Henrik Hellstenius (Foto: Lisbeth Risnes, MIC)

Engel til Warszawa

Den 8. og 9. November vil Henrik Hellstenius’ kritikerroste opera «Sera» bli oppført ved den polske nasjonaloperaen «Teatr Wielki». Prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Opera Vest og Teatr Wielki i Warszawa og regissør er Piotrek Cholodzinsky. Begge forestillingene er allerede utsolgt og Hellstenius røper at man også snakker om å dra på turné med oppsetningen. – Til nå er det Mexico og Vancouver som har vist interesse, så vi får se hva som kommer til å skje fremover, sier en fornøyd komponist til Ballade.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Kyrre Tromm Lindvig

Sera kom til Polen på en enkel, men litt pussig måte.

– Regissør Cholodzinsky gikk rett og slett til ledelsen ved operaen og presenterte verket. De ble begeistret og så var det i boks. Det er veldig sjelden at det settes opp noe annet enn polsk samtidsmusikk der, så jeg er fremdeles litt positivt sjokkert, sier Hellstenius.

Samarbeidsprosjektet, som allerede må sette opp ekstraforestillinger fordi billettene ble revet bort på kort tid, er basert på at det er Opera vest som stiller med sangere mens Teatr Wielki har koret og orkesteret.

— På den turnéen som vi prøver å få til etterkant av denne oppsetningen er det litt uklart om vi kommer til å følge samme oppsett. Vi kan jo også bruke BIT-20 ensemble som orkester hvis det trengs. Det får vi se på etter hvert. Uansett så kommer det til å bli en enestående opplevelse i Warszawa, det er jeg helt overbevist om, sier en begeistret komponist.

Sera, som ble skrevet av Hellstenius i 1999, ble meget godt mottatt av den hjemlige pressen da den ble oppført for første gang på Ultimafestivalen samme år.

Dagbladet kalte musikken i sin anmeldelse for briljant og Klassekampen beskrev verket som genuin operakunst, mens Morgenbladets anmelder skrev: «…endelig har vi fått et stykke norsk musikkteater, ja, bent frem en opera, hvor musikken er oppdatert, gjennomført god og fullt på høyde med 80 og 90-tallets internasjonale og franske samtidsmusikk»

I tillegg ga Sera Hellstenius også Edvardprisen i 2000. I innstillingen til prisen skrev komiteen for Edvardprisen blant annet følgende: «Sera kjennetegnes av en sterk og genuin kompositorisk vilje til å utnytte mulighetene som teksten og operaens tematikk gir. Uttrykket er friskt og moderne, gjennomarbeidet og dyktig laget for en av Norges ledende samtidsmusikk ensembler, BIT 20. Den frodige musikken er interessevekkende og strekker teksten til det ekstreme, samtidig som den makter å uttrykke det lyriske, dramatiske og komiske.»

Sera ble også utgitt på plate i 2001, utgitt av Norsk Komponistforenings selskap, Aurora. Opptakene ble gjort ved Dansekompaniet i Bergen i november 1999, og platen byr på et gjenhør med originalbesetningen: Toril Carlsen, Anne-Lise Berntsen, Jerker Dahlin, Ketil Hugaas, samt Nordic Voices og BIT 20 Ensemble.

I den nå aktuelle oppsetningen i Polen er imidlertid rollene fordelt som følger: Sera synges av Torill Carlsen, Anders J. Dahlin er Abel, Anna Einarson synger Lilith, mens det er Simon Kirkbride som skal være ingen ringere enn Gud.

Regissør av den nye forestillingen er polske Piotrek Cholodzinsky, designer og scenograf er Rolf Alme.

Om Sera:

«Sera» handler ­ blant annet ­ om lyd som representant for verdens orden og kaos. Lilith har en avtale med Gud om å samle inn all verdens lyder. Når hun har klart det skal Gud sørge for Den Store Stillheten, formet som en «flodbølge» som skal få mennesket på riktige veier igjen. Det er Guds sendebud, engelen Sera, som skal bringe denne lydinformasjonen fra jorden og opp til himmelen. Sera misliker den fundamentalistiske Lilith og synes menneskene og deres kaos er det mest sjarmerende i universet. Etter å ha vært nede og hentet de siste lydkassettene hos Lilith, plasserer Sera en av dem hos lydfreaken Abel. Ved å gjøre dette håper hun å sette igang en motreaksjon som kan stoppe Lilith.

Om Hellstenius:

Henrik Hellstenius er født i 1963, og har bakgrunn som pianist og komponist i jazz- og rock-genren, samtidig som han har studert komposisjon ved både Norges Musikkhøgskole og Conservatoire Supérieur i Paris. Han var i flere år også tilknyttet en friteatergruppe, og har bl.a. jobbet med musikk til teater, ballett, fjernsyn og kortfilm.

Ellers kan man finne mer om Seras oppsetning i Polen ved å gå til Teatr Wielki hjemmeside, på http://www.teatrwielki.pl/index.php.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev