Magnet_trevegg (Foto: Jo Metson Scott)

Tre dager med Magnet

Triptikon: Tre dager i samme rom med forskjellige besetning hver dag. Hva vil skje med rommet og hva vil det gjøre med artisten? Magnet er førstemann som stiller opp på Blås nye konsept. – Jeg har ikke den vanskelige tilnærmingen til det å holde på med musikk. Det er det morsomste jeg gjør, og synes stadig det er både inspirerende og motiverende. Det tror jeg skyldes nettopp at jeg prøver ut nye ting, sier Magnet til Ballade. Nå skal han prøve seg som soloartist, sammen med strykere og i samarbeid med et kor.

Kalender

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Oslo-klubben Blå lanserer i disse dager sitt nye konsept Triptikon. I denne serien gis en artist muligheten til å forske med lyd og rom over tre dager. Første artist ut er Magnet, på det som blir hans første Oslokonsert etter sin siste plate ”The Simple Life”.

Jesus på korset

— Dette er et typisk konsept i jazzen, og jeg tenkte det kunne være morsomt å gjøre noe slik også innenfor andre musikalske uttrykk, forteller bookingansvarlig Einar Idsøe Eidsvåg til Ballade.

— Jeg snakket med en del folk om denne ideen, og alle tente på tanken. Faren min [Bjørn Eidsvåg] kom opp med uttrykket ”triptikon” som forslag til arbeidstittel. Triptikon som begrep stammer fra Jesus sin korsfestelse med Jesus i midten som det største, og de to andre som ble korsfestet ved siden av. Innen kunst er det tre sammenhengende bilder av en kunstner, hvor det midterste skal være større enn de to andre. Det synes jeg passet godt, men dette er ikke noe ”kristenarrangement, altså, sier Eidsvåg.

Eidsvåg hadde Magnet blant artistene han hadde høyest oppe på sin liste, og han tente umiddelbart på prosjektet:

— Magnet [Even Johansen] var umiddelbart veldig positiv innstilt. Dette er jo et konsept der hovedpersonen må strekke seg en del. For mange artister innebærer det å være på turne at man nesten går på autopilot etter en stund. Magnet er ikke på den bagen i det hele tatt, og det har vi dyp respekt for. Jeg tror det er mange som ikke hadde våget å stille opp på et slik prosjekt.

Rekkefølgen ser slik ut:

Dag 1: Søndag 13. mai:
Magnet med fullt band og strykere fra Bergen og Oslo filharmonikerne.
Dag 2: Mandag 14. mai:
Magnet med femtenmannskoret Improviza fra Bergen (og perkusjon).
Dag 3: Tirsdag 15. mai:
Magnet, solo
(klokken 21.00 alle dager)

Like å utfordre seg selv

Even Johansen, eller Magnet som de fleste kjenner ham som, var aldri i tvil om at dette var et prosjekt han kunne tenke seg å være med på.

— Jeg har aldri vært glad i gjøre det samme hele tiden, sier han til Ballade.

— Alle mine tidligere solokonserter har hatt en tendens til å være forskjellige. Det er noe av utfordringen å få en opptreden alene til å fungere skikkelig i over en time. Jeg er glad i å gjøre forskjellige ting, og dette tilbudet kom fra et perfekt sted på et perfekt tidspunkt for meg.

Magnet er aktuell med sin nye plate ”The Simple Life”, der han nettopp har forsøkt å utfordre sitt eget uttrykk.

— Jeg har jobbet en del med nye instrumenter, og var bevisst på å ikke lage den samme platen som jeg har gjort før. Slik sett var jeg allerede giret på å gjøre ting litt annerledes. Timingen var dermed god, dessuten er jeg veldig glad i Blå som sted, og stedet egner seg veldig godt for et slik type konsept.

Hvor viktig er det å utfordre seg selv for å utvikle seg videre som artist?

— Det ligger helt i bunn av alt jeg gjør. Det er derfor jeg holder på med musikk. Det kan være et liv med mye stress, lange reiser og så videre, men det er også et slags avhengighetsforhold her. Det å lage noe nytt og utfordre seg selv gir utløp for en helt nødvendig utvikling for meg.

Kor og bedehus

Hva er mest utfordrende med Triptikon etter ditt skjønn?

— Det er vel egentlig bare selve tanken på det som kan bli et problem.

— Jeg har ikke den vanskelige tilnærmingen til det å holde på med musikk. Det er det morsomste jeg gjør, og synes stadig det er både inspirerende og motiverende. Det tror jeg skyldes nettopp at jeg prøver ut nye ting. Det som har vært mest krevende i denne prosessen er nok likevel solokonserten. Der jobber jeg med flere instrumenter, og jeg har brukt noen dager på å føle meg frem på akkurat den biten.

”The Simple Life” er holdt i et ganske nedstrippet format. Hvordan gikk du frem for å utvide disse rammene med orkester og kor?

— Jeg kjenner godt til mange av medlemmene i det klassiske koret Improviza, det er gjeng som holder til her ute på Askøy. Jeg ga dem rett og slett musikken, og frie tøyler til å gjøre låtene slik de ønsket. Vi har øvd dem inn sammen, og det har fungert veldig godt. Dette er et litt utradisjonelt kor, som holder fokus på at det de gjør skal være fint – og at det skal være gøy. Det var derfor jeg selv begynte å spille musikk, og det er bra å minne seg selv på disse to enkle tingene. Jeg er veldig glad for at dette koret ble med. Det kommer til å bli mange smil å se under konserten, for de har en veldig smittende glede i det de gjør. Det er jo en slik følelse man helst vil skape.

Hvordan var det å overføre låtene fra ”The Simple Life” inn i kor-formatet?

— Jeg mener faktisk det ligger litt latent ”gospel-feeling” på den nye platen, en slags bedehusstemning, humrer Magnet.

— Det har ikke med religion å gjøre, men mer den ambivalente følelsen jeg får av å være i et religiøst lokale. Jeg vet at de vil meg så godt, men de får det liksom ikke helt til. Denne blandede følelsen er noe jeg mener er tilstedeværende, men jeg prøver å skyve det hele mer mot det gode.

— Når det gjelder Filharmonien var det egentlig veldig enkelt å få til. De er utrolig flinke musikere, og resultatet er over all forventning. Jeg har gjort et par konserter med strykere før, og det mener jeg er to av de aller fineste jeg har gjort. Dette er jo et uttrykk som også ligger nærmere platens ”feeling”.

Dragning mot alle tre konsertene

Hvilken konsert ser du mest frem til?

— Det tenkte jeg faktisk på selv her om dagen, og jeg kom frem til at jeg gleder meg mest til hele greia. Alle disse tre uttrykksformene har en spesiell dragning mot meg.

— Jeg tror jeg aldri har vært en type som har vært ute etter å imponere folk i særlig grad, men nå som jeg har valgt å vise meg frem, så kunne det ikke vært i en mer passende ramme enn gjennom et slik prosjekt. Alle vi som holder på med musikk er på mange måter noen fjols som ønsker å imponere, og nå har i hvert fall jeg fått en sjanse til å vise meg frem gjennom en noe som jeg finner interessant.

Bookingansvarlig Eidsvåg på Blå reklamerer for at dette blir en eksklusiv mulighet til å oppleve Magnet, og at det vil komme flere godbiter i denne konsertserien utover høsten.

Men først ut er altså Magnet, og det legges ut både et begrenset antall tredagers billetter til hele pakken, og enkeltbilletter til hver konsert for de som heller måtte ønske det.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev