Still fra videoen "Selmas sang" av Eva Weel Skram (Foto: Klaus Rødahl)

Ballade Video julespesial: Drømmen om julen

Lengsler, savn og en dose sentimentalitet: Vi gir deg lydsporet til julen 2019, slik Daniel Kvammen, Eva Weel Skram, Fay Wildhagen, Skaar og Pust ser det.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Velkommen til Ballade Video, vår ukentlige spalte for hva som rører seg innen norske musikkvideoer. Siden vi startet opp igjen etter sommeren, har vi presentert 113 produksjoner, med et sted mellom fem og åtte nye bidrag hver eneste fredag.

Bak disse tallene skjuler det seg et stort mangfold av uttrykk – og ikke minst et ønske om å bli sett. Artister og plateselskap har forskjellige utgangspunkt, men kjemper om å bli lagt merke til i vrimmelen av nye utgivelser. For noen kan det lønne seg å legge ned tid og penger i en forseggjort videoproduksjon. Andre har ikke samme mulighet til det, og må komme opp med andre løsninger.

Vi i Ballade vil fortsette å ha fokus på aktuelle musikkvideoer til neste år, og håper at dette er med på å presentere et bilde av noe av det som rører seg i norsk musikk om dagen. Vi ser ellers på mulighetene for å få til et fokus på musikkvideoen som selvstendig uttrykksform også utenfor disse spaltene, noe vi nok kommer tilbake til i det nye året.

Vi går nå inn i et nytt år – og et nytt tiår. Det byr garantert på både utfordringer og muligheter for norsk musikk – og alle som er tilknyttet norsk musikkliv og musikkbransje.

Vi avslutter med en julespesial, der vi viser fem nye videoer med dette temaet. Julen rommer så mye. Det er en tid med glede og forventninger, men også stress og kjøpepress. Det er en tid for sentimentalitet og hjemlengsel, ettertanke og pusterom.

Uansett: God fornøyelse!

 

DANIEL KVAMMEN: 23. desember

Straumen gjekk i huset i dag / Femten minutt og det var kaldt som faen / Far min forbanna Hallingdal kraftlag / No står eg her åleine med eit vedlag.

Det er ikke alltid så lett å feire jul. Men da kan man kanskje ta seg en tur i skålen, slik Daniel Kvammen gjør her. Og som han selv sier på Facebook:
– ”23. desember” er kanskje ein av mine absolutt favorittlåter av alle eg har skrivi. Tre og eit halvt minutt med EKTE jul og verdenskrig 3.

Daniel Kvammen har også trykket opp en supereksklusiv single med denne sangen, som det bare finnes fem eksemplarer av i hele verden. Den 31-årige sangeren er tilknyttet Jansen Records, kommer fra Geilo, og debuterte i 2015 med det kritikerroste Fremad i alle retninga.

Mot slutten av januar deltar han på Sundreball 2020, der også Torgeir Waldemar, Frøkedal & Familien, Kefeider, Jarle Bernhoft og Real Ones opptrer.

 

EVA WEEL SKRAM: Selmas sang

Fly som ein fugl / Lag deg ein veg / Så du kan komme heim til meg / Du kan gå mange mil / Men kor høyrer du til / Kor høyrer du til.

Sist vi presenterte Eva Weel Skram, var det nettopp sammen med Daniel Kvammen, i forbindelse med den fine duetten ”Einsam i lag”. Her er hun på egenhånd med melodien ”Selmas sang”, som er signaturlåten til NRKs julekalender ”Snøfall”.

Regi og klipp er ved Anders Lindstad i Peiling Film & TV. Foto er ved Klaus Rødahl, mens Stian Elton har satt lys. Sangen er skrevet av Skram/Stenersen/Teksum, og er mikset av Christer Andre Cederberg.

Eva Weel Skram er også en av flere norske artister som er med på lydsporet til den norske Netflix-serien «Hjem til jul”. Da gjør hun den ferske låten ”Falle til ro”.

 

SKAAR: It´s Christmas After All

I know winter is meant to be cold / But December will warm you, or so I was told /
Well, it’s still cold unless you have someone to hold.

I Ballade Video XXXII lovte vi å komme tilbake til julemusikken til Skaar. Den unge sangeren fra Stord er ute med sangen «It´s Christmas After All», som også er å høre i serien «Hjem til jul». Sangen er gitt ut av Warner Music Norway.

– Eg har alltid tenkt at artist er eit urealistisk mål. Men no når det faktisk byrjar å gå i oppfylling må eg berre kutte dei andre planane og verkeleg gå for det, uttalte hun alt i 2018 til nettstedet stord24. Foreløpig ser det ut til å gå riktig bra for 21-åringen.

 

FAY WILDHAGEN: Promise

Can you hear the choir sing / Can you hear the church bells ring / I still can’t feel anything tonight / The choir keeps on singing / Of a savior and a newborn king / It feels like I lost everything tonight.

Det blir kanskje litt mye omtale av en viss TV-serie her nå, men det er ikke så ofte at norske popartister gir ut helt ferske låter, med jul, savn og lengsler som tema. Fay Wildhagen er også tilknyttet Warner Music Norway, og er opprinnelig fra Bærum.

Wildhagen er i dag 26 år. Hun albumdebuterte med Snow (2015), som hun fulgte opp med Borders i 2018.

 

PUST: Ei rosa e utsprunge

Vokalgruppen Pust ble dannet i Oslo i 2003, med medlemmer fra flere steder i landet. ”Ei rosa e utsprunge” er en forsmak på en juleplate Kirkelig Kulturverksted planlegger å produsere og utgi i 2020. Søndag 15. desember gjør Pust også en julekonsert i Kulturkirken Jakob i Oslo.

”Ei rosa e utsprunge” er en gammel tysk julesang, som her er arrangert av Håvard Gravdal. De øvrige medlemmene i ensemblet er Anne Hilde Grøv, Camilla Susann Haug, Elisabeth Anvik, Jostein Hasselgård og Mads Iversen. Pust har ellers nylig vært på en større Norgesturné, slik de har for vane før jul. Deres forrige album kom i 2018, og het Huggu over vatn.

Videoen er regissert av Sindre N. Aalberg, med Esten Hoffmann som fotograf. Cobro Creative AS har vært produsenter. Sangen er innspilt i NRK studio K20, med Øystein Halvorsen som lydprodusent.

 

Vi ønsker alle våre lesere en riktig god og musikalsk førjulstid. Kanskje vil det ligge noen fysiske formater eller musikkrelaterte opplevelser under treet. Om du skulle få litt tid til overs, finner du en samleside for Ballade Video her.

Fortsett gjerne å sende gode tips og forslag til guro(alfakrøll)ballade.no.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev