Thulsa Doom, live i Stavanger (Foto: Emile Maximillian Ashley)

Musikk fra undergrunnen – MUO vender tilbake

Det er mange sterke navn på Musikk Under Oslo-arrangementet, som i år går av stabelen 26. april. Reisende med Oslo Sporveier vil få oppleve både hip hop, jazz, elektronika, rock og samtidsmusikk, samt spennende innslag av et tyvetalls dansere og performance-artister. Nytt av året er ellers at Musikk Under Oslo samarbeider med Arvikafestivalen i Sverige, slik at minst en av årets MUO-artister også får spille på Arvika. Samtidig er det stadig planer om å ta konseptet videre til andre europeiske byer.

Kalender

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

Andreas Gilhuus i Dbut Record ble i går ettermidag ferdig med å booke band til Musikk Under Oslo. Det er blitt en meget solid liste med artister og band som skal opptre på hovedstadens T-banestasjoner, under slagordet «Musikk fra undergrunnen – i undergrunnen». Det er i alt fem sentrumstasjoner som vil bli tatt i bruk under det årlige evenementet, som første gang ble arrangert i mai 2001.

Responsen på mini-festivalen var da så god at Oslo Sporveier AS bare en uke senere gikk inn for at dette burde bli en årlig forteelse. Markedssjef Jan Erik Ruud Olsen uttalte den gang til Ballade at Oslo Sporveier aldri tidligere hadde fått så positiv og bred omtale i media. Med rundt 60 000 reisende en vanlig lørdag er det også åpenbart at MUO fungerer som et positivt utstillingsvindu for smalere, norsk musikk.

Festivalen er et samarbeid mellom Blå og Oslo Sporveier, og kom i stand etter en ide fra Martin Revheim, som den gang var daglig leder på Blå.

— Jeg har hatt mange store opplevelser i løpet av fire år med drift av Blå, men Musikk under Oslo har gitt meg mest – i forhold til positiv respons fra musikerne som deltok, sa Revheim til Ballade etter den første utgaven av MUO.

Mer enn tyve band og artister vil lørdag 26. april opptre på MUO-scenene, mens et videre tyvetalls dansere, skuespillere og musikere presenterer et eget performanceprogram på andre lokaliteter. Festivalen tyvstarter i følge Andreas Gilhuus allerede dagen før, fredag 25. april, med et festivalvorspiel på BLÅ, hvor noen av festivalartistene kommer til å opptre – deriblant Flying Edward, Skranglebein og Sissy wWish.

— Artistrekken under MUO 2003 er sedvanlig variert og sterk, men ofte også merkbart engasjert, sier Gilhuus i en kommentar. – Både Equicez, Ravi og Skranglebein leverer med sine tekster flerrende bilder av samtiden – både den nære virkelighet og mer fantastiske visjoner. Mange andre band har en mørk undertone i sin tilsynelatende lette musikk. Slik som Thomas Dybdahl, som flys helt fra Stavanger for å slå fast at MUO ikke bare er en showcase for Oslo-band.

Gilhuus forteller videre at NRK Petre deltar med to band på festivalen, som er plukket ut av lytterne på bakgrunn av innsendt demoer til Urørt-avdelingen. I tillegg vil Arvikafestivalen besøke MUO for å speide etter «ett eller to sterke band», som skal bli engasjert på årets festival, som arrangeres fra 10. til 12.juli 2003. Enn så lenge er Gothminister eneste bekreftede norske artist på Arvikafestivalen.

I fjor ble det kjent at flere andre europeiske byer viste interesse for MUO-konseptet. Andreas Gilhuus bekrefter at disse planene kan bli tatt videre.

— Vi har hatt samtaler med folk i Barcelona, Paris, København og Newcastle. Det betyr antagelig at vi vil legge inn en EU-søknad i løpet av året, for å få en grunnfinansieringen på plass. Ellers blir det også i år gitt ut en samleplate med alle artistene som opptrer, minus de som ikke har noen ferdige innspillinger.

Konsertene vil finne sted på stasjonen på Nationaltheatret, Stortinget, Jernbanetorget, Grønland og Tøyen, med følgende artister på startstreken: Fox & Wolf , Thomas Dybdahl, Ravi & Løvbiff, X-lover, Alpine Those Myriads!, Number Seven Deli, Harald Skullerud/ Bjørn Klakegg , Thulsa Doom, Trulz og Robin, Håkon Kornstad/Hild Sofie Tafjord, Flying Edward, Cinnamoon, Petter Wettre Trio, Equicez/Vivi, Rolf-Erik Nystrøm, Don Juan Dracula, Skranglebein, Claudio Latini og Sissi Wish – samt vinnerne av Petres Urørt-konkurranse.

På performance-siden, som vil foregå forskjellige steder langs T-banenettet, vil det bl.a. bli opptredener med Alice en gang for alle, Dead Diana Corp., Folkebevegelsen for mer presis samhandling og L.U.N. Det er Dbut Records som har stått for bookingen, mens Dagsavisen vil være mediepartner for evenementet.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev