Ragnarok

Stor suksess for Inferno – men Petre sier nei

Petre skal som kjent bli mer «allmenn» fra høsten av, men alt nå er det klart at påskens direktesending av Infernofestivalen går ut. Festivalen trekker rundt 50 representanter fra internasjonal presse, noe som i følge Quart Festivalens pressesjef Pål Hetland er et antall «Quarten bare kan drømme om». I år stiller Inferno med sitt beste program noensinne, men musikksjef Håkon Moslet mener at dette ikke er «god radio». En trøst for norske metal-fans er det likevel at Gro Narvestads «Ambolt»-program fortsetter som før.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kanalsjef Marius Lillelien annonserte forleden en større snuoperasjon for Petre, som skal gjøre kanalen lekrere for et yngre publikum. Petre kommer dermed antakeligvis til å seile opp som en sterk konkurrent til P4/Kanal4, Radio NRJ og Radio 1. At en del eldre lyttere dermed vil forlate kanalen, ser Petre-ledelsen som en helt naturlig konsekvens av å drive ungdomsradio. Til tross for dette har man allikevel valgt å beholde metallprogrammet Ambolt uten forandring i sendetid eller lengde.

Petre har hittil trofast sendt Infernofestivalen ut over eteren – inntil i år. Nå sløyfes Inferno til fordel for Øyafestivalen og Quart – som begge har annonsert Röyksopp som headliner. Ikke akkurat «en radiokanal med stor bredde», dette her, Moslet?

— Vi kommer til å være inne som samarbeidspartnere i Infernofestivalen, så vi har på ingen måte glemt dem – jeg synes bare ikke at en overføring av en hel festival med ekstrem-metall er god radio. Hva Øya og Quarten angår, så stiller de med et bredt og allment musikktilbud, som varierer langt utover bare Röyksopp – som forøvrig er en av Norges tre beste band noensinne slik jeg ser det, sier Moslet til Ballade.

— Skuffende, er Infernofestivalens Ann Frestad sin kommentar til avgjørelsen: – Petre bryter en slags tradisjon – det er synd at de ikke vil fullføre det de har begynt på.

Frestad stiller seg uforstående til Moslets kommentar om at metall-festivalen skal være dårlig radio:

— Javel? Moslet har vel glemt at vi satte rekord i hits på Upunkt sine sider mens de streamet festivalen i fjor. Hvordan han har fått det for seg at Inferno skal være dårlig radio, begriper jeg ikke.

Promoeffekten av å overføres på Petre er formidabel, og Frestad ser at det kan bli vanskelig å kompensere på andre fronter:

— Petre har vært den største riksdekkende stasjonen for denne typen musikk, så vi får bare ta dette for det det er, nemlig et avslag. Upunkt kommer fremdeles til å streame deler av festivalen i lyd- eller bildeform, men hvor mye det blir er det ingen som vet enda. Vi kommer fremdeles til å jobbe på spreng med å promotere festivalen, og det ser ut til at Dagbladet kommer til å gjøre en sak på festivalen i morgendagens musikkspesial, sier Frestad.

Bortsett fra et par små lysglimt har pressedekningen fra norsk side nemlig vært svartere enn klærne til inferno-publikummet.:

— Norsk presse har en lang tradisjon i å gi blankt faen i metallen, så det Petre gjør nå er egentlig det samme som de fleste andre har gjort hele tiden. Sånn sett har de allerede lyktes i å bli mer «allmene» i profilen. Infernofestivalen har alltid hatt langt større kred i utlandet, sier Frestad, som tross manglende Petre-dekning gleder seg voldsomt til årets festival:

— Vi stiller med det beste programmet noensinne, etter min mening skal det være noe for enhver smak – jeg kommer i alle fall til å gå rundt og glise på de fleste konsertene.

Bilettene flyr også raskt unna:

— Vi har nesten solgt ut tredagerspassene, og det har gått nesten hundre biletter til utlandet allerede. Vi har et mål om å nå 5000 besøkende, og det kommer vi til å klare uten problemer.

Med følgende lineup, fordelt på tre dager, er akkurat det kanskje ikke så vanskelig å forstå: Immortal, Necrophagia, The Kovenant, Opeth, Children of Bodom, Entombed Red Harvest, Soilwork, Vader, Cadaver, 1349, Exmortem, Ragnarok, Belphegor, Taake, Sirenia, Perished, Runemagick, Audiopain, Madder Mortem, Raise Hell, Carnal Forge NCO, Grand Alchemist, Lumsk, Deride, Koldbrann, Alsvartr og Lost at Last.

På grunn av kjemperesponsen festivalen har fått siden oppstarten i 2001, har det lenge vært et ønske om å få festivalen skikkelig dokumentert. I år kommer derfor en egen samle-CD til å bli gitt ut på labelen TUBA Records. Så langt har responsen fra musikerne i følge arrangørene vært overveldende:

— Skiva kommer til å bestå av 18 spor, med artister som enten spiller på Inferno i år, eller har spilt tidligere. Så langt har vi bare eksklusive spor, forteller Frestad, som nevner navn som Necrophagia, Cadaver, 1349 og Red Harvest.

Infernofestivalen går av stabelen fra 17. til 19. april, som sedvanlig på klubbene Rockefeller og John Dee i Oslo. Mer informasjon finnes på festivalens egne sider, som du finner lenken til nedenfor.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.