirsdag kveld var det duket for Musikkforleggerprisen på Sentralen i Oslo, hvor norske komponister, låtskrivere og forlag ble hedret for sitt arbeid og resultater i året som gikk.

Musikkforleggerne står bak denne prisutdelingen. De nominerte var opphavspersoner som er tilknyttet et norsk forlag.

Årets verk – Populærmusikk Jesper Borgen/Kristian Kristensen/Magnus Bertelsen for «Kan du lære mæ?» (Warner/Chappell Music Norway/Starbox Publishing og Obel)
Juryens uttalelse: «Kan du lære mæ» kombinerer ulike låtskrivertradisjoner på en original og vellykket måte. Låten fanger oppmerksomheten og holder på den, med dynamisk og original oppbygning. Den har bredde og dybde gjennom ulike kompositoriske elementer som kombineres. Melodilinja topper det hele med stort omfang og uttrykksregister, og med poetisk bruk av det norske språket. Den har en tydelig identitet og framstår som et musikalsk statement.

Årets verk – Klassisk/Samtidsmusikk Bjørn Kruse for «Chronotope» (Norsk Musikforlag)
Juryens uttalelse: I «Årets verk – Klassisk/Samtidsmusikk» møter vi prisvinneren i det helt store format, i nærmere 45 minutter, i konstellasjonen solist og symfoniorkester, uten at dette på noen måte frarøver komponisten et av hans sikreste kjennetegn: en form for intimitet i uttrykket, en ørets hvisken, som etter juryens mening har ligget der latent, som en skjult åre i hans uttrykksregister fra langt tilbake – før komponisten nå, i Årets verk, altså lar denne musikalske uttrykksformen springe ut i full blomst. Vinneren har skapt et mangefasettert verk og viser i dette det fineste og kanskje det eneste man kan vise som komponist; nemlig en annen måte å være det på.

Årets gjennombrudd – Populærmusikk Julie Bergan (Warner/Chappell Music Norway)
Juryens uttalelse: «Arigato» ble en stor hit og et gjennombrudd for Julie Bergan, skrevet i samarbeid med Kid Joki, Linnea Martinsson og Simon Stromstedt. Som låtskriver og artist viser Bergan en holdning og et tøft uttrykk som skiller seg ut. Også i et kjønnsperspektiv hvor hun tekstlig og uttrykksmessig utfordrer, både i «Arigato» og i «Attitudeproblem remiks», med en ung målgruppe. Hun viser konsistens og egenart i måten hun kombinerer å være artist og låtskriver.

Årets gjennombrudd – Klassisk/Samtidsmusikk Øyvind Moe (Norsk Noteservice)
Juryens uttalelse: Særlig et verk kunne juryen raskt samle seg om å utrope til å støtte svært godt oppunder opphavsmannens kandidatur til prisen for ”Årets gjennombrudd – Klassisk/Samtidsmusikk”. Verket er uvanlig velkomponert og en sjeldenhet innenfor sjangeren i og med at det fremstår som både mangelaget og sømløst. Verket fremstår som både originalt og morsomt – med en underfundig humor. Verket har allerede har funnet sin plass i repertoaret, bl.a. gjennom å bli plukket ut som pliktnummer ved ”European Championship for Wind Orchestras” i Utrecht i 2016. Men aller mest har verket skapt store forventinger i juryen om hva som måtte komme.

Årets opphaver – Populærmusikk Jesper Borgen (Warner/Chappell Music Norway)
Juryens uttalelse: Jesper Borgen viser imponerende bredde i låtmateriale og valg av samarbeidspartnere, hvor ulike uttrykksformer behandles med respekt og nysgjerrighet. Han viser øye og øre for å skape musikk som treffer et bredt publikum, uavhengig av sjanger. Han viser faglig kunnskap og behersker håndverket, og leter etter kvalitet på artistens og musikkens egne premisser. Han jobber på en måte som har tråder tilbake til mange «hitfabrikker» i pophistorien. Borgen vant samme pris for to år siden, men utviklingen i hans karriere og hans produksjon er så betydelig at han peker seg klart ut som vinner også i 2017.

Årets opphaver – Klassisk/Samtidsmusikk Marcus Paus (Norsk Musikforlag)
Juryens uttalelse: Med sin ustanselige og nesten febrile aktivitet er årets prisvinner på mange måter en selvskreven gjest på enhver liste over kandidater til musikkforleggernes pris ”Årets opphaver”. Hvert år. Når juryen finner det betimelig å gi ham denne oppmerksomheten nettopp i år, er det fordi 2016 – selv for den ustanselig produktive – har vært et uvanlig fruktbart år. Med bokførte 13 nyskrevne opus og et vell av premierer er han et eksempel til etterfølgelse for Nye Norge, hvor aktivitet og produktivitet må komme fra andre områder enn oljesektoren. Som representant for en ny komponistgenerasjon plukker han villig fra både historiens og samtidens musikalske koldtbord, men nysgjerrigheten og uttrykksviljen er det i juryens øyne aldri noen tvil om.

Juryen for klassisk/samtidsmusikk kategoriene: Asbjørn Schaathun, Ida Habbestad og Morten Lindberg.

Juryen for populærmusikk kategoriene: Sveinung Rindal, Adiele Krüger Arukwe og Audun Molde.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.