Sidsel Endresen

Nominasjoner til Nordisk Råds Musikkpris år 2001

Bedømmelseskomiteen for Nordisk Råds Musikkpris har talt. I år har oppmerksomheten særlig vært rettet mot improvisert musikk, og fra Norge er Sidsel Endresen og Brazz Brothers de to utvalgte. Prisen er på 350 000 danske kroner, og blir offentliggjort under Nordisk Råds møte i Reykjavik i begynnelsen av november. Blant de øvrige nominerte finner vi bl.a. Benny Anderson og Palle Mikkelborg.

Kalender

Klangsalong // Repetisjon og puls

24/09/2020 Kl. 19.00

Rogaland

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

NOMUS – som er Nordisk Ministerråds komité for det nordiske musikksamarbeidet – har i år lagt spesielt vekt på utøvere og ensembler som fremfører improvisatorisk musikk, eller musikk som har som i det minste har klare trekk av improviserende virksomhet. Ikke uventet er det derfor en rekke kjente, skandinaviske jazznavn som preger listen over årets nominerte.

Den komplette listen om de nominerte til Nordisk Råds Musikkpris 2001 er:

Danmark: Marilyn Mazur (slagverk)
Palle Mikkelborg (trompetist)

Færøene: Magnus Johannesen (keyboardist, komponist, orkesterleder)

Grønnland: Ole Kristiansen (pianist, sanger, komponist)

Finnland: Kari Kikku (klarinettist)
Raoul Björkenheim (gitarist)

Norge: Sidsel Endresen (jazzsangerske)
The Brazz Brothers (jazzensemble)

Sverige: Benny Anderson (pianist, trekkspiller, komponist)
Bobo Stenson (jazzpianist)

Prisen deles ut i Kulturkirken Jakob
Nominasjonene ble gjort kjent etter et møte i NOMUS’ bedømmelseskomite 23. og 24. september i Stockholm. Vinneren vil bli offentligjort under Nordisk Råds møte i Reykjavik 6. – 8. november.

Den offisielle utdelingen av prisen på 350 000 danske kroner kommer likevel ikke til å skje før i april til neste år. Prisen vil da bli delt ut i samband med Nordisk Råds temakonferanse ”Hållbart Norden”, som finner sted i Oslo 2. og 3. april 2001. Selve seremonien vil finne sted i Kulturkirken Jakob i Oslo klokken 19 den 2. april. Begivenheten vil for øvrig bli bivånet av medlemmer av Nordisk Råd og et spesielt invitert publikum.

Tre norske vinnere så langt
Det Nordiske Råds musikkpris ble stiftet i 1965, og skulle opprinnelig deles ut hvert tredje år. Fra og med 1990 ble begivenheten gjort om til en årlig pris. Tidligere norske vinnere er Arne Nordheim (for «Eco», 1970), Olav Anthon Thommesen (for «Gjennom Prisme», 1990) og Rolf Wallin (for «Konsert for klarinett og orkester», 1998). Prisen har for det meste gått til aktører innen kunstmusikken, men i 1997 ble den tildelt den islandske sangersken Bjørk som en artistpris.

Både Brazz Brothers og Sidsel Endresen er for øvrig aktuelle med hver sin nye plate: I starten på november gir The Brazz Brothers ut den nye CDen «Aftenvind», mens Sidsel Endresen slipper sitt nye album «Undertow» på Jazzland 9. oktober. Hun vil i den anledning ha en releasekonsert på Blå i Oslo 5. oktober.

Du kan for øvrig lese Rolf Wallins takketale for prisen i 1998 ved å trykke på lenken «Den forbryterløse forbrytelsen» nedenfor.

Stillinger

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev