Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes avslutter The Proms

De årlige Proms-konsertene i Royal Albert Hall er blant Englands mest spektakulære musikkbegivenheter. Et voldsomt liv preger konsertene, og det er lov å applaudere og rope hurra så mye man ønsker. Hvert år håndplukkes et verdensnavn til avslutningskonserten The Last Night of The Proms, og det ble i formiddag klart at valget i år er falt på Leif Ove Andsnes. – Dette viser hvilken enestående internasjonal posisjon Andsnes nå har oppnådd, sier hans norske impressario.

Kalender

Monument Festival 2020

12/06/2020 Kl. 16:00

Viken

Opera for kidsa – Mozart og prinsessen

18/06/2020 Kl. 15:00

Innlandet

Legg til arrangement
Se alle

Den tradisjonsrike The Last Night of the Proms-konserten, som hvert år blir sett av millioner av TV-seere over hele verden, går i år av stabelen lørdag 14.september. Denne gangen med Leif Ove Andsnes og Grieg’s Klaverkonsert på solistplass i Royal Albert Hall. Han vil spille sammen med BBC symfoniorkester under ledelse av Leonard Slatkin.

— Å bli invitert som solist på den prestisjefylte Last Night-konserten, viser hvilken enestående internasjonal posisjon Andsnes nå har oppnådd, sier hans skandinaviske impresario, Kjell Wernøe i Pro Arte i en rykende fersk pressemeddelelse.

Leif Ove Andsnes har flere ganger tidligere vært solist under BBC Proms-festivalen, som i år arrangeres for 107. år på rad. Nå får han altså også æresplassen på selve avslutningskonserten. Programmet for festivalen offentliggjorde BBC på sin pressekonferanse i London i dag, torsdag 25.april, klokken 12 britisk tid. Så vidt Ballade kjenner til, er dette første gang en nordmann får denne prestisjefulle opgaven.

— Det er en stor ære for meg å bli invitert til å spille på the Last Night of the Proms, sier Andsnes selv i en kommentar fra Wien, der han har konserter med Wien-symfonikerne.

— Spesielt gleder jeg meg til å spille med BBC Symphony Orchestra. Vi er godt kjent med hverandre fra tidligere. Både fra Proms-konsert sist høst og fra Sør-Amerikaturne i mai i fjor. Det blir svært spennende for meg å få medvirke i denne berømte britiske tradisjonen. Jeg ser allerede frem til 14.september!

Men Andsnes kan også oppleves i Norge i løpet av året: I mai og juni er det konserter på Festspillene i Bergen, på Baroniet i Rosendal, og under Risør Kammermusikkfest.

I august er han dessuten solist med Ungdomssymfonikerne med konserter på Elverum, i Bergen og i Oslo, og med Trondheim Symfoniorkester på konsert i Trondheim. På programmet står Bartoks klaverkonsert nr. 2, som han deretter spiller med Berlinfilharmonikerne på Luzern-festivalen, med påfølgende konserter og CD-innspilling i Berlin i januar 2003.

I september spiller Andsnes Mozarts Klaverkonsert no 9 med Stavanger Symfoniorkester. Straks før jul blir det også konserter og CD-innspilling med Berlinfilharmonikerne. Da er det klaverkonsertene til Schumann og Grieg som står på programmet.

I den anledning har Kjell Wernøe en glad-nyhet til Andsnes-fans i Nord-Norge som kan ta turen til Tromsø:

— Som oppvarming til konserter og plateinnspilling med Grieg og Schumann i Berlin er Andsnes solist på to konserter med Tromsø Symfoniorkester i midten av desember. Han vil da spille både Grieg og Schumann-konsertene under begge opptredenene.

Også Unni Hopmoen ved EMI Klassisk, der Andnes er i stallen, skriver i en melding i ettermiddag at hun er strålende fornøyd med Andsnes’ inntreden på The Proms.

— Det er kun verdenskjente orkestre, dirigenter og de største solister som får holde konserter her, og betydningen av disse konsertene er enorm i det engelsk musikklivet. The Last Night of The Proms er et festfyrverkeri av en konsert, og det er en stor ære å blir valgt ut.

I sin kommentar til nyheten skriver hun videre: – Leif Ove Andsnes er ellers høy-aktuell i forbindelse med sine nye utgivelser «Grieg Lyriske stykker» og A Portrait» som begge ligger topp 5 på den klassiske hit-lista her hjemme. Det blir også en ny plateutgivelse fra hans hånd i august : «Schubert Piano Sonata in A», en innspilling som også inkluderer «4 lieder» fremført av Ian Bostridge.

Andsnes´ offisielle hjemmeside, www.andsnes.com, vil for øvrig om kort tid bli å finne på nettet.

Stillinger

Professor/ førsteamanuensis i trombone

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Kontrabass og fiolinlærer

Children’s International School Fredrikstad AS

Pianostemmer / pianotekniker

Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK)

Trekkspillpedagog 10 %

Nordre Follo kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev