Kambodsja_live 2006

Mindre interesse for Zoom Urørt?

INTERVJU: I disse dager avholdes talentkonkurransen Zoom Urørt. For 11. året på rad skal lokale talenter velges ut, med en endelig finale i Oslo i november. Vinnerne sendes på en landsomfattende turné. I Stavanger opplever de lavere interesse og dårligere kvalitet enn tidligere. – Det kan virke som en del band har misforstått litt. De tror kanskje det er nok å ligge inne på MySpace, men jeg vil nok tro at nye artister er tjent med å være tilgjengelig i flest mulig kanaler. Kanskje de rett og slett er litt giddalause, og da fortjener de heller ikke å være med på Zoom Urørt, sier Checkpoints Tom Brekke til Ballade.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Konkurransen Zoom Urørt er et samarbeid mellom uavhengige klubber i Norges største byer, Norgesnettet og NRK P3s Urørt-redaksjon. De beste bandene fra delfinalene får spille i Oslo, med finale på Garage tirsdag 20. og onsdag 21. november. Fra finalen velger en nasjonal jury ut de to beste bandene som sendes på en omfattende norgesturné som inkluderer spilling under bylarm i februar påfølgende år. Turnéen omfatter 17-20 spillejobber og gjennomføres med lokalt support-band. Hensikten med denne turnéen er å gi banda turnéerfaring og eksponering på landsbasis.

I Rogaland var det i år 11 band som kjempet om å bli den lokale vinneren i løpet av fire kvelder, men konkurransen blir ikke like hard som i fjor, da seks kvelder ble satt av til bandene.

Giddalause artister?

Daglig leder på Checkpoint, Tom Brekke kan fortelle at interessen ikke har vært like stor i år som tidligere, og at kvaliteten heller ikke har vært høy nok til å forsvare et større program.

— Jeg vet ikke helt hva dette skyldes, men jeg har hørt enkelte uttale at de ikke ligger på Urørt, og gidder ikke registrere seg der bare på grunn av denne konkurransen. Det synes jeg er et tåpelig argument.

I år blir nemlig artistene valgt ut fra de som har lagt seg inn på Urørt sine nettsider, som i følge Brekke gjør utvelgelsesprosessen langt mer praktisk.

— Nå slipper vi å gå gjennom 40 demopakker, men kan plukke artister som har meldt seg på direkte gjennom Urørt. Det kan virke som en del band har misforstått litt. De tror kanskje det er nok å ligge inne på MySpace, men jeg vil nok tro at nye artister er tjent med å være tilgjengelig i flest mulig kanaler. Kanskje de rett og slett er litt giddalause, og da fortjener de heller ikke å være med på Zoom Urørt, sier Brekke til Ballade.

Mellom to generasjoner

Tom Brekke sier også at de ikke har gått ut med så tung markedsføring som tidligere.

— Nå er vi 11. året, og da bør også bandene selv kjenne til hva vi driver med. Jeg tror også de under 18 år har bitt seg merke i Zoom Urørt. Kanskje det er mindre interesse der ute, eller kanskje det er et lite vakuum akkurat nå. Mange av bandene fra tidligere har tatt et skritt videre, og vi savner litt rekruttering i disse dager.

Færre påmeldte har også medført at den gjennomsnittelige kvaliteten har blitt noe lavere:

— Tidligere har vi hatt seks kvelder med tre band. Det har ikke vært noe problematisk å forsvare, selv om vi naturlig nok har lagt listen litt lavere enn vanlig. Det kunne vi ikke gjøre i år, og for å forsvare kvaliteten på det vi presenterer måtte vi skjære ned på antall kvelder. Men, jeg mener dette er tilfeldig. Vi har hatt god vekst i miljøet over mange år, og nå er vi nok mellom to generasjoner. Jeg er ikke redd for utviklingen i det lokale miljøet, og tipper at vi vil komme sterkere tilbake neste år, sier Tom Brekke på Checkpoint.

Fornøyde lenger sør

Luis Holbrooke på Charlie’s og ansvarlig for den fine konsertserien TrashPop, meddeler derimot om ”stormende jubel” i Kristiansand, som for første gang arrangerer Zoom-konserter i år.

— Vi hadde 37 påmeldinger totalt. Sammenlignet med andre arrangementer av denne typen er ikke det så helt galt, selv om det heller ikke akkurat er helt ”bananas”, sier Holbrooke til Ballade.

— Det var alt mulig rart som meldte seg på, som seg hør og bør på en slik konkurranse. Det er sånn det skal være. Vi plukket ut 8 av 37 artister, som inkluderer alt fra indierock og metall til bygderock. Vi er litt avsondret fra det nasjonale bookingnettverket her i Kristiansand, og for byen vår er Zoom Urørt klart et pluss. Vi har en ambulerende plass i dette nettverket, og er ikke garantert å få arrangere neste år. Men vi vil kjempe for å beholde landets beste rockeskole i Kristiansand, da det er viktig for hele regionen, sier Holbrooke, som legger til at mye av æren for at byen fikk denne plassen må tilfalle Rock City og Kjetil Nordhus som stod bak initiativet.

Oslo blomstrer

Bookingansvarlig på Garage Oslo, Jonas Thire, har ikke notert noen merkbar nedgang i interessen for Zoom Urørt i Oslo. Med 188 påmeldte var det i hvert fall nok å velge mellom, kan han fortelle til Ballade i dag.

— Zoom har blitt en ganske kjent merkevare, det er noe alle vet hva er. Dessuten er det kult å spille i band i Oslo for tiden. Det er store muligheter for undergrunnsband å få spillejobber, med en rekke nisjeklubber som for eksempel Maiden og Verkstedet. Jeg synes kvaliteten var veldig bra her i år, og selv om det er mye av de samme navnene som vi har sett før, så har vi også plukket en del nykommere.

Men Thire ser også en mulig problematikk i at påmeldingssystemet ble omgjort i år:

— Jeg tror ikke Urørt, som jo er et slags norsk MySpace, er fullt integrert som hele Zoom-konseptet. Det er veldig mye nettsteder for artister å orientere seg i og det tar nok litt tid før folk skjønner hvordan alt fungerer – i hvert fall når ting endrer seg fra år til år. Vi merket i hvert fall en større pågang når Urørt-redaksjonen fikk opp et Zoom-banner på sine hjemmesider.

Årets Zoom Urørt, innledende runder:

OSLO

Mandag 22.oktober, Mono:
Ingeborg Selnes
LoFIMan
The Little Hands of Asphalt

Tirsdag 23.oktober, Mono:
Sonic Bandits
Dunderhonning
Master Piece of Cake

Onsdag 24.oktober, Garage:
Congressen
Love Fi
Wow! Signal
Gerilja

Torsdag 25.oktober, Garage:
Evergary
Kambodsja (bildet)
Sigh & Explode
Call:Vega

KRISTIANSAND, CHARLIES

Onsdag 17. oktober:
Rules of Engagement
Mellowmars
Camp Abby
Evan Seleven

Torsdag 18. oktober:
The Middle End
Pony the Pirate
Nobodies
In Minor

STAVANGER, CHECKPOINT

Onsdag 11.oktober
Phatasinphat
Borderlinecase
Prophetic

Torsdag 12.oktober:
Gribben
Sidewalk
The Shock!

Lørdag 14.oktober:
Hovering Orville
Svenssen
The List

Søndag 15.oktober:
Frøken Fryd
Rosa Parks
Johnny Hancocks

BERGEN, HULEN

Torsdag 25.oktober:
Leiv Reed
Simon Says No!
Mollygogo
BART

Fredag 26.oktober:
Caligvla’s Sisters
Ophelia Hope
Of No Consequence
Primerose

TRONDHEIM, BLÆST

Torsdag 4.oktober:
The Cute Crash Combo
The Hate Colony
Bigton Gulch Town Orchestra

Torsdag 11.oktober:
The Siri Lanckas
Ella Guru
Elias Jung

Torsdag 18.oktober:
Magnus Sinnes
The Smell of Mutiny
Jazzy Arafat
Good Dancers

TROMSØ, KAOS

Torsdag 18.10:
Durden Street
Gods Army
Tre Små Pønkere,
The Love Cramps

Tirsdag 23.10:
Fingerprince
Moddi

Tidligere vinnere av Zoom Urørt inkluderer band som Johndoe, Surferosa, 120 Days, Silver, Furia og Heroes & Zeros.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev