Bukkehorn lagd av Odd S. Lund

Lokketoner og bukkehorn på Bygdøy

I samarbeid med Norsk Folkemuseum arrangerer Norsk Lur- og Bukkehornlag for tredje gang Lur- og Bukkehorndag på Bygdøy. Her kan publikum høre de tradisjonelle lokketonene omkranse de gamle tømmerstuene fra klokka 13 til 17. Det blir også avholdt to konserter med disse og flere andre av våre aller eldste folkelige musikkinstrumenter – så som munnharpe, seljefløyte og bein- og hornfløyter. På kvelden blir det fest på Sagene i Oslo.

Kalender

Søndag 12. september lyder igjen de tradisjonsrike instrumentene lur og bukkehorn fra mange tak og tun, melder Norsk Lur- og Bukkehornlag.

— Norsk Lur- og Bukkehornlag er med sine 117 medlemmer kanskje det største av særlagene innen den organiserte norske folkemusikken, forteller Jørn Simenstad, som er sekretær i NLB.

— Trangen til å ha en sosial, og ikke minst faglig møteplass med likesinnede er sterk, sier Simenstad, som opplyser at NLB ser på seg selv som et supplement til Landslaget for Spelemenn, og ikke som en konkurrent.

— Samtidig synliggjør vi noe av mangfoldet i norsk folkemusikk.

Samme helg blir det også arrangert åpent fagforum for alle med interesse for en reke eldre norske folkemusikkinstrumenter. Her vil du bl.a. treffe årets Landskappleik-vinner på  bukkehorn: Eilif Gundersen. Likeså vil flere av landets fremste utøvere på instrumentene være til stede, lover Simenstad.

— Under fagforumet kan du få prøve instrumentene, bestille instrumenter, prate med likesinnede, drikke kaffe, og lære nye låtter, sier Simenstad, som også oppfordrer foilk til å ta med eget instrument.

Fagforumet finner sted på Sagene Festivitetshus i Holstsgt. 4 i Oslo, og varer fra 12 til 17. Samme sted arrangerer NLB også fest i samarbeid med Laget for Folkemusikk, Oslo, som er det eldste lokallaget under Landslaget for Spelemenn. Det blir musikkinnslag ved NLB og dans til hardingfelespel.

Den før nevnte Landskappleiken gikk for øvrig i sommer av stabelen i Eidfjord i Hardanger.

Neste års landskappleik blir arrangert av de fire samarbeidende lagene Brekken spell- og danselag, Glåmos spellmannslag, Ålen spell- og danselag og Røros folkedanslag.

Den kommenede Landskappleiken blir omtalt som «en svært kompakt kappleik» på Bergstaden, idet arenaene vil ligge vegg i vegg. Unionsoppløsningen med Sverge for hundre år siden vil her bli her markert på forskjellig vis, med blant annet norsk-svensk ungdomskonsert, norsk-svensk kirkekonsert og folkemusikalsk unionsteater.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Førsteamanuensis i klaver

Norges musikkhøgskole (NMH)

Innholdsprodusent digital formidling

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Ung i Kor Nord

Kommunikasjonssjef

Stormen Konserthus KF

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev