Risør Kammermusikkfest

Musikk fra den hvite by

Risør Kammermusikkfest har offentliggjort sitt program, med fokus på Schubert, Schönberg og vår egen tid. Årets gjestekomponist er sveitseren Jürg Wyttenbach, mens Nils Henrik Asheim er årets norske komponist, og skal presenteres med tre verk. Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter er som vanlig kunstneriske ledere.

Kalender

Festivalen, som i år finner sted 25. – 30. juni, har valgt å ha hovedfokus på Franz Schubert i de to kommende årene. Iflg. de to festivalgeneralene, Leif Ove Andsnes og Lars Anders Tomter, er dette nødvendig fordi Schuberts kammermusikkverk ikke bare er mange, men også lange. Årets festival legger vekt på den instrumentale kammermusikken. Av vokalmusikken vil man i år fokusere på hans mindre kjente ballader, mens Schuberts kjente Lieder vil komme sterkt igjen til neste år.

Som en pendent til Schubert, som tilhører den 1. Wienerskole, vil den 2. Wienerskoles grunnlegger Arnold Scönberg vies mye oppmerksomhet. Risør Kammermusikkfest legger vekt på å presentere musikk fra alle hans stilperioder, fra det senromantiske «Verklärte Nacht», op. 4, via det ekspresjonistiske «Pierrot Lunaire», op. 21 til hans siste fullførte instrumentalverk «Fantasi for fiolin», op. 47.

Gjestekomponist er sveitseren Jürg Wyttenbach, som en fortsettelse av serien Risør i fjor lanserte med levende musiker-komponister. Wyttenback kommer til å delta både som pianist og komponist. Spesiell forventning knytter det seg kanskje til hans Harlekiniade, en karnevalspantomime for skuespiller, to klovner og strykekvintett, inspirert av et ufullstendig Mozart-manuskript.

Årets norske komponist blir Nils Henrik Asheim, som presenteres med tre verk, bl.a. et bestillingsverk for resitasjon og ensemble, som skal fremføres sammen med Schönbergs Pierrot Lunaire.

Av utenlandske musikere på årets festival kan nevnes Artemis Strykekvartett fra Tyskland, som er blitt en gjenganger på festivalen, pianistene Paul Lewis, Till Fellner og Arcadi Volodos, fiolinistene Christian Altenburger og Antje Weithaas, cellistene Iseut Chuat og Patrick Demenga, barytonene Wolfgang Holzmair og Bo Boje Skovhus, fløytisten Jacques Zoon, oboisten Bernhard Heinrichs og klarinettisten Nicola Jürgens. Fra Norges deltar, foruten de to festivaldirektørene, Nils Mortensen, Tom Ottar Andreassen, Hans Christian Bræin og sist, men ikke minst Terje Tønnesen, som også skal lede Risør Festival Strings.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kantor/ menighetsmusiker

Tønsberg kirkelige fellesråd

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev