Stillbilde fra musikkvideoen til Anorakks "Showing Off", som viser scener fra et minne eller en drøm, med innslag av gjenstander og stemningsbilder fra 1980-tallet (Foto: Anorakk)

Ballade Video XXIX: – Fyrvokteren fortalte oss alle hemmelighetene

To premierer, åtte videoer. En ny reise gjennom fersk norsk musikk, fra elektronisk drømmepop til svartbrent metal.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Vi skriver 1. november, og kan snart begynne å se tilbake på et svært vellykket musikkår her hjemme. Til tross for en rekke utfordringer, både når det gjelder inntekter, spilleliste-problematikk og mulighetene for å nå ut i et overbefolket marked, fortsetter det å komme ut mange gode utgivelser her hjemme.

Vi kan denne gangen presentere to videopremierer. Det handler om det spennende og hemmelige elektronika-prosjektet Anorakk, samt den Bergensbaserte musikeren Stockhaus – som har lagt en ambisiøs slagplan for året. Vi setter også kryss i taket for den svært lovende debutanten Tone Bringsdal, som samarbeider med musikere som Torgeir Waldemar Engen, Anders Møller, Håvard Krogedal og Kjetil Sjølingstad.

Blant ukens øvrige videoer finner vi også sterke bidrag fra The Holy Tongue, Levi Henriksen, Bare Egil og black metal-legendene Mayhem. Alle er aktuelle med ferske album, som fortjener å bli sjekket ut.

 

ANORAKK: Showing Off

Våre venner i Anorakk er tilbake, med nok et strålende elektronika-spor. Det er ikke så lenge siden vi presenterte dem med låten ”Andrenaline”, som langt flere burde sjekke opp på YouTube. Denne gangen heter låten ”Showing Off”, og viser igjen noen av kvalitetene som bor i dem.

Anorakk er et litt mystisk band, som vi er stolte over å presentere en ny premiere med. Vi vet at de er fra et sted nord i landet, at medlemmene har valgt å være anonyme – og ellers ikke så veldig mye. Sangen beskriver de selv som ”nostalgiske bruddstykker fra en samtale. En samtale med en spesiell, noen du hadde sterke opplevelser med i ungdomstiden.”

Den animerte og VHS-inspirerte filmen til ”Showing Off” viser scener fra et minne eller en drøm, med innslag av gjenstander og stemningsbilder fra 1980-tallet.

We saw the lighthouse keeper / With his long thin hair and his lungs full of air / He told us all his secrets / That the strongest of waves never ever could keep.

 

TONE BRINGSDAL: Jane I

Sist uke fokuserte vi litt på den nye Nordicana-scenen, der norske artister kaster et blikk på roots- og country-musikken av i dag. Også Tone Bringsdal passer nok inn i denne kategorien, og leverer her en sterk låt med et stenk av moderne blåtoner. Hun debuterte i slutten av september med EP-en ”Prologue”, der ”Jane I” er åpningslåten.

Som live-artist har hun holdt på siden 2013, og har opptrådt både på Bylarm, Sørveiv og Øyafestivalen. Vi hadde gleden av å se henne spille foran Alexander Hacke og David Euguene Edwards på salige Mono i Oslo. I sommer varmet hun opp for Madrugada foran 4000 mennesker i Ravnedalen i Kristiansand.

Tone Bringsdal er opprinnelig fra Mandal. EP-en er innspilt i Subsonic Society med Anders Møller som produsent, og med Torgeir Waldemar som medprodusent. Den er gitt ut på det fine Osloselskapet Mother Likes It Records. Hun har selv filmet og regissert videoen til ”Jane I” med Kjetil Sjølingstad, og har også klippet den.

Selv sier hun om videoen og sangen: – Idéen bygger på bildet om all bagasjen man tar med seg i livet. Man får med seg ting i kofferten og verktøykassa fra man er liten. Underveis hoper det seg opp dill, folk og erfaringer man ikke klarer å gi slipp på. Det blir mye å bære på etterhvert.

 

STOCKHAUS: Breaking Bad

Ny premiere! Artisten, DJ-en og produsenten Stockhaus har satt som mål å slippe 100 låter i løpet av 2019. Tidligere denne måneden slapp han videoen til ”Breaking Bad”, som handler om prosjektet. I denne fargerike filmen av Francisco Munoz ser vi Stockhaus selv og Maria Helena i improvisert dans.

Kristian Stockhaus bor i Bergen. Hele året har han jobbet med dette store prosjektet, der han skal fylle en Spotify-liste med 100 nye låter der han har bidratt som låtskriver, produsent eller musiker. Det har også gitt seg utslag i to nye album under Stockhaus-navnet: KOS og Svorske tilstander.

Stockhaus debuterte som soloartist med albumet Kid Of Today, Man Of Tomorrow i 2002. Han har ellers spilt i grupper som Ungdomskulen, Lekende Lett og Healthy Boys, og har gjennom årene blant annet vært gjestevokalist med fine Bergensband som Ai Phoenix og The Real Ones.

Spillelisten ”Stockhaus Big 100” består i skrivende stund av 32 låter. Men hey – det er jo fremdeles to måneder igjen av året.

 

THE HOLY TONGUE: Explode

En del artister, band og plateselskap velger å legge ut såkalte ”teasere” i forbindelse med nye utgivelser. Dette kan være i form av små snutter fra innspillingsprosessen, potpurrier med låtene fra platen, og så videre. Altså ikke fullverdige musikkvideoer, men litt for øyet og øret, likevel.

Her er en slik ”teaser” – eller ”ert”, om du vil. Det er Oslobandet The Holy Tongue som har lagd et kort klipp til låten ”Explode”, som er singelen fra deres nye album, Over The Ledge. The Holy Tongue platedebuterte som duo i 2013, og består i dag av David Børke (gitar, vokal), Svein Are Brekke (tangenter, vokal), Magnus Lie (bass), Kenneth Andersen (trommer) og Per Christian Holm (gitarer, tangenter).

Siden ”Explode” omtrent er over før den fikk begynt, tar vi også med en mer komplett video fra dette bandet. Da velger vi oss ”Elephant On A Wire”, en musikkvideo som er klippet og redigert av David Børke.

 

THE HOLY TONGUE: Elephant On A Wire

Over The Ledge gis offisielt i dag, fredag 1. november. Slippfest med konsert foregår på MIR i Oslo, som i dag holder til i Markveien på Grünerløkka. Også ”Elephant On A Wire” er å finne på det nye albumet, som til sammen inneholder syv låter, et sted mellom fengende rom-rock og psykedelisk-melodiøs dronemusikk.

 

LEVI HENRIKSEN & BABYLON BADLANDS: De utålmodige av hjertet

Christina Haga Ommestad i Anivid har laget animasjonsfilmen til «De utålmodige av hjertet», som også er tittelsporet på Levi Henriksen & Babylon Badlands’ tredje album. Levi Henriksen fra Kongsvinger er nok mest kjent som forfatter, men har også markert seg som musiker, deriblant i fine grupper som Heart of Mary og Blundertown.

De utålmodige av hjertet er det tredje albumet med Babylon Badlands, som tidligere har gitt ut platene Det beste bandet i himmelen (2016) og Verden av i går (2017). Det nye albumet har fått riktig gode omtaler, der blant annet Adresseavisa skriver at det er på tide at Levi blir anerkjent som en av våre sentrale låtskrivere og artister.

Låten er en hyllest til Denis Kamphaug, som døde i fjor høst. Han var vokalist og gitarist i Heart of Mary, som i 1989 utga albumet Greetings from Stuckville.

 

BARE EGIL: Bare Egil reagerer på ting #1. Bare Egil Bands Norges 3. beste bibliotekar

Et svært populært innslag på YouTube er folk som ser, reagerer og kommenterer på ting andre har lagd. Dette har Bare Egil, aka Egil Hegerberg, tatt konsekvensen av, og har derfor lagd en video der han kommenterer sin egen musikkvideo. Den er hentet fra det ferske albumet Norge på kryss og tvers, volum fire. Man skulle kanskje ikke tro det, men dette er det fjerde albumet i plateserien om norske byer og tettsteder Bare Egil har besøkt.

Visekunstneren, rockeren og folkemusikeren fra Oslo har dessuten lagd en oppfølgervideo, der han kommenterer også denne videoen. Den har faktisk fått flere seerklikk enn den første, noe som nok tyder på at den opprinnelige tanken var riktig. Hva den nå enn var.

 

MAYHEM: Of Worms and Ruins

Mayhem startet opp på Langhus i Ski alt i 1984. De fikk snart en legendestatus innen black metal, der de var en av de absolutt førende gruppene, til tross for relativt få utgivelser. Biografien til bandet er mildt sagt oppsiktsvekkende, og ble nylig gjenstand for en egen spillefilm, i regi av svenske Jonas Åkerlund.

Bandet består i dag av Jørn ”Necro-Butcher” Stubberød (bass), Jan Axel «Hellhammer» Blomberg (trommer) og Attila Csihar (vokal), samt gitaristene Charles ”Ghul” Hedger og Morten ”Teloch” Bergeton Iversen. De er fremdeles et av Norges absolutte flaggskip innen black metal-sjangeren, og har nylig sluppet albumet Daemon. Dette er bare deres sjette studioalbum, til tross for den lange fartstiden.

”Of Worms and Ruins” er en av singlene fra det nye albumet, og er skrevet av Ghul, med tekstbidrag av Attila Csihar. Produsent av videoen er Costin Chiroeanu. Ikke overraskende har det blitt en mørk og hardtslående affære, der det også er rom for fascinerende detaljer.

 

Vi ønsker som vanlig alle en god og musikalsk helg. Vi tar gjerne mot nye forslag til videoer vi bør presentere. En omfattende samleside med nyere norske musikkvideoer finner du som vanlig her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev