Årets Cikada-konsert på Ultima-festivalen, som finner sted lørdag klokken 20, presenterer ensemblet i dets tre faste besætninger Duo, Strykekvartett og Tutti, samt to soloværker og et samarbeid med den engelske mezzosopranen Loré Lixenberg, dsom nylig har medvirket som solist i den meget omtalte og roste «Jerry Springer – The Opera», som gikk for fulle hus på årets Edinburgh Festival. Tidligere har hun bl.a. sunget i Klangforum Wien, og er tiltenkt en hovedrolle i Bent Sørensens kommende opera, som har premiere på det Kgl. Teater i København i 2004.
Seks av syv verker på konserten er skrevet til – og uroppført av – Cikada i løpet av det siste året. Det starter opp med Cecilie Ores nye, forsterkede strykekvartet «Cirrus», som er det første av fire verker på denne konserten, som ble bestilt i samarbeid mellom Westdeutscher Rundfunk Köln og Cikada til uropføring av Cikada under Wittener Tage für neue Kammermusik i april i år. Det kretser om forholdet mellem solo og tutti, det individuelle og det kollektive – motsetninger som er gjensidig avhengige av hverandre, derfor tittelen «Cirrus»: hårlokk.
Åke Parmeruds verk «Zeit aus Zeit (The Kontakte Variations)» for piano, perkusjon og live electronics, ble uroppført under årets ICMC festival i Göteborg 16. september. Som tittelen mer enn antyder, er verket en brytekamp med Stockhausens legendariske Kontakte. Og som Parmerud selv siger det: «Although well aware that playing with the variation form of such a 20th century destinguished musical icon as «Kontakte» means sticking my nose out more than is considered humble, I just could not help myself being drawn int this challenge. I can only hope that it will be appreciated by some of you who will listen and I hope Mr. Stockhausen forgives me.»
Etter pausen legger Cikada ut med en ny versjon av Rolf Wallins stykke «Solve et Coagula», som opprinnelig stammer fra 1992. I denne nye versjonen, også uroppført i Witten, er en kontrabasstemme bl.a. blevet føyd til, og samples er erstattet av en større pianostemme. Verkets alkymistiske referanser skal derimot være uforandrede.
Det tette samarbeidet mellom den danske komponisten Bent Sørensen og Cikada vises atter frem på denne konserten, med presentasjonen av tre sammenhengende stykker, der alle er er uroppført i løpet av det siste års tid, og nært beslektet med Sørensens opera «Under Himlen», som han stadig skriver på. «The Hill of the Heartless Giiant» for solo kontrabas er skrevet til Magnus Söderberg og tar utgangspunkt i en person fra operaen, Magius. Solo-vokalstykket «Vokalise» er direkte «stjålet» fra operaen. Ida – en av operaens hovedpersoner – er trukket ut af den tette orkestersatsen, og stemmen hennes står naken tilbake. «The Weeping White Room» ble uroppført av Cikada i Witten. Hva er det for et hvitt rom? Og hvor finnes det? Hvem er det som gråter?
Konserten avsluttes med et verk for mezzosopran og ensemble av den italienske komponisten Stefano Gervasoni, som hermed oppføres i Norge for første gang. Det skjer med verket Godspell, som Cikada uroppførte i Witten med Loré Lixenberg. Gervasoni er en av Italias absolutt toneangivende komponister i generasjonen etter Luigi Nono. Han påbegynte sine studier i komposisjon på direkte oppfordring av Nono, og har siden studert hos komponister som Iannis Xenakis, Helmut Lachenmann og Brian Ferneyhough. Han har modtaget bestillinger af ensembler som Ensemble Intercomporain og Klangforum Wien, samt festivaler som Festival d’Automne à Paris og Schleswig-Holstein Musik Festival.
Aftenens Gervasoni-verk, «Godspell», er skrevet som en cyklus til fem dikt skrevet direkte til Gervasoni av den amerikanske, Pullitzer-Prize-vindende dikter Paul Levine. Fem tett sammenhengende sange, som i stil og udtryk legger sig tæt opp til Levines, ironiske, til tider parodiske univers, heter det avslutningsvis i pressemeldingen fra Cikada.
Rolf Wallin er også aktuell under kammerkonserten i Lindemansalen to timer tidligere, der Siri Torjesen (sopran), Håkon Austbø (klaver) og Øystein Birkeland (cello) vil fremføre Wallins «Seven Imperatives for Piano» og «Drei Gedichte von Rainer Maria Rilke» fra henholdsvis 2001 og 1994, samt Arne Nordheims «Suite per violincello solo» (1996).Vi minnner ellers om konserten med Musikkhøgskolens Symfoniorkester fredag klokken 19.30 i Lindemansalen, verker av bl.a. Cecilie Ore og Asbjørn Schaathun ved Ensemble Court-Circuit i Kulturkirken samme kveld, og klaver – og filon-konserten med Sveinung Bjelland og Sølve Sigerland på Henie Onstad Kunssenter lørdag formiddag, med verker av bl.a. Lasse Thoresen, Wolfgang Plagge og Kyrre Sassebo Haaland.
For ytterligere informasjon anbefaler vi som vanlig en tur til Ultimas programsider på nettet.

Kunstneropphold på Folkemusikksenteret i Buskerud
Åpent for alle musikere å søke, til øving, låtskriving og fordypning i norsk folkemusikk.

Bevar Musikkbiblioteket ved NTNU!
Et så viktig universitet som NTNU må ha et rikholdig bibliotek for musikkprofesjonsutdanningen, og med kvalifiserte ansatte. Norsk musikkbibliotekforening støtter innspill om musikkbiblioteket ved NTNU, skriver Tone Nøtvik Jakobsen.

Ballade video: I stua, i limbo
Med Marie Sahba, Adam Douglas, Iris Caltwait, Intertwine, Barren Womb og ARV. Samt en fem låters mini-konsert med Sweetheart.

Lyden av Gamle Oslo Gammaldans
Gamle Oslo Gammaldans er sju voksne folk som ikke spiller gammaldans. Opplev dem live på Ballade-arrangement i Gamlebyen i Oslo torsdag 27. mars.

Ballade på Parkteatret: Opera-premiere, musikkvideovisning og minikonsert søndag 23. mars
Solveig Sørbø og Maria Kjos Fonn snakker om operaen "Heroin Chic". Rockemusiker Henning Andersen spiller utvalgte låter. Og vi viser et godt knippe nye musikkvideoer på skjermen.

Selma fra Hønefoss ble publikummer nummer en million i Bærum Kulturhus
Selma Hasund Poole (18) fra Hønefoss ble overrasket med konfetti, gavekort på danseforestilling og jazzfestival som besøkende nr. 1 million i Bærum Kulturhus i helgen.