Lasse Thoresen (Foto: Lisbeth Risnes, Mic)

Edvard-prisen for samtidsmusikk til Lasse Thoresen

Komponisten Lasse Thoresen ble tildelt TONOs Edvard-pris under Festspillene i Bergen 3. mai. Thoresen fikk EDVARD-prisen for sitt verk «Løp, lokk og linjer» skrevet for samtids-ensemble.Denne andre Edvard-prisen i TONOs jubileumsår 2003 ble delt ut i klassen «Samtidsmusikk», der juryen særlig ga Thoresen ros for å gjøre det folkemusikalske elementet i musikken til en fullstendig integrert og naturlig del av samtidsuttrykket.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Prisen består av et diplom og 40.000 kroner, samt selve Edvard-trofeet av Bruno Oldani. TONOs EDVARD-pris for Samtidsmusikk i 2003 ble delt ut under Festspillene i Bergen. Begivenheten finner sted i Håkonshallen 28. mai etter konserten i anledning György Ligetis 80-års dag, der Ligeti ble behørig feiret med Ensemble Intercontemporain under dirigenten Johannes Debus.

— For TONO er dette et spesielt år, forteller informasjonskonsulent Jens Magnus. – Vi fyller 75 år, og vil benytte året til å fokusere på TONOs virksomhet, som gjennom å gjøre musikken tilgjengelig for lytterne, bidrar til et rikere liv for oss alle. Årets seks EDVARD-priser vil fokusere på opphavsmannens virksomhet og på TONO som
musikkformidler.

Før Lasse Thoresen ble avslørt som årets vinner i samtidsmusikklassen, ble det sagt at juryen hadde hatt mange spennede verk på sitt bord. Om «Løp, lokk og linjer» uttalte Edvard-juryen følgende:

«Verket «Løp, lokk og linjer» av Lasse Thoresen er oppfinnsom, avvekslande og organisk musikk som gjer folkemusikalske element til ein fullstendig integrert og naturleg del av samtidsuttrykket. Snerten og humoren i det har i tillegg ein befriande verknad.»

Vinnerverket blir dessuten fremført i Håkonshallen allerede nå på lørdag i konserten «Rudl modern». Da sammen med et verk av Knut Vaage, som nylig fikk EDVARD-prisen i klassen «Musikk for blåsere».

Lasse Thoresen er professor i komposisjon ved Norges Musikkhøgskole. Han ble født i 1949 og studerte ved Musikkonservatoriet i Oslo. Etter komposisjonsstudier med Finn Mortensen avla han diplomeksamen i 1972. Deretter fulgte studier i elektrofoni og komposisjon hos Werner Kaegi ved Institutt for Sonologi i Utrecht, Nederland.

Siden 1975 har Lasse Thoresen undervist ved Norges Musikkhøgskole i fagene elektrofoni, sonologi og komposisjon. Sammen med Olav Anton Thommessen var han sentral i oppbyggingen av et forskningsmiljø om sonologi i Norge, og han var i årene i denne forbindelse NAVF-stipendiat i årene 1978-81.

Fra 1985 har Thoresen i følge MICs komponistbiografi arbeidet med mikrotonalitet under inflytelse av norsk folkemusikk, fransk spektralmusikk og Harry Partch’s tonesystem «Just Intonation». Flere poetiske titler bærer vitnesbyrd om komponistens tilknytning til Baha’i-religionen. Inspirert av trosretningens hellige skrifter har han i de senere år komponert verk som «Carmel ulogies» (1994) til Oslo Filharmoniens 75-års jubileum og det helaftens korverket «From the Sweet-Scented Streams of Eternity»(1995). Selv fremhever han det religiøse perspektiv som motivasjon for å uttrykke seg gjennom musikk.

Sin estetikk uttrykker han på følgende måte: – Musikk er ikke bare musikk … Jeg synes musikkens oppgave først og fremst er å forholde seg til det menneskelige uttrykk. Den skal ikke være en utredning av klangmessige muligheter – den skal bruke disse mulighetene for å uttrykke menneskelige forhold.

I følge en pressemelding fra Festspillene var Thoresen overrasket og glad over oppmerksomheten, og sa han satte stor pris på denne anerkjennelsen fra sitt eget fagmiljø.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev