Oscar Wilde

Hundre år etter Wildes død

På dagen hundre år etter Oscar Wildes død er det premiere på «All your wrong fascinating poisonous delightful theories» – en forestilling som er et samarbeid mellom det norske teaterkompaniet De Utvalgte og det danske samtidsmusikkensemblet Ensemble 2000, svenske Teater Laika, det norske rockebandet Salvatore og Norsk Form. Stykket har premiere i Villa Stenersen i morgen, og vil bli spilt til og med 3. desember.

Kalender

Engegård, Svendsrud og Haugen trio i Trysil

13/04/2024 Kl. 15.00

Innlandet

Operapub på Grønland Boulebar

13/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

13/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

Med undertittelen ”en aften inspirert av The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde” presenteres i forestillingen i Villa Stenersen fra 30.november til 3. desember. ”All your wrong fascinating poisonous delightful theories” er er ingen dramatisering av romanen, men snarere det som initiativtagerne omtaler som en «guided tour» i begjær, narcissisme og overgrep bygget på Wildes tekst.

Oscar Wilde er mest berømt for sine aforismer, sine lette og elegante skuespill (bl.a. ”The Importance of Ernest”), sine vakre eventyr for barn og den moralske fabelen ”The Picture of Dorian Grey”. Den sistnevnte boken fra 1890 har for lengst blitt en klassiker, og kan bl.a. leses som en advarsel mot å la seg blende av glitrende, vellykkede fasader – et budskap som ikke er blitt mindre relevant i vår overfylte medietid. En mørkere side ved Wilde kan dessuten man oppleve ved lesing av det bibelske skuespillet ”Salome”, samt det lange, selvbiografiske romanbrevet ”De Pronfundis”. Wilde ble av engelske myndigheter dømt til to års straffarbeid for usømmelig oppførsel – en menneskelig og rettsmessig skandale som førte til det sterke, sosialt engasjerte diktet ”The Ballad of Reading Gaol”, og dessverre også til Wildes død kort tid etter. Den 30. november 1900 døde den britiske forfatteren, satirikeren og esteten i utlendighet i Paris. Tre dager før sin død skrev han følgende linjer: ”Some said my life was a lie but I always knew it to be the truth; for like the truth it was rarely pure and never simple.”

De Utvalgte har de siste sju årene bygget seg opp til å bli et av landets ledende teaterkompanier og har markert seg spesielt ved å kombinere teater med film og konsertopplevelse. Som musikalsk samarbeidspartner har de denne gangen valgt dronerockbandet Salvatore, hvis medlemmer tidligere har markert seg i band som Palace of Pleasure og White Birch.. Soundtracket til forestillingen blir dessuten gitt ut på Salvatores nye CD ”Jugend – a new hedonism” på Racing Junior, som skal slippes i begynnelsen av desember.

Produsent for ”All your wrong…” er Pia Roll, som sier følgende om Wildes relevans i dag: – Historien om Dorian Grey handler om det ønsket om perfeksjon som preger vår tid mer og mer. Folk drømmer om det perfekte liv, det perfekte barn og det perfekte utseendet, og bruker all sin energi på å bli et bilde av hvordan man tror andre mennesker ønsker at man skal være. Samtidig er Wilde også et symbol på hvordan folk som faller utenom normene fort kan gå til grunne, i et samfunn som egentlig bare blir likere og likere.

Som adresse for anledningen har prosjektet valgt Villa Stenersen, som Rolf Stenersen ga til den norske stat som statsministerbolig, men som samtlige statministre (bortsett fra Oddvar Nordli en kort periode) har nektet plent å flytte inn i. Denne ekstravagante funkisvillaen, som vel må sies å være den design- og formbevisstes ekvivalent til Det Kongelige Norske Slott, burde vel være det perfekte bakteppe når De Utvalgte nå inviterer til en aften av ”lett underholdning og forførende konversasjon på en seng av råtnende hemmeligheter”.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.