Av Carl Kristian Johansen
Hvordan kommer dere til å markere 25. års jubileet?
— Ikke noe mer enn at vi har et program som er såpass stort som det er, sier Kjell Magne Stålsett, daglig leder i Varangerfestivalen.
— Også er det jubileumsboka.
Den har tittelen ”Den naturstridige festivalen”, og vil slippes under festivalen. Jan Ditlev Hansen er redaktør. Tittelen sier mye om premissene for en festival som befinner seg i en relativt liten by, i et område der geografi og klima er faktorer som spiller inn i kanskje større grad enn andre steder.
— Vi har avviklet teltet der vi tidligere hadde de store konsertene. Det var veldig risikofylt i forhold til vær. Det kunne ende med et par kuldegrader på natta, og da hjalp det ikke å fyre. En teltkonsert er egentlig en utekonsert med teltduk over, sier Stålsett.
— Slik vi opplever det har teltet overlevd seg selv. Det er ikke innbydende, og det er verken optimalt i forhold til artist eller publikum.
Det betyr at Varangerfestivalen har flyttet disse teltkonsertene innendørs, og det er bare idrettshallen som er stor nok kapasitetsmessig.
— Vi kommer til å bygge den om rett og slett, ingen skal se at det er en idrettshall. Det er en svær jobb.
Jan Garbarek, og de andre store navnene, skal spille i denne ombygde idrettshallen.
— De store konsertene er tidlig på kvelden, og så rigger vi om til klubbscene fredag- og lørdagsnatta. Molvær skal blant annet spille på klubbkvelden på fredag og et sterkt utvidet Ralph Meyerz and The Jack Herren Band på lørdag.
Stålsett trekker fram Per Husby som en viktig støttespiller for festivalen, spesielt de første årene.
— Husby hjalp oss med Chet Baker i 1983, og han har fått mange forskjellige artister hit. Han skal i samarbeid med oss gjennomføre en ukes turné i festivaluka til eldreinstitusjoner i hele Øst-Finnmark i år, i tillegg til at han kommer med et eget konsertprosjekt under festivalen, sier Stålsett.
Av store og tunge produksjoner trekker Stålsett fram et flerårig korprosjekt med Ytre Suløen, TC Hawkins, Tricia Boutté og festivalkoret, som faktisk feirer 10 år i år.
— Det er et lokalt/regionalt kor med 48 sangere rekruttert fra Varangerregionen og fra Murmansk. De kommer fra et semiprofesjonelt kor som er tilknyttet høyskoler og utdanningsmiljøer der. Vi setter opp tre konserter med dette prosjektet; i Kirkenes, Vardø, og i Vadsø. I koret har vi også integrert kongolesiske og liberianske asylanter bosatt i Vadsø.
Varangerfestivalen omtaler åpningskonserten med Jan Garbarek som en verdenssensasjon.
— Garabarek er en gigant overalt hvor du kommer, sier Stålsett.
— Det at han har valgt Vadsø som en av få konserter denne sommeren er vi stolte av å fått til.
Med seg har Garbarek Trilok Gurtu, Yuri Daniel og Rainer Brüninghaus. Den line-up’en understreker det internasjonale snittet ved festivalen, som trekker musikere – og forhåpentligvis for festivalen – publikum fra hele Barentsregionen.
— Det blir jo en internasjonal jazzfestival så god som noen dette.
Hva er budsjettet til festivalen, Stålsett?
— Totalbudsjettet er på nær 4,5 millioner. Vi svir av nærmere to millioner på artistkostnader som honorar, reise og opphold. Reisekostnadene er store da alle må flys inn. Vi må ha inn nærmere 5000 betalende for at det skal bære seg, så dette er jo en risikosport.
Les om hele programmet til Varangerfestivalen her. Festivalen går av stabelen i 8. – 12- august.

DEBATT PÅ MOLDEJAZZ: Får vi en jazzstemt musikkpolitikk for framtida?
Kulturpolitikere stiller til debatt om regionale jazzensembler på Moldejazz.

Harald Lassen på hytteturné i Agder: Treblås på tur
Saksofonist Lassen gjør minikonserter på hytter i Agder. – Her ligger det tjuefem mini-kulturhus ute i naturen, klare til bruk. Laget som gode treffpunkt for mennesker, sier han.

Med omsorg for lydene
I denne månedens Ballade klassisk presenterer Ola Nordal seks aktuelle utgivelser innen «lydbasert musikk», som alle viser omsorg og omtanke for lydene.

Motvindfestivalen 2025: Ein slik hippiefestival, ell?
– Fred er mogleg, og det bør eigentleg ikkje vere så mykje å be om heller, sa arrangør Haakon Stiff Aamlid under årets Motvindfestival. Middelalderskogen i Rollag blei fylt med oppbyggjeleg musikk i mørke tider.

Har komponert musikken til det største norske spillet noensinne
Med Dune: Awakening representerer komponist Knut Avenstroup Haugen en ny æra for spillmusikk laget i Norge.

«En innflytelsesrik stemme blant vår tids komponister»
Kristine Tjøgersen er den første norske komponisten som har mottatt Ernst von Siemens-stiftelsens komponistpris. «Et stort og viktig gjennombrudd», sier komponist og direktør for Festspillene i Bergen, Lars Petter Hagen.