Nils Henrik Asheim

Asheim og Persen nominert til Nordisk Råds musikkpris

Samtidsmusikk er årets fokus for Nordisk Råd når de skal dele ut sin musikkpris for 2002. Årets norske kandidaterer er Nils-Henrik Asheim og John Persen, som begge er nominert med hvert sitt orkestertverk. – Nordisk Råds musikkpris henger svært høyt. For meg er det verdifullt bare å ha vært oppe og snust på den, forteller Asheim til Ballade. Sist en nordmann vant prisen, var for øvrig da Rolf Wallin mottok den i 1998.

Kalender

Rikke Normann på Hankø

05/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Kim, alle klokker

06/12/2020 Kl. 18.00

Oslo

Kreativt Mandagsmøte

07/12/2020 Kl. 14.00

Vestland

Hayseed og Odd Einar Nordheim på Hankø

11/12/2020 Kl. 21.00

Viken

Asheim er nominert for orkesterstykket «Turba», og tok i formiddag turen innom Ballade for å fortelle mer om det.

— Jeg har jobbet med dette stykket på samme måte som en forfatter jobber med en roman, forteller han. – Teksten har hele tiden vært veldig sentral for meg, den er bygget rundt en tekst av Lukrets som handler om alt som er i bevegelse i verden, fra atomer til menneskesjelen. På samme måte er musikken bygget rundt fire svært ulike tråder som alle har det til felles at de omhandler bevegelse. En tråd er om atomer, en om lys, en om bilder og en om stormer. Dette er på en måte fire veldig forskjellige avsnitt som blir bundet sammen av temaet bevegelse. De fire avsnittene er for meg blitt 31 satser i en orkesterversjon for to solister, kor og elektronikk.

Nordisk Råds musikkpris deles hvert år ut til utøvere og komponister. I fjor var fokuset på improvisert musikk, med jazz som et naturlig hovedelement, der Sidsel Endresen og The Brazz Brothers var de norske nominerte, og der danske Palle Mikkelborg til slutt gikk av med seieren. I år er fokus flyttet fra jazzens øyeblikks-improvisasjon til samtidsmusikkens tidkrevende komposisjoner. Asheim brukte fem år på å komponere «Turba», som var et bestillingsverk for Bergen Symfoniorkester, mens John Persen brukte nærmere tolv år på å ferdiggjøre orkesterversjonen av «Over Kors og Krone».

«Over Kors og Krone» ble opprinnelig laget som et bestillingsverk til Den Norsk Opera. Da operafortestillingen var ferdig komponert ville derimot ikke Den Norske Opera motta stykket, noe som gjorde at Persen gjorde sykket om til den orkesterversjonen han i dag er blitt nominert for.

— Det var en helvetes nedtur å bli refusert av oppdragsgiver etter å ha jobbet med operaen i ti år. Jeg har aldri møtt none institusjon med så lite ryggrad som Den Norske Opera, forteller Persen til Aftenposten. – Det er deilig å få bekreftet at det ikke bare var tull og tøys, slik jeg kunne få inntrykk av etter den medfarten jeg fikk av Operaen. Ikke minst av den grunn er jeg glad for at den er nominert til denne prisen, sier Persen.

Nils-Henrik Asheim er imponert over intensiteten og dramatikken i Persens stykke.

— Jeg synes det er spesielt hyggelig å bli nominert sammen med en komponist som John Persen. Ellers må jeg også nevne svenske Karin Rehnqvist og danske Poul Ruders, de er to kjente navn som begge har gjort seg fortjent til denne prisen, merer Asheim, som slettes ikke har tid til å sole seg i glansen av nominasjonen. For tiden er han aktuell med stykker til en saksofonkvartett, og i morgen, tirsdag 20. november, setter han seg på flyet til Stavanger. Som leder av Ny Musikk Rogaland er han med i styret til det nystartete konsetstedet Gamle Tou Bryggeri, et sted som satser på en frisk og sjangeråpen konsertprofil. I morgen kommer Norsk kulturråds kulturbygg-komite på befaring.

— Bryggeriet håper jeg kan bli et nytt spennende konsertsted med en variert og spennende profil. I morgen skal jeg ta med Norsk kulturråd på befaring, og jeg håper på solid støtte fra kulturrådet.

Bryggeriet åpner fredag i enda ikke ferdig oppussede lokaler, med blant annet Twitter Machine, Morten Mølster og DJ Friendly på programmet.

Den komplette listen om de nominerte til Nordisk Råds Musikkpris 2002 er:

Danmark:
Poul Ruders: «Tjenerindens fortælling», opera.
Jens Winther: «Angels», suite for stirband og kor.

Finland:
Esa-Pekka Salonen: «LA Variations», orkesterverk.
Raoul Björkenheim: «Apocalypso», storband.

Island:
Jon Nordal: «Höstvisa», klarinett og orkester.
Karolina Eiriksdottir: «Människan levande», kammeropera.

Færøyene:
Sunleif Rasmussen: «Symfoni nr. 1; Oceanic Days», orkesterverk.

Norge:
Nils-Henrik Aasheim: «Turba», orkesterverk.
John Persen: «Over Kors og Krone», orkesterverk.

Sverige:
Daniel Börtz: «Marie Antoinette», opera
Karin Rehnqvist: «Solsången», for stemme og orkester.

Åland:
Lars Karlsson: «Violinkonsert»

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev