Nils Heldal (foto: Øyvind Holen)

Nils Heldal refser Sæmund Fiskvik og platedirektørene

I et oppsiktsvekkende intervju med nrk.no sier forhenværende EMI-direktør og Petre-sjef Nils Heldal at Sæmund Fiskvik burde ha beklaget sine uttalelser rundt FaroJournalen, og at direktørene i IFPI-styret burde ha presset Fiskvik til å trekke tilbake sine utfall, som etter Heldals oppfatning var et angrep på pressefriheten. – Jeg håper at neste spellemannkomité tar kritikken på alvor og med respekt, og gjør regelverket bedre, sier Heldal nå. – Dette handler om troverdigheten til prisen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

— Platedirektørene behersker ikke kontakten med media. Send hele bunten på mediekurs, sier eks-EMI-sjef og Spellemannkomité-medlem Nils Heldal til NRK.no. Han kommer i samme intervju med en serie sterke utfall mot den mektige IFPI-direktøren Sæmund Fiskvik, samtidig som han mener at norsk musikkindustri må ha organisasjoner som respekterer hverandre og demokratiske spilleregler. – Det må bli slutt på å hele tiden true med å sparke alle som er kritiske, sier Heldal.

Nils Heldal var som medlem av Spellemannkomiteen og direktør for EMI sentralt involvert i mange av kontroversene som oppsto i forkant av årets Spellemannutdeling. Nå tar han for første gang bladet fra munnen, og retter sterk kritikk mot sine gamle kolleger.

— Bråket rundt Spellemannprisen er et sunnhetstegn og en mulighet for bransjen til å lære av media og det platekjøpende publikum. Dessverre er ikke platedirektørene åpne for kritikk. De må innse at de ikke kan herse med folk som de ønsker.

Ett eksempel på en slik herse- og hersketeknikk var antagelig Fiskviks påståtte forsøk på å presse FaroJournal-redaktør Asbjørn Slettemark bort fra sin stilling. Heldal mener i likhet med Svein Bjørge i Playground Music at Fiskviks håndtering skapte mye vondt blod i saken.

— Dette var blodig urettferdig for selve Spellemannprisen. Sæmund Fiskvik burde ha beklaget sine uttalelser. Når Fiskvik ikke gjorde dette frivillig burde direktørene i IFPI-styret presset han til å trekke tilbake sine utfall mot FaroJournalen, sier Heldal til nrk.no.

— Det handler om å tillate kritisk journalistikk eller ikke. Det har Fiskvik ikke gjort, noe som er komplett uhørt av Fiskvik. Etterpå har saken bare ballet på seg, og ting blitt sauset inn i hverandre. Det er ene og alene Fiskvik som vil avsette redaktører. Jeg tok denne saken opp i Spellemannkomitéen og fikk mye støtte på mine synspunkter. Det ble en lang debatt, men dessverre har det ikke kommet noe ut av det. De sendte ikke ut noen unnskyldning – de gjorde ingen ting. Det er trist.

Da Dagbladet fredag bragte videre Svein Bjørges svært kritiske utfall mot Sæmund Fiskvik her i Ballade, valgte både Per Eirik Johansen i Virgin og Petter Singsaas i Universal å stille seg last og brast med sin direktør. De omtalte i følge Dagbladet Bjørges utspill som «feigt og illojalt», noe som bl.a. fikk Quart Festivalen til å reagere kraftig, samtidig som også en rekke andre aktører i norsk musikkliv har støttet Bjørge etter offentliggjøringen av brevet. Også Heldal mener at direktørsjiktet i norsk platebransje, som han selv tilhørte inntil for fjorten dager siden, må være mer åpen for kritikk.

— Hele bunten trenger et mediekurs. Platebransjen har godt av å lære mer om media, sier Heldal i NRKs intervju. – . Norsk musikkindustri må ha organisasjoner som respekterer hverandre og demokratiske spilleregler. Det må bli slutt på å hele tiden true med å sparke alle som er kritiske.

Hele intervjuet med Heldal, der han også snakker om andre sider av sin erfaring fra platebransjen, kan du lese på denne siden hos nrk.no

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.