Åse Teigland (Foto: Norsk Folkemusikkatalog)

Første kvinne på 45 år: Åse Teigland vant Landskappleiken på hardingfele

Landskappleiken kan kalles «folkemusikkens Norgesmesterskap», og gikk i år av stabelen i vakre omgivelser på Røros. Årets utgave blir omtalt som «ein av dei mest vellukka og folkerike Landskappleikane nokon gong». For første gang på 45 år sto en kvinne helt alene på toppen i eliteklassen for hardingfele: Den æren tilfalt 29 år gamle Åse Teigland fra Hardanger.

Kalender

LYTTELUNSJ med Kenneth Karlsson

03/02/2023 Kl. 11.30

Viken

Hanne Tveter & Jorge Vera

03/02/2023 Kl. 21

Oslo

Ary Morais & Band @ Drammens Teater 4. feb

04/02/2023 Kl. 15:00

Viken

Lørdagsopera 4. februar

04/02/2023 Kl. 15:30

Oslo

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Landskappleiken begynte allerede på onsdag kveld. Dans og spell kl. C var første tevling, og sjelden har det vært så mange publikummere til stede når juniorene er i aksjon. Det var nok lurt å legge disse konkurransene til tida før den offisielle åpninga av Landskappleiken, skriver Landskappleiken på sine hjemmesider.

Den offisielle åpningen ble foretatt av länshøvdingen i Jämtland, Magni Mikaelsson. Dette var et ledd i hundreårsmarkeringa av unionsoppløsningen. Salen i Gymbygget var stappfull under denne seansen, som ble ledet av leder i hovedkomiteen, Hilde Kristin Bonde.

— Ungdomskonserten med Rim og Triakel bød på flott musikk og hadde nok fortjent litt mer enn 100 tilhørere, skriver Landkappleiken videre i sin rapport. – Vi ventet godt med folk på kirkekonserten med Sven Nyhus og musikervenner torsdag kveld. Den ble så bra som vi trodde den ville bli. Stuvende full kirke, mellom sju og åtte hundre mennesker, og musikk som falt i smak.

Torsdag kom det i følge Svein Olav Solli «en liten sensasjon» i klasse hardingfele B. Her vant rørosgutten Olav Luksengård Mjelva, som har traktert hardingfela i svært kort tid sammenlignetmed mange av konkurrentene.

Landskappleiken melder også at det fra tid til annen ble trangt om plassen under tevlingene, særlig når populære disipliner som lausdans og spell kl. A foregikk. Likedan var åstedet for finalespellet, Bergstaden Ziir, stappfullt av tilhørere.

Alle rapporter tyder ellers på at finalen i kirken lørdag kveld var en ypperlig forestilling.

— Den gav kappleiken en ny dimensjon, i følge ledelsen i landslaget. Finalistene Gjermund Larsen, Andreas Bjørkås og Jorun Marie Kvernberg i fele, og Åse Teigland, Per Anders Buen Garnås og Jan Beitohaugen Granli i hardingfele A, skal alle ha gjort sterke inntrykk på dem som var til stede i de spesielle omgivelsene.

Gjermund Larsen vant kongepokalen, mens Åse Teigland tok førsteplassen i hardingfeleklassen. Dette var første gang i historien at en kvinne står alene på toppen av eliteklassen i hardingfele. Åse Teigland fra Utne i Hardanger har vært snublende nær tre ganger tidligere, og etter finalespillet lørdag kveld var det endelig hennes tur til å gå helt til topps.

29 år gamle Åse Teigland er frilansmusiker på hardingfele. Hun har gitt ut fire CD-plater, spilt for tusenvis av barn og unge i hele sør-Norge, opptrådt på kinesisk TV med 250 millioner tilskuere og underholdt på gamleheimen i Odda – «for å nemna nokon av oppdraga ein ung felespelar kjem ut for», som hun selv formulerer det.

Folkemusikk.no omtaler Landskappkeiken på Røros som «ein av dei mest vellukka og folkerike Landskappleikane nokon gong» . Kirsten Bråten Berg og Dagfinn Nupen ble begge hedersmedlemmer i Landslaget for Spelemenn for det store arbeidet de har gjort for norsk folkemusikk.

Resultater fra Landskappleiken 2005 finner du på www.landskappleiken.no. Du kan også lese en rapport hos Landslaget for Spelemenn på denne siden. Mer informasjon om Åse Teigland finner du på denne siden fra Norsk Folkemusikkatalog.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev