Gåte - Gunnhild E. Sundli 2003

St.Thomas på MTV – nye navn til Arvika og Hultsfred

Slår du på MTVs Europadekkende morgensending «Morning Glory» de neste dagene, får du kanskje et intervju med St. Thomas, og interessen for norsk musikk forøvrig later bare til å vokse: Våre hjemlige synthveteraner Apoptygma Berzerk vant sist uke SAMA-prisen for beste skandinaviske artist, og de skandinaviske festivalene er også godt krydret med norske navn som Turboneger, Cato Salsa Experience, Surferosa, Gothminister og Magenta. Og det er bare begynnelsen – i dag kan Ballade i tillegg avsløre to nye navn til henholdsvis Hultsfred- og Arvikafestivalen.

Kalender

Popquiz på Røverstaden

19/10/2020 Kl. 19:00

Oslo

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Av Knut Steen

SAMA-seier for Apoptygma Berzerk
Scandinavian Alternative Music Awards (SAMA), som tidligere het «Swedish» til fornavn, ble i år åpnet for artister fra hele Skandinavia. Mange hadde nok trodd at det svenske synthbandet Covenant, som har gitt ut sitt antakeligvis sterkeste album med fjorårets «Northern Light», skulle stikke av med seieren for beste skandinaviske band. Men neida – Apoptygma Berzerk, som i flere år var mest kjent for å være frontet av «den eksentriske sønnen til Jan Groth», snappet prisen foran nesen på Röyksopp, svenske Melody Club og nevnte Covenant, som til gjengjeld vant prisen for beste plate. Til tross for manglende oppmerksomhet i Norge, har Stefan Groths Apoptygma Berzerk bygget seg opp en solid fanskare i blant annet Sverige, Tyskland og USA.

St. Thomas på MTV
St. Thomas skeive, såre sanger finner også stadig mer resonans utlandet. Presentasjonen av den egenartede visesangeren, som i tillegg til intervjuet vil spille låta «Heroes Making dinner» på MTVs Morning Glory tre ganger, henholdsvis den 12., 13, og 15. April. St. Thomas vil også plukke ut tre av sine favorittvideoer, som også vil bli vist under sendingen.

— Dette er en fantastisk start for lanseringen av St Thomas’ album «Hey, Harmony» i Europa, sier Racing Juniors Claes Olsen, som har planene klare for sommeren:

— Albumet kommer ut utenfor Norge 12 mai, men allerede neste uke er det satt opp intervjuer i Berlin, Paris, Amsterdam og London, med det meste av den viktigste musikkpressen i Europa. Ellers starter Europaturnéen den 21.mai i Sverige, etter at Norgesturnéen, som går fra 23. April til 17 mai, er avsluttet.

Med 11 000 «Hey Harmony»-plater solgt i Norge allerede, skulle både St.Thomas og Racing Junior ha all grunn til å være se sommeren blidt i møte.

Fet festivalsommer
Det samme kan trygt sies om flere andre norske band og artister, som kommer til å sette sitt merke ikke bare på skandinaviske festivalsesongen.

Foreløpig er Turboneger, Kaizers Orchestra og Cato Salsa Experience booket til Roskilde, Surferosa og Cato Salsa Experience skal spille på Hultsfred, mens Gothminister og Magenta har fått sceneplass på Arvikafestivalen. Leser du videre, vil du også finne ytterligere to navn som ikke er kunngjort noe sted tidligere.

Cato Salsa Experience, som tidligere har fått mye ros av Roskildes skandinavia-ansvarlige, Rikke Rask, har spilt på denne festivalen før. Selv om det er rimelig å forvente at gjenforente Turboneger nok kommer til å få mer oppmerksomhet, er det hyggelig å se norske gjengangere på den danske kjempefestivalen. At det blir flere nordmenn på scenen enn disse to bandene, er også rimelig å anta – i fjor sto hele 10 norske band/artister på scenelistene etter at bookingen var fullført.

Nye band til Hultsfred og Arvika
Hultsfred-festivalens presseansvarlige, Fredrik Blom, forteller til Ballade at de foreløpig har booket Cato Salsa Experience, Surferosa – og som de kommer til å avsløre for resten av den internasjonale pressen førstkommende mandag – Ralph Myerz and the Jack Herren Band.

— Dette er aldeles enestående live-band, som også har gitt ut sterke plater, sier Blom, som hinter til at det fort kan bli flere norske artister å se på Hultsfred:

— Programmet vårt er langt fra ferdig, og vi snuser allerede på mer musikk fra Norge. Noe mer kan jeg dessverre ikke si akkurat nå, avslutter Blom.

Arvikafestivalen, som en gang i året oversvømmer den lille bygda Arvika med alternativmusikk-elskende publikummere fra hele Europa, solgte i fjor 14 000 biletter. Markedssjef for festivalen, Fredrick Berntsson, forteller at de i år vil satse tungt på norsk musikk (for en tidligere Ballade-artikkel om dette, kan du klikke [link id=58393 title=»her«]).

— Det skjer mye i norsk musikk om dagen, og vi er veldig imponerte over hvor mye flott som blomstrer hos dere om dagen. Vi var den eneste svenske festivalarrangøren på by:Larm i Trondheim, og satt igjen med mange gode konsertopplevelser som vi ønsker å bringe videre til Arvika-publikummet. Derfor kommer vi til å holde en egen pressekonferanse, der vi – i tillegg til allerede annonserte Magenta og Gothminister – kommer vi til å avsløre ytterligere 14 norske artister som vi har bekreftet til Arvikafestivalen. Den første av de fjorten, avslører Berntsson eksklusivt for Ballade:

— Vi kommer til å ha gleden av å kunne presentere det knakende gode livebandet Gåte, som vi er sikre på at kommer til å begeistre mange som ikke har hørt dem før. De resterende 13 band vil slippes den 24. Mai, på Musikk Under Oslo, sier Berntsson til Ballade.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev