Thulsa Doom, live i Stavanger (Foto: Emile Maximillian Ashley)

Arvikafestivalen med sjarmoffensiv

Arvikafestivalen ligger bare 17 mil fra Oslo, og satser i år på et sterkt norsk program. Denne helgen ble Gåte, Ricochets, Thulsa Doom og JR Ewing bekreftet til festivalen, som håper å dra tre tusen nordmenn til sommeren. Denne helgen var festivalledelsen i Oslo for å sjekke ut artister under Musikk Under Oslo.

Kalender

Popquiz på Røverstaden

19/10/2020 Kl. 19:00

Oslo

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

Arvikafestivalen arrangeres under mottoet «tre väldigt annorlunda dagar», og byr på 120 artister fordelt på seks scener. Blant årets toppartister finner vi Björk, Ministry, Front 242, DAF og Soulfly, samtidig som festivalledelsen åpenbart har ønsket å sette inn en sjarmoffensiv overfor det norske publikumet. Fredag formiddag holdt de derfor pressekonferanse på Blå i Oslo, der de kunne avsløre et pent kobbel med norske band til årets festival.

— Arvikafestivalen har vært arrangert av den ideelle foreningen Galaxen siden 1992, forteller pressesjef Kristina Wilhelmsson. – Den holdes alltid den andre helgen i juli. Vi prøver å skille oss ut ved å gi en helhetsopplevelse, og tar også i bruk selve festivalområdet som en slags syvende scene, med teater og performance-innslag.

Det har en stund vært kjent at Gothminister, Magenta og Ralph Myerz & The Jack Herren Band skal opptre på årets Arvikafestival. Fredag kunne festivalledelsen også avsløre fem nye norske navn: Gåte, Ricochets, Thulsa Doom og JR Ewing. I tillegg vil ytterligere fem-seks norske artister komme til, innen programmet er ferdig.

— Vårt forhold til Norge begynte med et samarbeid med Teaterfestivalen i Kongsvinger i 1997, sier bookingansvarlig Lars Johanson. – Arvika ligger bare fem mil unna norskegrensen, men likevel føles det som om det finnes en slags usynlig barriere. Vi bestemte oss for å prøve å viske ut den grensen, og har de siste årene bl.a. booket band som Cato Salsa Experience, Surferosa, Icon Of Coil, Theatre Of Tragedy, Apoptygma Berzerk, Midnight Choir, Motorpsycho, Raga Rockers og Gluecifer. Det er mange bra band i Norge, som få i Sverige vet om. Et band som WE har vel ikke solgt mer enn seksti skiver i Sverige, men gjorde en veldig bra konsert hos oss.

Arvikafestivalen opererer ikke med noen fast kvote på norske band, men sier at det er viktig for dem å være oppdatert på det som skjer i norsk musikk. De mottar ganske mye plater og demoer fra Norge, og booker gjerne artister ut i fra hva de får høre.

— Du finner fremdeles ikke så veldig mange norske artister i svenske aviser og andre medier, så for oss er det kult å introdusere bra band for vårt publikum. Vi har også vært til stede på by:Larm, og sitter igjen med et inntrykk av at norsk musikk har en bra attityde, preget av mye aktivitet og eksperimentlyst.

Arvikafestivalen skiller seg ellers ut fra ganske mange andre festivaler i Skandinavia ved å satse mye på synthmusikk og elektronisk basert dansemusikk.

— Vår bookingfilosofi er veldig enkel: Vi vil rett og slett lage en festival vi selv kunne tenke oss å gå på. Det viktigste er at konsertene blir bra, ikke at vi nødvendigvis presenterer artister som selger så mye plater. Slagordet vårt er «tre annorlunda dagar», og da ligger det i kortene at vi gjerne vil presentere mange nye band og artister. I tillegg har vi noen internasjonale headlinere og en hel del større svenske artister. I Arvikafestivalens tidligste år var interessen for synthmusikk på hell, men det var noen hos oss som likte den genren, og forsøkte å holde flammen litt ved like. I dag er jo denne musikken nesten trendy igjen.

Lars Johanson forteller at hovedtyngden av publikum er mellom 20 og 25 år, men at det er ellers er nokså stor aldersmessig blanding. Det er dessuten gratis entré for alle over femti, noe som har vist seg å være et populært tiltak. Hvert år selges det like mange billetter som det bor folk i byen.

— Rundt 1400 billetter gikk til Norge i fjor – noe som utgjorde ti prosent av totalsalget. I år har vi som mål å selge 3000 billetter til nordmenn. Vi legger ut på en egen promotionturné fra 13. mai til 7. juni, og vil da bl.a. arrangere konserter i Fredrikstad og på So What! i Oslo.

Årets Arvikafestival finner sted helgen 10., 11. og 12. juli. Nærmere informasjon finner du ved å gå til hjemmesiden http://www.galaxen.se.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev