Leif Ove Andsnes ("Haydn")

Grammy-nominasjon til Andsnes

Både Leif Ove Andsnes og Det norske kammerorkester er nominert til Grammy i kategorien for klassisk musikk for 2001. Grammy er den internasjonale platebransjens mest prestisjetunge pris, og deles ut etter kunstneriske kriterier – ikke salgsresultater eller listeplasseringer. Andsnes er nominert i kategorien for både Beste Klassiske Album og Beste Instrumentalfremføring med orkester.

Kalender

Opera for barna: Mozart som barn

23/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

25/05/2024 Kl. 19:00

Oslo

New York? New York?! Here we go again

25/05/2024 Kl. 17:00

Oslo

Grammyprisen organiseres av The Recording Acadamy, og vil i år bli delt ut for 43. gang. Hver utdeling samler tusener av mennesker med tilknytting til musikkbransjen, og når i tillegg ut til et rekordhøyt antall TV-tittere verden over: seremonien blir hvert år sett av rundt 1,5 milliarder mennesker i 170 land.

Andsnes med to nominasjoner
Det er i år 27 hovedkategorier under Grammy-utdelingen, inkludert Pop, Rock , R&B, Rap, Country, New Age, Jazz, Gospel, Blues og Verdensmusikk. Leif Ove Andnes og Det norske kammerorkester er blitt nominert i hele to underkategorier under Klassisk Musikk –den svært så høythengende Beste Klassiske Album, samt Beste Instrumentalfremføring (med orkester). Leif Ove Andsnes vant i oktober 2000 den prestisjetunge Gramophone Award for Haydns Pianokonserter nr.3, 4,og 11, som ble spilt inn i Lommedalen kirke med Det norske Kammerorkester. Det er den samme innspillingen som nå også kan gi den tredve år gamle rogalendingen hans første Grammy-pris.

Aktuell med Liszt-plate
Leif Ove Andsnes ble født på Karmøy i 1970, og studerte fra sekstenårsalderen musikk på konservatoriet i Bergen under den tsjekkiske professoren Jiri Hlinka. Bare tre år senere opplevde han store suksesser i New York og Washington, i Canada og under Edinburgh-festivalen.Siden den gang har hans popularitet skutt i været. Blant de mange prisene han alt har vunnet for sin instrumentale briljanse, finner vi The Hindemidt Prize, The Levin Prize, The Grieg Prize, Deutschen Schallplattenkritik Preize, Choc du Monde de La Musique, Dorothy B.Chandler Performing Arts Award, Gilmore Prize, Royal Philharmonic Society Award, Anders Jahres Kulturpris, samt flere Spellemannpriser. Hans innspillinger omfatter verker av bl.a. Brahms, Rachmaninov, Schumann, Haydn og Grieg, og hans nyeste plate er ”Piano recital” med verker av Franz Liszt, som slippes i disse dager. Albumet er gitt ut av Emi Classics, som Andsnes skrev en eksklusiv avtale med i 1997.

Om The Recording Academys historie
The Recording Acadamy ble stiftet i Los Angeles i 1957, og hadde som mål å hedre både musikere, sangere, produsenter og lydteknikere. I løpet av årene er nye kategorier og priser hele tiden kommet til, deriblant The Lifetime Achievement Award som ble innstiftet i 1965, samt The Trustees Award (1967) og The Recording Academy’s Hall of Fame (1973), der den sistnevnte utmerkelsen er ment å hylle eldre innspillinger av spesiell historisk verdi. Akademiet også bak The National Coalition for Music Education, som jobber for å styrke musikkundervisningen i USA. Den norske fiolinisten Ole Bøhn var for øvrig med på å vinne en Grammy-pris i 1993, da den amerikanske Elliott Carter fikk prisen for beste samtidsverk, med et stykke som var skrevet spesielt for nordmannen.

Andsnes på Norgesturne
Leif Ove Andsnes er for tiden på turne i Nord-Norge, og vil den kommende uken opptre på følgende steder: 5. januar: Harstad, 6. januar: Bodø, 7. januar:Tromsø, 9. januar: Namsos og 10. januar: Ålesund.

Andsnes er tidligere nominert til Grammy både i 1998 og 1999, for henholdsvis «Piano Sonata» av Scubert og «Dan Långje Långje Vettranåttæ» med komposisjoner av Grieg, Tveit, Valen og Sæverud, og skriver nå historie med to nomineringer på ett år.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.