Den kalles det internasjonale musikklivets Nobelpris, tyske Ernst von Siemens Musikpreis (Ernst von Siemens Music Prize på engelsk), som skal fremme internasjonal samtidsmusikk.
I tillegg til en hovedpris består musikkprisen av flere underpriser, blant annet den gjeve komponistprisen. Og i dag tidlig fikk Ballade en pressemelding fra stiftelsen bak utmerkelsen om at norske Kristine Tjøgersen er en av tre komponister som har mottatt Ernst von Siemens Composer Prize 2025.
Ingen nordmenn har før vunnet den prestisjetunge prisen. Det fikk Ballade bekreftet fra Ernst von Siemens-stiftelsens presseavdeling.
Det er heller ikke overvettes mange kvinnelige mottakere av prisen på listene Ballade fant på Wikipedia, så Kristine Tjøgersen (født 1982) skriver på flere måter musikkhistorie med denne internasjonale utmerkelsen til komponister.

Den norske komponisten Kristine Tjøgersen i arbeid, september 2024. (Foto: Ernst von Siemens Musikstiftung / Rui Camilo)
Men det er store navn på listene over prisvinnere siden den første ble delt ut i 1974, med Benjamin Britten, Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen og Leonard Bernstein fra tidlige år, og Mariss Jansons, Rebecca Saunders, Olga Neuwirth og Unsuk Chin fra de senere år.
De to andre vinnerne av Ernst von Siemens’ komponistpriser 2025 er iransk-kanadiske Ashkan Behzadi og franske Bastien David. Komponistprisene er på 35 000 euro til hver av vinnerne, godt og vel 400 000 norske kroner etter dagens kurs. I tillegg er musikkproduksjoner del av gevinsten, opplyser prisarrangøren.
Selve hovedprisen, Ernst von Siemens Music Prize 2025 på hele 250 000 euro, gikk til den britisk-tyske dirigenten Sir Simon Rattle for hans livslange dedikasjon og bidrag til musikken.
Ensemble-prisene 2025 går til det franske musikkollektivet collective lovemusic og til Tacet(i) Ensemble
fra Thailand.
Prisene blir overrakt på en seremoni i München 17. mai, opplyser Ernst von Siemens-stiftelsen, med et kunstnerisk program som involverer prisvinnerne selv: The Riot Ensemble, som var det første til å motta Ensemble-prisen i 2020, vil spille verk av vinnerkomponistene. De tre komponistene vil også bli introdusert via kortfilm-portretter laget av den tyske filmregissøren Johannes List.
I en eldre artikkel her på Ballade.no heter det om Ernst von Siemens Musikpreis at «prisen ble grunnlagt av barnebarnet til Siemenskonsernets grunnlegger Werner von Siemens, i desember 1972. Den gis hvert år til en komponist, utøver eller musikkviter som har gitt et fremragende, livslangt bidrag til internasjonalt musikkliv. Ernst von Siemens var overbevist om at økonomien står i gjeld til kunsten, og at det å stimulere kultur og skapende arbeid dermed ikke bare er en blomst i knapphullet for Siemens, men en støtte til de samme kreative kreftene som trengs for å lykkes i næringslivet».
Les mer om prisen og alle prisvinnerne her.

Jørgen Karlstrøm til svenske Bonus Copyright Access
Karlstrøm blir administrerende direktør i svensk opphavsrettsorganisasjon.

Salt i Oslo kan bli nødt til å stenge dørene
Myndighetene varsler full stopp av aktivitet innen 1. juli.

Derfor bør vi lære norsk folkemusikk og folkedans på voksenopplæringen
Det burde være flere arenaer for formidling av norsk folkemusikk og -dans i voksenopplæringen. Det er en super inngang til å lære språk, historie, kroppsspråk og sosiale koder – samtidig som det bygger fellesskap, skriver Ely Navarro i Stiftinga Hilmar Alexandersen.

Ballade video: Pyramider på Månen
Vi har det greit med Beharie, BLKSTD, Mayflower Madame, Din Våte Drøm, Vidar Furholt, Paulin Voss, Roar Dons og Naeon Teardrops.

Hvordan løfte kunstnerisk forskning fra marginalisering til vitenskapsdiskurs?
Er kunstnerisk forskning moden og klar for å tre inn i en vitenskapelig diskurs? Hvis ikke, er jeg redd den er på vei inn i en (muligens noe selvforskyldt) marginaliseringsprosess, skriver Henrik Holm.

Storsatsing på kultur i hele Norge: – Har du en god idé, vil vi høre fra deg, sier daglig leder i Kulturrom
Regjeringen styrker Kulturrom med hele 21 millioner kroner – det største tilskuddet siden oppstarten.