Jan Gunnar Hoff (Foto: www.jangunnarhoff.no)

Edvard-pris til Jan Gunnar Hoff

Komponist og jazzpianist Jan Gunnar Hoff ble i går tildelt TONOs Edvard-pris i kategorien kirkemusikk – for verket «Meditatus». – Dette er utrolig artig. Prisen er et tegn på at jeg gjør noe riktig som komponist, sier Hoff til Ballade. Med sitt ni mann sterke band avslutter han også sin «Free Flow Songs»-turné i dag, med en konsert på Stavanger-scenen Hall Toll.

Kalender

Konsert: ENCORE – INSPIRASJON

27/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Konsert med TERJUNGENSEMBLE

29/09/2023 Kl. 18:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

30/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Lørdagsopera

30/09/2023 Kl. 15:30

Oslo

Av Knut Steen

Utdelingen av prisen fant sted under Hoffs «Free Flow Concert» på Cosmopolite. Ingrid Kindem delte ut prisen og benyttet anledningen til å lese opp EDVARD-juryens begrunnelse for tildelingen:

«Med et enkelt og betagende vakkert tema blir lytteren lokket med i et velkjent musikalsk landskap hvor man trygt kan lukke øynene og bare la seg henføre. Verkets funksjon som bruksmusikk blir denne gang en styrke fordi opphavsmannen oppfyller alle dets krav og forutsetninger med kreativitet og integritet. Messens tradisjonelt strenge form blir ivaretatt, samtidig som de improviserte jazzpartiene verken virker umotiverte eller fremmede. En helhetlig tanke blir båret frem av sangbare linjer og elegante kompositoriske løsninger. Dette er musikk som kan fremføres av mange og vil bli satt pris på av de aller fleste.»

— Dette er utrolig artig, sier Jan Gunnar Hoff til Ballade: – Jeg hadde absolutt ikke vente å vinne da jeg så at navn som er så fremtredende innenfor kirkemusikk også var nominerte. Nils Henrik Asheim vant jo Spellemann for det samme verket som han ble Edvard-nominert for, så jeg er veldig beæret over at TONO gir denne prisen til meg. Dette er et tegn på at jeg gjør noe riktig som komponist – og det trenger man innimellom.

Er det her jeg skal spørre deg hva du skal bruke prispengene til?

— Hehe…det er vel det. De skal jeg bruke på å videreutvikle en skrivestue på Skjærstad ved Bodø. Den er opprinnelig fra 1892, så jeg håper på å kunne skape meg en stemningsfull og inspirerende å arbeide i, svarer Hoff.

Pianisten avslutter forøvrig sin «Free flow songs»- turné i Stavanger i dag. Turneen har utgangspunkt i Hoffs bestillingsverk med samme navn til Vossajazz 2005. Etter uroppføringen i samarbeid med blant andre Maria Joao, fikk verket svært rosende omtaler i dagspressen.

I tillegg til Joao, har Hoff også hatt med seg en rekke andre sterke navn på den ni konserter lange turneen: Ståle Storløkken, Rune Arnesen, Helge Nordbakken, Bjørn Kjellemyr, Mathias Eick, Ivar Kolve og Bergmund Skaslien.

Konsertene har vært en god opplevelse, i følge «sjefen selv»: – Hele denne turneen har vært en utrolig opptur, vi har hatt gjennomgående godt besøk og fått en voldsom respons igjennom hele landet, melder Hoff.

I kveld avsluttes turneen med en konsert på Stavangerscenen Hall Toll. Om to uker peket Hoff nesen nordover igjen, for å påbegynne en konsertserie kalt «Metamorfoser», i samarbeid med Bendik Hofseth. Repertoaret er verker av Hoff og Hofseth.
Edvard-prisen tildeles «opphavsmenn-og kvinner for fremragende og nyskapende musikk». Prisen består av Bruno Oldanis unike trofè, diplom og kr. 40.000. De nominerte, foruten Hoff, var Nils Henrik Asheim og Eilert Tøsse. Kveldens konsert er i regi av Stavanger Jazzforum.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjonssjef

Arktisk Filharmoni AS

Kunstnerisk leder

BIT20 Ensemble

Distriktsmusikar hardingfele/fele

Sunnfjord kulturskule

Organist

Flå Sokn

Pianolærer

Nord-Fron kommune / Fron kulturskole