Som bassist var Hans Marius Stormoen med på flere sentrale utgivelser i crossoverlandskapet mellom blues, rock og jazz fra andre halvdel av 60-tallet og framover. Stormoen var også en viktig figur i Club 7-miljøet. Senere flyttet han til Frankrike og spilte blant annet med Archie Shepp før han begynte arbeide som oversetter. – Det begynte vel på sekstitallet da han spilte bass sammen med ledende jazz- og bluesmusikere som Jan Garbarek og Arild Wikstrøm, og spilte og sang i grupper som Dream og Public Enemies, skriver venn og kollega Bill Mulholland i denne nekrologen.

Hans Marius Stormoen (foto hentet fra Dream re-issue 1976)

Av Bill Mulholland

Hans Marius Stormoen gikk bort 1. juni. Det kjennes uvirkelig ut. Hans Marius har vært en sentral skikkelse i norsk musikkliv i flere tiår. Det begynte vel på sekstitallet da han spilte bass sammen med ledende jazz- og bluesmusikere som Jan Garbarek og Arild Wikstrøm, og spilte og sang i grupper som Dream og Public Enemies. På sytti-, åtti- og nittitalet var han en sentral musikalsk og musikkpolitisk figur blant annet på Club 7 i Oslo, ikke minst i Bryggerigangen Bluesband, før han giftet seg og dro til Sør-Frankrike der han bodde i ca. ti år. Der fortsatte han å spille, blant annet sammen med gitaristen Jan Berger. I 1997 dro han for eksempel på turné sammen med den amerikanske saksofonisten Archie Shepp i Italia.

Jeg hadde den store gleden av å samarbeide med ham musikalsk frem til han nå gikk bort. Men Hans var ingen ensporet kar. Han hoppet av utdanningskarusellen i relativt ung alder, men hadde en nærmest umettelig tørst etter viten. Han interesserte seg for alt mellom himmel og jord – bokstavelig! Selv er jeg en typisk ’boklærd’ person, men det var ikke vanskelig å komme til kort i diskusjoner med Hans Marius om all verdens temaer – han hadde en nærmest leksikonaktig viten om en lang rekke kunnskapsområder. Og han var veldig glad i å krysse klinger i en god diskusjon!

Da spillejobbene ble færre i Frankrike, tok han nettopp i bruk sine omfattende språk- og realiakunnskaper og kastet seg ut i oversetteryrket. Det var et vellykket valg, som forlag i Norge fort skjønte å sette pris på. Snart ble han sterkt etterspurt, blant annet i forbindelse med oversettelse av krimbøker, og ikke minst biografien til Bob Dylan. Hvem ellers kunne besitte en slik innsikt i hvordan man skulle gjengi en stor kunstners tanker og gjerninger?

Jeg husker da jeg anmeldte den første skiva til Bryggerigangen Bluesband i Klassekampen på 70-tallet. Da var overskriften ”Berusende blått brygg”, noe som umiddelbart framprovoserte en motanmeldelse: “Var anmelderen beruset?”. Det ble en krass meningsutveksling i avisa, noe som sannsynligvis økte salgstallene på plata! Besetningen den gangen var Jan Lie på trommer, Tom Gjertsen og Bent Patey på gitar, og Hans Marius på bass, med ulike vokalinnslag fra gutta. Jeg mener fortsatt at det var en banebrytende innspilling som holder kunstnerisk mål den dag i dag.

Hans Marius kommer til å bli dypt savnet av alle som sto ham nær. Våre tanker går først og fremst til hans datter Cecilie og til hans livsledsagerske og kone Zainab.

Oslo, 9.6.06

Bisettelse finner sted på Vestre Krematorium, Nye Kapell, kl. 14.30 tirsdag 13. juni 2006.

Bill Mulholland

Bill Mulholland er jazzgitarist og har spilt sammen med Hans Marius Stormoen i en årrekke, helt tilbake til Club 7-tida på 70- og 80-tallet. I 2000 utga de CD-en “Songs for Sleepless Lovers”.

Publisert:

Del: