Arvika

Arvikafestivalen begynner i dag

I dag braker Arvikafestivalen 2003 løs, og det er i år rekordmange norske band på programmet, og samarbeidet mellom de to nordiske brødreland er en uttalt strategi for festivalledelsen. – Arvika ligger bare fem mil unna norskegrensen, men likevel føles det som om det finnes en slags usynlig barriere. Vi bestemte oss for å prøve å viske ut den grensen, sier bookingansvarlig Lars Johanson.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Av Kyrre Tromm Lindvig

Arvikafestivalen er kanskje mest kjent for å ha en sterk fokus på synth- og goth-musikk, og blant annet Synth-Norges flaggskip, Apoptygma Berzerk, har gjestet festivalen før. Men festivalen inkluderer også andre genre. Lars Johanson utdyper – Vår bookingfilosofi er veldig enkel: Vi vil rett og slett lage en festival vi selv kunne tenke oss å gå på. Det viktigste er at konsertene blir bra, ikke at vi nødvendigvis presenterer artister som selger så mye plater. Slagordet vårt er «tre annorlunda dagar», og da ligger det i kortene at vi gjerne vil presentere mange nye band og artister, forklarer han.

— I tillegg har vi noen internasjonale headlinere og en hel del større svenske artister. I Arvikafestivalens tidligste år var interessen for synthmusikk på hell, men det var noen hos oss som likte den genren, og forsøkte å holde flammen litt ved like. I dag er jo denne musikken nesten trendy igjen, sier Johanson.

Det er også verdt å merke seg at arrangørene av Arvikafestivalen har tatt turen over grensen flere ganger, blant annet under festivalen «Musikk under Oslo», for å snuse på norske band.
Markedssjef for festivalen, Fredrick Berntsson, er begeistret for det som rører seg på norsk jord – Det skjer mye i norsk musikk om dagen, og vi er veldig imponerte over hvor mye flott som blomstrer hos dere om dagen. Vi var den eneste svenske festivalarrangøren på by:Larm i Trondheim, og satt igjen med mange gode konsertopplevelser som vi ønsker å bringe videre til Arvika-publikummet, forteller han begeistret.

Av norske band man kan høre i år kan vi nevne Gothminister, Alpine Those Myriads, Don Juan Dracula, Flying Edward, Gåte, JR Ewing, Kaizers Orchestra, Magenta, Ricochets, Seven og Thulsa Doom. For de hardføre kan vi ellers anbefale å se på de norske performancekunstnerene Pain Solution, som skal by på showene «The Hang Man» og «To Bleed or not to Bleed».

Men selv om vi i Ballade primært skriver om norsk musikk, så må vi også nevne årets internasjonale headlinere. Dette blir det reneste «Smörgaasbord», blant kommer islandske Bjørk, de legendariske tyske synthrockerne DAF (Deutsch-amerikanische Freundschaft), Ministry (som for øvrig spiller på Rockefeller i Oslo ikveld), Goldfrapp, finske HIM, Håkan Hellström, de amerikanske gotherne Crüxshadows og mange andre som det er verdt å få med seg.

Ballade vil i dagene som kommer kunne levere interviewer med flere av de norske bandene som opptrer under festivalen, vi er sterkt representert på stedet med frilansjournalist Kart Borgen og den enigmatiske skribenten Dick van Habraken; begge skal levere stoff og bilder til redaksjonen fortløpende.

Det er også verdt å nevne at selv om Arvikafestivalen (som alle andre festivaler) tiltrekker seg mest publikum mellom 20 og 25 år, så har de en relativt stor aldersmessig spredning, blant annet på grunn av tiltaket som gir alle over femti år gratis adgang. Så da kan noen og enhver fra foreldregenerasjonen ta turen over grensen og sjekke hva avkommet EGENTLIG gjør på festival…hvis ikke man fremdels er fornærmet på grunn av Hjämtland og Herjedalen, da!

Arvikafestivalen arrangeres av den idealistiske organisasjonen Galaxen, og årets arrangement finner sted 10.-12. Juli. I år er det ellers mulig å kjøpe en kombinert buss- og festivalbillett for de som reiser fra Norge. En tur-retur-reise fra Kongsvinger eller Oslo og festivalbillett (!) får man for henholdsvis 760 NOK eller 840 Kroner. Billetten bestilles hos Billett Service. Billigere eller enklere kan det ikke bli å dra på festival i sommer!
For mer informasjon, se lenkene nedenfor.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev