Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO (Foto: Caroline Roka)

Facebook og Youtube må forholde seg til opphavsrett – og betale!

12. september har EU har en unik mulighet til å gjenopprette balansen i internettøkonomien, skriver Willy Martinsen i TONO

Kalender

Skal Facebook og andre brukergenererte plattformer måtte forholde seg til ordinære opphavsrettslige regler – og dermed også betale rettighetshaverne? Det er kjernen i en svært viktig avstemming i EU-parlamentet i Strasbourg på onsdag denne uken.

52 prosent av Facebooks inntekter kommer fra kunstnerisk og kreativt innhold. Det var ett av funnene analyseselskapet Roland Berger gjorde da de i 2015 analyserte internettøkonomien i rapporten «Cultural content in the online environment: Analyzing the value transfer in Europe». Også en annen velkjent tjeneste, YouTube, har tjent sine milliarder på musikk og annet kunstnerisk innhold. Ingenting, eller kun smuler, har til nå tilfalt skaperne av innholdet.

De store medieplattformene hevder seg fritatt for ansvar for det innholdet brukerne deler under dekke av det nå 18 år gamle ehandelsdirektivet. Og dermed, hevdes det, trenger de heller ikke å inngå lisensavtaler med rettighetshaverne og betale rimelig vederlag. Resultatet er en ekstrem ubalanse i den enorme internettøkonomien.

Tjenestene er avhengige av innhold, og tjener penger på det. Leverandørene, for å bruke et umusikalsk uttrykk om musikkskapere, står igjen med lua i hånda.

252 justeringer i direktivteksten
I to år har EU arbeidet med et nytt opphavsrettsdirektiv for det digitale området. Den 20. juni la EU-kommisjonens juridiske komite siste hånd på verket i en tekst som da hadde vært gjennom en rekke komiteer. Teksten ble fremlagt for EU-parlamentet. 5. juli stemte de mot at teksten kunne gå videre til ytterligere behandling i EU-systemet. Dermed kunne grupperinger i EU-parlamentet fremme forslag til justeringer i direktivet frem mot en ny avstemming onsdag 12. september. Det er nå kommet 252 slike justeringer.

TONO, verdens øvrige rettighetshaverorganisasjoner – og ikke minst musikkskaperne selv, holder nå pusten frem til onsdag.

Vi kan få tilslag for en direktivtekst som gir rettighetshaverne tilbake eierskapet til egen musikk på brukergenererte plattformer og en rett til å få betalt – eller det kan fortsette som før. Går det slik vi håper, vil brukergenererte plattformer bli pålagt å inngå lisensavtaler med rettighetshaverne og betale rimelig og rettferdig vederlag. Dette betyr i praksis av TONOs medlemmer og andre komponister vil kunne få riktigere betalt for bruken av deres musikk på nett.

Steile fronter
Det har vært steile fronter frem mot avstemmingen i juli, og engasjementet har eskalert.

Bransjeorganisasjonen UK Music kunne for litt siden kunngjøre, etter å ha sett nærmere på EUs transparens og lobbyregister, at Google har brukt 31 millioner euro på å forsøke å bekjempe den direktivteksten som ble fremmet for EU-parlamentet i juli. Piratpartier, Wikipedia og techgiganter har igangsatt massive kampanjer basert på det vi hevder er grove feiltolkninger av direktivteksten.

Det har feilaktig vært hevdet at direktivets artikkel 13 ville hindre muligheten til å lage memes, at artikkelen er et angrep på ytringsfriheten og at implementering av ordinære opphavsrettslige prinsipper for de brukergenererte plattformene ville innebære sensur. President for CISAC; synthpioner og komponist Jean-Michel Jarre, har kalt påstanden «skandaløs». Det støtter vi ham i. Musikkskaperne lever av sin ytringsfrihet, både kunstnerisk og økonomisk. Skaperne vil ikke ha sensur. De vil ha en rettmessig andel av de inntektene de bidrar til i en enorm internettøkonomi.

Det er ikke enkelt å nå gjennom støyen fra våre mektige motparter, men europeiske musikkskapere, og -organisasjoner, gjør det vi kan. Vi forsøker å tilbakevise våre motparters feilaktige påstander (følg gjerne emnetaggen #EuropeForCreators på Twitter) og 50 000 skapere har underskrevet på oppropet makeinternetfair.eu. Musikere, artister og komponister har også begynt å holde konserter på offentlige steder for å heve bevisstheten om hva som står på spill. I forrige uke holdt blant annet medlemmer fra Suede og Blur, Newton Faulkner og flere andre artister en mini-konsert foran Googles kontorer i London. Paul McCartney, Max Martin og andre har gått ut med oppfordringer til parlamentet om å stemme for vår sak.

En rykende fersk undersøkelse tyder på at skaperne har opinionen med seg. 9 av 10 europeere mener nemlig at EU må lage regler som gjør at musikkskaperne får betalt når musikken deres brukes på Facebook, YouTube osv.. Samtidig gir 2 av 3 uttrykk for at de tror techgigantene er mektigere enn EU.

Vi gleder oss over at opinionen verdsetter musikkskapernes arbeid. Og vi understreker samtidig at EU har en unik mulighet til vise at det er mulig å stille krav til techgigantene bak de brukergenererte plattformene i avstemmingen på onsdag.

Willy Martinsen er kommunikasjonssjef i TONO

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo