St. Olavs Orden til Leif Ove Andsnes
Ordensrådet ser pianisten Leif Ove Andsnes som en fremragende Norgesambassadør gjennom sine mange prestisjetunge utenlandske konserter, men gir ham også kreditt for sin innsats for norske festivaler og festspill. Kong Harald utnevnte pianisten til Kommandør av St. Olavs Orden under en seremoni på Troldhaugen lørdag under Festspillene i Bergen. Søndag 2. juni setter Andsnes punktum for dette årets festspill i Bergen.
Gjennom en årekke har Andsnes stått frem som en av landets fremste utøvere innenfor den klassiske musikken. Karmøybuen har hatt en aktiv karriere med konserter både fjernt og nært. Samtidig med at han har tatt i mot utenlandske prestisjeoppdrag og vist Norge fra sin beste side, har han også sørget for interessen for de klassiske komposisjoner her hjemme gjennom en rekke feirede opptredener på våre største festivaler. Andsnes er også kjent som en pianist som gjerne også har besøkt mindre norske steder.
Ordensrådet uttaler i sin vurdering av pianisten at Andsnes er en fremragende ambassadør for Norge, samtidig som han har gjort en stor innsats for norske festspill og festivaler. De berømmer ham for stor innsats for norsk og utenlandsk musikk.
«I sin tale ved overrekkelsen tok fylkesmann Svein Alsaker i Hordaland opp flere høydepunkter i Andsnes’ karriere fra talentfull elev ved Karmøy musikkskole til hans betydning som musiker i dag», skriver Norsk Telegrambyrå. Alsaker sa bl.a. følgende: – Vi vet alle at du er en glimrende artist av verdensklasse, men du beskrives også som et sympatisk menneske som deler overskudd og kunnskap med andre, som også takket på vegne av Bergen by for pianistens innsats ved Festspillene.
Søndag avslutter Andsnes hele Festspillene. Konserten med musikk av Holoubek, Janácek og Grieg, i samarbeid med Bergen Filharmoniske Orkester dirigert av tsjekkiske Jiri Belohlavek, er for lengst utsolgt.
Andsnes er i dag veletablert som en av de dyktigste artistene på den internasjonale konsertscenen. Blant høydepunktene den senere tid var de fem konsertene Andsnes gjorde sammen med The London Symphony Orchestra i The Barbican, hvorav tre konsertfremføringer, en kammermusikkkonsert og en solo-resitering. Daily Telegraph omtalte disse som «one of the great events of the year» [Daily Telegraph, November 2001].
I desember i fjor hadde han sin russiske debut med Rachmaninovs Piano Concerto No.3 på St Petersburg Festival sammen med St. Petersburg Filharmoniske Orkester under ledelse av Yuri Temirkanov. Andre viktige opptredener i 2001/2002 var sammen med Tonhalle Orchestra, Wien Symfoniske Orkester,Chicago Symfoniske Orkester, Cleveland Orkester og New York Filharmoniske samt turneer i Australia og Japan sammen med Sydney & Melbourne Symfoniske Orkestre.
I februar viste LWT`s «The South Bank Show» sin prisbelønte dokumentar om Andsnes, som var tatt opp og filmet under reise med pianisten ifjor høst.
Karmøybuen er en flittig gjest i noen av verdens mest kjente haller. I nær fremtid venter opptredener i byer som London, Paris, Amsterdam, Brussel, Roma, Wien, New York (Carnegie Hall), Kuala Lumpur, Tokyo,Seoul og Oslo.
Konsertengasjement for 2002/2003 inkluderer opptredener med Konsertgebouw Orkester, New York Philharmonic Orchestra og Philadelphia Orchestra, Europa-turneer med Deutsche Kammerphilharmonie og Mahler Chamber Orchestra, og opptredener med Berlin Filharmonien under både Mariss Jansons og Pierre Boulez.
Andsnes er også en flittig kammermusiker. I 2001/2002 dro han på en duo-turne i statene sammen med sin langvarige samarbeidspartner Christian Tetzlaff og en Europa-turne med baritonen Matthias Goerne. Våren 2004 er det planlagt en serie opptredener med Artemis Kvartetten, Christian & Tanja Tetzlaff og Ian Bostridge i London, Vienna, Brussels and Amsterdam.
Andsnes ansvarer også for det kunstneriske programmet til kammermusikkfestivalen i Risør, hvor en rekke anerkjente utenlandske artister har blitt satt i fokus. Her i blant utøvere som Ian Bostridge, Barbara Hendricks, Maxim Vengerov og Gidon Kremer. Han har også vært med i ledelsen for en rekke viktige europeiske og amerikanske sommerfestivaler på steder som Aspen, Ravinia, Saratago, Verbier, Tanglewood og New York. I stor grad har dette vært Mozart-festivaler.
Leif Ove Andsnes vant i 2000 Gramophone-prisen for beste konsertinnspilling for sin plate med Haydns Piano konserter Nummer 3, 4 & 11 som ble sluppet på hans selskap EMI Classics i 1999.Griegs ‘Lyriske Stykker» er den siste plateinnspillingen blant mange. Tidligere har han blant annet gjort Haydn, Chopin og Schumanns Sonater, Liszt pianoarbeider, Brahms Pianokonsert nummer 1.og Shostakovich og Brittens Pianokonserter. Planlagte fremtidige innspillinger byr blant annet på Schubert Sonater og Schumann & Griegs Piano konserter med Berlin Filharmoniske Orkester.
I 2002 fikk han instrumentalistprisen av the Royal Philharmonic Society i London. Før dette har han blitt tildelt priser som 1998s Gilmore Artist Award fra The Irving S. Gilmore International Keyboard Festival of Kalamazoo, Michigan. Denne prisen er intendert for å gjøre det mulig for prisvinneren å realisere prosjekter som ellers ikke har økonomisk grunnlag – slik som å gjøre nytt arbeid tilgjengelig, og å spille inn ikke-tradisjonelt repertoire eller større kammermusikalske arbeider. Nå kan pianisten, som studerte ved Griegakademiet under den tsjekkiske professoren Jiri Hlinka, også kalle seg kongens kommandør.
Ledige stillinger
Produsent for NUSO
NUSO - Norsk Ungdomssymfoniorkester eies og driftes av De Unges Orkesterforbund (UNOF)Søknadsfrist:10/01/2025
Førsteamanuensis i musikkhistorie
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024
Nestgruppeleder bratsj
Kilden teater og konserthusSøknadsfrist:16/12/2024