– En oppvisning i taktløshet og dårlig timing, sier Stein Andreassen, daglig leder Norsk Rockforbund (NRF), om åpningsnummeret på Melodi Grand Prix-showet på NRK1 lørdag kveld. – Det er helt utrolig at NRK kan tillate seg å spøke med et så alvorlig tema kort tid etter tragedien på Rhode Island. Også fra baltiske miljøer i Norge kommer det inn klager på formen showet fikk.

Melodi Grand Prix 2003-logo

Av Arvid Skancke-Knutsen

Melodi Grand Prix 2003 ble åpnet med at programleder Øystein Bache kommer løpende inn på scenen med en brennende jakke. Med konsertbrannen på Rhode Island friskt i minnet, skapte åpningsstuntet på GP-showet sterke reaksjoner i flere leire i arrangør-Norge.

— Å spøke med brennende mennesker så kort tid etter at 97 mennesker omkom i en brann på konsert, er i beste fall korttenkt og taktløst, heter det i en skarp uttalelse fra Norsk Rockforbund.

— NRK burde som Norges største underholdningsaktør visst bedre, og vært spesielt varsomme så kort tid etter en av historiens verste ulykker i underholdningsbransjen. Med tanke på at ulykken skjedde over en uke i forkant av Melodi Grand Prix, hadde NRK god tid til å forberede en annen åpning på showet. Signaleffekten dette opptrinnet gir er ikke en institusjon som NRK verdig.

Våren 2001 etablerte Norsk Rockforbund ”Kompetanseforum for arrangements-sikkerhet” med deltakelse fra Rockefeller, Gunnar Eide Concerts, ProSec, NorgesNettet, Politidirektoratet, Quart-festivalen med flere.

— Vi er med andre ord mange som jobber med større og mindre menneskemengder innen kultur og underholdning, og således er svært opptatt av sikkerhet. Enhver skade på en publikummer, artist eller ansatt er en tragedie. Det er mange som legger ned et stort arbeid for at det skal være trygt å gå ut og oppleve noe. Det krever mye planlegging for å forebygge og begrense eventuelle ulykker. Dyktige mennesker legger hver eneste dag ned mye tid og krefter og deler sin kunnskap og erfaring med andre for å gjøre nettopp dette.

— Hver gang bransjen blir rammet av ulykker føler vi det selvsagt meningsløst, samtidig som vi blir ydmyke for hvilke alvorlige utfordringer vi står overfor. De risikovurderinger som gjøres skal være tuftet på lover og regler, og samtidig settes i sammenheng med egne erfaringer og kunnskap, for å skape en tryggest mulig helhet, sier Stein Andreasen avslutningsvis.

NRK har også mottatt klager på pauseinnslaget, der man fremførte norske Grand Prix-vinnere gjennom tidene på “typisk latvisk vis”. Det fargerike og fartsfylte showet ble av mange latviere oppfattet som støtende, fordi det brukte elementer som snarere ledet tankene til okkupasjonsmakten Sovjetunionen.

— NRK bør ta innover seg at de denne gangen har sparket nedover med humoren sin, skriver Oslo-korrespondenten for Latvias største dagsavis Diena, Ilze Burkovska Jacobsen, i dagens Aftenposten. – Underholdningsavdelingen i NRK valgte en lettvint og tankeløs innpakning på pauseinnslaget. Valget av russiske symboler som beskrivelse av et land som vil frigjøre fra nettopp disse “merkevarene” er rett og slett ærekrenkende. En hver person som kjenner til europeisk historiere, vet at balterne identifiserer kosakkuniformer og sovjetiske medaljer med represalier og undertrykkelse.

Publisert:

Del: