Sidsel Endresen

Buddyprisen til Sidsel Endresen

Norsk Jazzforums høyeste utmerkelse, Buddyprisen, ble klokken elleve onsdag delt ut til Sidsel Endresen. Utdelingen skjedde i Kulturkirken Jakob i forbindelse med den tillyste pressekonferansen for Kulturhusnettverk-prosjektet "I levande live".

Jazz

Buddyprisen tildeles en musiker som både har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument, og samtidig har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskapen til musikkformen. Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste fire tiårene. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg, samt 30.000 kroner fra Norsk jazzforum og en reise for to personer tur/retur til en fritt valgt destinasjon i Europa fra SAS.

Om Sidsel Endresen
Sidsel Endresen blr først kjent for et større publikum her hjemme via sin innsats som sanger og låtskribent i Jon Eberson Group. Det ble til sammen fem CDer ut av dette samarbeidet, hvorav to vant Spellemannpris. I 1989 skrev Endresen kontrakt med det prestisjefylte tyske ECM-selskapet, der hun ga ut «So I Write» (1990) og «Exile» (1994). Hun var festivalkomponiost for Moldejazz i 1993, har videre på 90-tallet blant annet samarbeidet med keyboardist Bugge Wesseltoft på albumene ”Nightsong» og «Duplex Ride», og fikk nok en gang Spellemannpris for den sistnevnte i 1998. De senere årene har Endresen dessuten jobbet mye med stemmen som soloinstrument. Hun har skrevet musikk for, og selv medvirket i, både skuespill og musikalske drama, og holder for tiden på med ”LautLeben”- et ”enkvinnes-operaverk” med samtidskomponisten Rolf Wallin. Hun er i år nominert til spellemannpris i Åpen Klasse for fjorårets utgivelse ”Undertow” på Jazzland-etriketten, og var i fjor høst dessuten blant de nominerte til den høythengende Nordisk Råds Musikkpris for 2001.

Videre om Buddy
I 1999 gikk Buddyprisen til Totti Bergh for hans lange innsats i norsk jazzliv. Rowland Greenberg fikk den aller første statuetten i 1956, mens vinnerne på 90-tallet har vært John Pål Inderberg (1990), Stein Erik Tafjord (1991), Morten Gunnar Larsen (1992), Egil Bop Johansen (1993), Bjørn Kjellemyr (1994), Per Jørgensen (1995), Ole Jacob Hansen (1997), Magni Wentzel (1998) og Totti Bergh (1999). Den komplette oversikten over tidligere vinnere finner du på de utmerkede nettsidene til Norsk Jazzforum.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Flere saker
KRONIKK: Hvorfor deltar ikke ungdom?

KRONIKK: Hvorfor deltar ikke ungdom?

Vi snakker ofte om ungdom som faller utenfor. Men hva hvis vi heller snakket om fritidstilbud som ikke inkluderer? Vi trenger mer enn tiltak for ungdom. Vi trenger tiltak med ungdom. Les Dilara Karas kronikk om å involvere unge.

Moyka sikter mot stjernene

Moyka sikter mot stjernene

– Jeg har så mye bra musikk i banken som bare venter på å bli gitt ut, og jeg vil ikke stoppe opp, sier Moyka. Nå skal hun gi ut musikken på eget label for å unngå bremseklosser i bransjen.

Ballade jazz: Synkronisert med sola

Ballade jazz: Synkronisert med sola

Tuba og kantele gir deg sommarens lydspor, sjølvsagt! Og kva er beiggja?

Ballade video: Campinglivet lokker!

Ballade video: Campinglivet lokker!

Stor sommeravslutning med Dirty Oppland, Real Ones, Erik Lukashaugen, Pistol & Bart, Vilde Tuv, Markella, Carl Petter og Johannes Opsahl, Roggen/Nyhus, Rule Of Two, Håndgemeng, Sturle Dagsland, Terminal og Simon Moholt & Pilgrim.

Varangerfestivalen åpner scenen for unge nordiske musikere

Varangerfestivalen åpner scenen for unge nordiske musikere

En av Nord-Norges største musikkfestivaler skrur opp volumet på sin ungdomssatsing.

Se alle saker
Konserttips Oslo

Serier
Video
Radio