Stillbilde fra videoen til MoEs "Santa Rosa" (Foto: Amat Escalante)

Ballade Video XXX: – Lyden av steinkirken

To premierer, åtte nye videoer. Vi skal til steinkirker i Telemark, og rystende hendelser i Mexico. Og se Mayhems første musikkvideo på 35 år.

Kalender

NO GRAVITY

04/10/2024 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Autopulver Reunionkonsert

09/10/2024 Kl. 19 30

Oslo

Monologforstilling: Pappas lille gutt

09/10/2024 Kl. 19:00

Oslo

Velkommen til den 30. utgaven av Ballade Video. Det er jo nærmest et lite jubileum, men vi har for mye på programmet til å fokusere noe særlig på dét. Vi gjør derfor særlig oppmerksom på ukens ferske video-premierer, som begge er med debuterende og svært løfterike artister: Simen ”Haugust” Haugseth fra Oslo og Anne Fagermo fra Sauherad i Telemark.

 

MoE: Santa Rosa

Det er ikke mange norske band i dag som låter så tøft som MoE. Og det er vel heller ikke mange som holder samme tempo som dem, både med internasjonale konserter og plater. Antall utgivelser begynner å nærme seg 20 – og bare dette året ser det ut til de slipper fire nye album.

”Santa Rosa” er hentet fra utgivelsen La Bufa. Sangen har et sterkt utgangspunkt: den sanne historien om en mexicansk kvinne som ble forsøkt voldtatt og drept av en bekjent, og senere stemplet som ”en provoserende og umoralsk kvinne” av dommeren i rettssaken.

– Kvinnen kom med skarp kritikk av hvordan hun ble behandlet under rettergangen, sier Guro Skumsnes Moe til Ballade. – Hun talte ut mot den fryktelige urettferdigheten, noe som ga makt til mange flere kvinner i lignende tilfeller. Stemmen hennes, motet hennes, inspirerte denne sangen.

Videoen til ”Santa Rosa” er regissert av den mexicanske filmskaperen Amat Escalante, som har høstet mye ros for filmen «Det Fremmede», og som for tiden jobber på sin andre sesong som regissør for Netflix-serien «Narcos». Den blir nå vist som forfilm foran musikkdokumentaren «A Punk Daydream» under Film fra Sør i Oslo, med premiere i dag, fredag 8. november.

MoE har base i Oslo, og består av Guro Skumsnes Moe (bass, vokal), Joakim Heibø Johansen (trommer) og Håvard Skaset (gitar).

 

HAUGUST: Machine Love

En av ukens to Ballade-premierer på nettet, selv om den egentlige premien fant sted i Den gamle skobutikken i Strøget i Oslo i går kveld, torsdag 7. november. Haugust er en fersk og lovende norsk artist, og kommer her med sin første utgivelse. EP-en ”Haugust” består av fem låter, og kommer ut på Fysisk Format.

– Jeg vil lage musikk til mine egne premisser. Ærlig musikk som utfordrer meg selv og lytteren lydmessig og lyrisk. Ved å gjøre denne EP-en har jeg følt som et geni, en taper, en poser, en suksess og en fiasko på samme tid. Jeg føler meg fremdeles slik, og antar det er så ærlig jeg kan være, sier Haugust selv.

”Machine Love” er skrevet, mikset og produsert av Simen Haugseth, som også står for vokal, synth og keyboards. Sangen er co-produsert av Johannes Amble, som dessuten bidrar på synth og gitar. Erik Houge Mathisen spiller bass, mens Kjetil Bergseth har mastret materialet.

 

DEVISING LAB: Plastic music video

Got my Gucci / It’s bellucci / All my friends say / It’s worth the pay …

Plast er i vinden. Det er ikke så lenge siden vi viste Sløtface-videoen “Sink or Swim”, som handlet om plast i havet. Denne måneden slipper også den politisk engasjerte artisten Siri Byrkjedal sin nye single, ”A Great Fake Piece of Land”, på KOSO, der hun tar for seg det samme temaet.

Og her kommer et bidrag fra teaterkompaniet dLab, eller Devising lab. De har lagd en fargerik og svært sjarmerende musikkvideo sammen med barn og unge i Sandnes og Stavanger. Den er etter vår mening både underholdende og tankevekkende, og dessuten fri for pekefinger-moralisering.

– Vi håper sangen og videoen kan skape oppmerksomhet rundt samfunnets forbruk av plast, samt skape bevissthet rundt våre shoppingvaner, sier Niamh Williamson og Kim Elin Olsen, som opprinnelig studerte sammen i London. De to har ellers skrevet teksten sammen, mens Kim Elin Olsen står bak melodien. Vi håper og tror at vi snart får se mer av dLab, som også jobber med blant annet akrobatikk, dukkespill og tekstutvikling.

 

TRULS: Amazing

Truls Heggero har nå gitt ut sin første musikk på fire år. Hans siste offentlige fremtreden var i begravelsen til Virgin-sjefen Per Eirik Johansen i 2014, og på den påfølgende minnekonserten på Rockefeller.

Truls slo først gjennom som vokalist i Oslobandet Lukestar, som vant Spellemannprisen 2008 i kategorien rock. Han frontet deretter Truls And The Trees, før han fikk stor suksess med soloalbumet TRVLS i 2013, som blant annet inneholdt låtene «Out Of Yourself» og «The Next».

”Amazing” er produsert av Mats Lie Skåre og Tord Øverland Knudsen. Den sistnevnte presenterte vi nylig her i Ballade Video med det norsk-britiske prosjektet Sun Balloon. Den fine videoen til låten er ved Jørgen Johansen.

– Tenk deg selv, å lade batteriene i fire år. Lage musikk, oppleve naturen og så gå i studio med veldig flinke folk. Det har kommet ganske kule ting ut av det. Jeg tror aldri jeg har gledet meg så mye til noe før, som å gi ut første singel fra mitt nye prosjekt, sier Truls.

 

SWEETHEART: Your Turn To Pray

Vi har nylig skrevet litt om den såkalte nordicana-bølgen, et blomstrende musikkmiljø som både byr på talentfulle soloartister og svært solide band. Blant de sistnevnte kan vi i farten trekke frem Darling West, Silver Lining, The Secret Sound Of Sleepwalkers, Hollow Hearts, The Northern Belle og Lucky Lips, som på forskjellig vis tar i bruk elementer fra den nordamerikanske country- og roots-musikken.

Det gjør også Sweetheart med stort hell. I likhet med Lucky Lips har de holdt på en god stund, riktignok med en pause på rundt 13 år. 2019-utgaven av Sweetheart består av John-Arne Ø. Gundersen (vokal, gitar), Anne Mette Hårdnes (piano, vokal) og Frode Bjørnstad (pedalsteel, banjo, resonatorgitar, m.m.). Selv karakteriserer de musikken sin som en slags stillfaren, akustisk americana.

Vinylsingelen ”The Dark” / ”Your Turn To Pray” er Oslo-trioens tredje utgivelse på et snaut år, og kommer på Mother Likes It Records. Offisiell utgivelsesdato er fredag 22. november, men du gjør klokt i å gi den en lytt allerede nå. Sangen er skrevet av John-Arne Ø. Gundersen, mens Frode Bjørnstad selv har filmet de to andre medlemmene under opptaket.

– Singelen ble, som de tidligere singlene, spilt inn på en søndag. For å holde det nært, nedpå og ekte, som konsertene, har vi gjort alt selv, forteller Anne Mette Hårdnes.

 

MAYHEM: Falsified & Hated

Vi skrev riktignok om Mayhem i forrige uke, men må ha med denne videoen også. Det er nemlig black metal-veteranenes første musikkvideo på hele 35 år.

– Dette er den første offisielle musikkvideoen vi har sluppet, så det ble lagt mye tankearbeid i denne, sier gitarist Teloch. – Istedet for å filme oss på en eller annen dodgy location med instrumenter som ikke engang er plugget i, gjorde vi noe annerledes, i bandets sanne tradisjon. Vi leide inn Johan Bååth som regissør, og var også så heldige at vi fikk inn grafittiartisten Jonas ”Ziggy” Rasmusson for å gjøre sine ritualistiske malerier til videoen.

Regissør Johan Bååth, som selv har bakgrunn som musiker, sier dette om verket:

– Jeg tenkte jeg virkelig måtte gjøre noe mer enn å bare lage en typisk black metal-video. Jeg ville ta det et skritt videre og gjøre noe annerledes, men samtidig være tro mot sjangeren og Mayhems ikoniske ettermæle. Sammen med Ziggy kom vi opp med denne idéen med ritualistiske, malte og pentagon-formede rom, der en surrealistisk og skremmende utvekst puster mørk energi.

Den drøyt seks minutter lange videoen inneholder en del forstyrrende bilder, og passer nok ikke for alle.

 

ASTROSAUR: Elephant Island

Astrosaur slapp sitt andre album, Obscuroscope, på tyske Pelagic Records 27. september. Astrosaur beskriver seg selv som en blanding av instrumental rock og post-metal, med elementer fra prog-, stoner- og jazzrock. Gitarist og låtskriver Eirik Kråkenes har tidligere også steppet inn for norske band som Leprous og Ihsahn.

Obscuroscope er på mange måter et album som springer ut av nysgjerrighet, sier Astrosaur. – Tematisk kan hvert spor relateres til historier om utforskning, om å oppdage det ukjente og avdekke det skjulte. Vi inkluderte derfor opptak fra våre egne ekspedisjoner, fra uforglemmelige konserter i Kristiansand, Berlin og Paris.

Videoen og det visuelle uttrykket er ved Ingrid Kristensen Bjørnaali, supplert med live-opptak fra Macabre Pariah, Matthias Oehme, Clément Lebraud og Martin Bremnes. Atrosaur består ellers av Steinar Glas og Jonatan Eikum, og har base i Oslo.

 

ANNE FAGERMO: She Can’t Save You – stone church sessions

Anne Fagermo er en debutant som nylig ga ut sin aller første låt. Nå har hun spilt en ny versjon av denne sangen, i en 850 år gammel steinkirke på Akkerhaugen. Her opptrer hun sammen med sine faste musikere, samt tre strykere fra Oslo Filharmonien.

Sauherad kirke ligger i Sauherad, der Anne Fagermo vokste opp. Den er kanskje mest kjent for sine demontegninger, som ingen helt kjenner bakgrunnen til. Låten har alt blitt A-listet både hos NRK Telemark og Radio Signal. 21-åringen studerer nå i Oslo, og har lenge vært en del av det dugnadsbaserte miljøet rundt Akkerhaugen Rocksamfunn.

”She Can’t Save You” er spilt inn i Juke Joint studio på Notodden og i Nabolaget studio i Oslo med Thomas Helgaseth som produsent. Vi tipper at dette neppe er siste gang vi hører noe fra Anne Fagermo.

 
Vi ønsker som vanlig alle en god og musikalsk helg. Vi tar som alltid gjerne mot nye forslag til videoer vi bør presentere. En omfattende samleside med nyere norske musikkvideoer finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo