© © Rennings / Flickr.com

God jul, musikk-Norge!

Her har vi samlet et utvalg artikler som et godt supplement til juleheftene, politiker-biografiene og TV-kanalenes julefilmbonanza.

Kalender

Ballade tar juleferie, og ønsker publikum og hele musikk-Norge en god og fredelig julefeiring med saktegående dager og kvelder fylt av gode selskap, gode folk, gode måltider og ikke minst god musikk.

Her har vi samlet et utvalg saker som har engasjert leserne og lytterne gjennom høsten, og som vil være et godt supplement til juleheftene, politiker-biografiene og TV-kanalenes julefilmbonanza.

Mange av dere, og stadig flere, følger vår serie Ballade Video, som startet opp i februar i år. Gjennom året har vi vist over 200 ferske musikkvideoer fra norsk musikkliv, og vi kommer til å fortsette fokuset på aktuelle musikkvideoer også til neste år. Vi kommer også til å se på mulighetene for å løfte musikkvideoen som selvstendig uttrykksform også utenfor disse spaltene, noe vi kommer tilbake til i det nye året. Filmskaper og manusforfatter Sigrun Norderval kommenterte nylig Ballade Video på Facebook slik:
Hva ville vel 80- og 90-tallet vært uten musikkvideoer? MTV, Sky og Pat Sharp? – Ballade har overtatt. Det er blitt gøy å følge med igjen, både for å vite hva som skjer i norsk musikkliv, men også fordi musikkvideo er et format som gir rom for kreativiteten på en helt annen måte enn andre sjangre.

Her er samlesiden for alle årets Ballade Video-spalter, 34 i tallet, der du kan lese omtaler av videoene fra spalteforfatter Arvid Skancke-Knutsen og se et godt og bredt utvalg av musikkvideoer skapt av norske musikere og regissører i 2019.

I høst startet vi også opp en helt ny serie, kalt Bak ordene. Her utforsker vi tekstene og lyrikken i musikken, hva teksten gjør med musikken, hvordan tekst og tone i samspill skaper et budskap og et uttrykk, og hvordan lytteren identifiserer seg med og involverer seg i det. Først ut i serien var Lars Lillo-Stenberg, deretter bandet Ulver og slampoet Evelyn Rasmussen Osazuwa. Over nyttår kommer flere spennende sangdiktere i serien, og 20. januar skal vi ha et debatt- og samtalearrangement i Fritt Ords lokaler i Oslo (mer om dette kommer!). Serien har også mottatt støtte fra stiftelsen Fritt Ord, som vi setter stor pris på.

Ballade har også en podkast, der vi i høst har løftet musikkritikk og mangfold, kjønn og språk i folkemusikken (i samarbeid med Folkemusikk.no) og intervjuet arrangører og artister på Folkelarm. Ballade-redaktør Guro Kleveland har også selv vært gjest i Musikknyheter.nos podkast Fotnote, om musikk og litteratur.

Norsk Komponistforenings undersøkelse av hva slags musikk landets orkestre og ensembler spiller avslørte en stor kjønnsubalanse. Dette skapte debatt på både musikk- og politikkfeltet, og Ballade har fulgt repertoardebatten.

Ballade søker å dekke så mye som mulig av det som skjer i Norges musikkliv, både her hjemme og når det er spesielle begivenheter i utlandet, for eksempel den store bokmessa i Frankfurt. I høst har vi anmeldt konserter under Nordic Music Days i Bodø, under Ultima og Mela, Lindstrøm på Ekkofestivalen i Bergen, og konseptet Fargespills forestilling «Lufta er for alle».

Ingen jul uten langlesing! Her er en håndfull lengre artikler og essays, fra et bredt sett med perspektiver og tematikk:
Åsfrid Hegdal: “At selve tvilen er jo offerstedet”: Anne Grete Preus’ arbeid med Jens Bjørneboe og tvil som poetisk idé

Henrik Holm: Heideggers erotikk som (musikalsk) tankekunst?

Maria Veie Sandvik: Koral eksotisme?

Kim Robin Klev: Ut på tur, aldri sur

Sist, men ikke minst, har vi en helt egen sak om hemmeligheten bak julemusikken.

Ballade har et stort omfang av intervjuer, artikler, anmeldelser og reportasjer fra og om Norges musikkliv, så her er mye for enhver smak og interesse.

Vi ønsker alle lesere, lyttere – og seere! – en riktig god jul og et fabelaktig nytt år, og ikke minst: God fornøyelse!

Med hjertelig hilsen fra Ballade-redaksjonen ved redaktør Guro Kleveland

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev