Utsnitt av platecoveret til Telepaths "Mental Mutations", som gis ut i dag, fredag 18. oktober, på Apollon Records (Foto: Telepath)

Ballade video XXVII: Mer av alt. Søstre i døden, snø og husker

– Vil dere ha en helt egen video, bare for dere, spurte musikeren. – Ja takk, svarte vi.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Velkommen til en ny utgave av Ballade video, der vi igjen kan vise frem noe av alt det fine som rører seg i norsk musikkliv. Det er nok fremdeles artister innen populærmusikken som er de flinkeste og ivrigste brukerne av videoformatet, så vi tar gjerne imot innspill fra andre utøvere også.

Vi synes uansett at dette er en fin bukett, anført av Hanne Kolstøs nye video i forkant av sine to kommende album. Vi har noe som ligner en poetisk action-film, der Kalandra gjør flott bruk av norsk natur og norske grunntoner. Og en original lyric video av Ivo Lima, som også er en av premierene denne uken.

Aller mest kryss i taket setter vi nok ved Telepath, som tilbød oss å lage en helt ny video bare for oss. Den ble ferdig samme kveld. Nok et eksempel på hvor kjapt og smidig videoformatet kan være, samtidig som musikken løftes frem på egne premisser.

 

HANNE KOLSTØ: Meir

Kritikerroste Hanne Kolstø kommer med et nytt album den 15. november. Det har fått tittelen Jue, og byr på ti nye sanger. Det slippes på Jansen Records, og er igjen produsert av Hanne Kolstø og Øyvind Røsrud Gundersen. Begge er også musikere på utgivelsen, som ellers inneholder bidrag fra bl.a. Elisabeth Mørland Nesset, Sigurd Thomassen og Øyvind Mathisen.

Det vil også bli sluppet en remiks-plate av prosjektet, som originalt nok kommer ut før selve utgivelsen. Jue: Remix inneholder ferske mikser fra Ralph Myerz, Pow Pow, Morten Martens, Øyvind Mathisen, Whalesharkattacks, Bendik Baksaas, Charlotte Bendiks og Therese Lunde. Denne er ute allerede neste uke, nærmere bestemt 25. oktober.

Hanne Kolstø er opprinnelig fra Sykkylven på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Jue er hennes niende soloalbum siden Riot Break i 2011. Videoen er lagd av Vibeke Heide, og har med danserne Siri Jøntvedt, Tone Martine Kittelsen, Vilde Opeide, Pernille Nansen, Niels Plum, Oda Bjørholm og Lill-Kristine Konst. Og Hanne Kolstø selv.

 

IVO LIMA: Kid on a Swing

Ny premiere! 4. oktober slapp Ivo Lima “Kid on a Swing”. Bak artistnavnet finner vi 23 år gamle Sigurd Tronstad fra Bergen, som det siste året skal ha spilt flere fullsatte konserter i hjembyen. I sommer spilte han på Øyafestivalen i Oslo og Ferieklubben i Bergen. I tillegg opptrådte han nylig på Girl Interrupted Festival på USF Verftet i Bergen, og er denne høsten oppvarmingsartist for dePresno på en Norgesturné.

“Kid on a Swing” er sluppet på platemerket Co-Pilot. Ivo lima står selv for musikk og tekst, denne gang i samarbeid med Mathias Wang og Edvard Tronstad. Fra før av har han gitt ut singelen ”Picture”.

– Låten handler om savnet av en tilbakelagt barndomstid der den vanskelige matteleksen var den største bekymringen, sier Tronstad selv. – Jeg husker jeg ble skikkelig rørt første gang jeg så videoen. Jeg hadde gått lei sangen, etter å ha jobbet på den i mange måneder, men videoen ga låten et helt nytt liv. Sara Westergaard Karlsen hadde en hel unik måte å fange teksten på, og det var utrolig deilig å få satt bilder til musikken.

Sara Westergaard Karlsen er en nyutdannet grafisk designer, som kombinerer analoge og digitale animasjonsteknikker med fotografi og video.

 

KALANDRA: The Waiting Game

Neste video er nærmest en imponerende miniatyrfilm, lagd i Valdres i samarbeid mellom Kalandra og Ragnarok Film. Regissør og produsent Ole Fredrik Wannebo, mens Ragnhild Lund er co-produsent, og har tilrettelagt for innspillingen, som også er støttet av Kulturrådet og Vang kommune.

– Vi har jobbet med filmselskapet Ragnarok Film i Trondheim og filmet musikkvideoen utpå isen på Tyin på senvinteren. Videoen er satt i en apokalyptisk framtid, mye lik vår egen, med en dose magi, sier Kalandra til Ballade Video.

“The Waiting Game” er komponert, produsert og arrangert av hovedvokalist Katrine Stenbekk, samt Florian Bernhard Winter og Jogeir Daae Mæland, som begge spiller gitarer og korer. Filmopptakene ble gjort i mars, og lanseres nå i forbindelse med det kommende albumet til Kalandra.

Oslobaserte Kalandra spiller også flere konserter med Seigmen oppunder jul. I fjor turnerte de i Russland og England, og gjorde spillejobber med band som Wardruna og Gåte. Musikken deres kan også høres i den utmerkede HBO-serien ”Beforeigners”.

 

SUBNOIR: Skinwalker

Subnoir spilte nylig på metal- og kultfestivalen Høstsabbat i Oslo, og skal også holde et par konserter til før jul, deriblant på Solsnu-arrangementet på Rock In i hovedstaden. Her er de ute med en hardtslående video i svart/hvitt. Låten «Skinwalker» er hentet fra albumet A Long Way from Home, som kom ut i fjor.

– Videoen ble spilt inn da vi spilte med Avast på Vaterland i november 2018. Vi ønsket å formidle noe av energien publikum får servert foran scenen, samt energien vi selv opplever, sier bandet. Videoen er produsert av Kenneth Mellum, og ble filmet av Kenneth Mellum, Andrea Chirulescu og Øyvind Rasmussen.

Subnoir er fra Akershus, og ble startet av Inge Reehaug og Kenneth Mellum for fem år siden. Medlemmene er i dag Kenneth Mellum (gitar, vokal), Jørgen Øiseth Berg og Marius Sjøli (gitarer), Peter Alexander Haugen (keyboards), Oliver Øien (bass, kor) og Jonas Rønningen (trommer). Selv definerer de musikken sin som post metal, med en antydning av sludge.

 


TELEPATH: Mourner’s Hill

– Hei, Ballade! Vil dere ha deres helt egen video?

Da den israelsk-norske musikeren Jacob Holm-Lupo spurte oss om det, måtte vi selvsagt svare ja. Noen timer senere forelå dette resultatet, klipt sammen på rekordtid, og med utgangspunkt i den amerikanske filmen ”Sisters of Death” fra 1976.

– Dette er en obskur amerikansk film som heldigvis for meg er public domain. Jeg syntes det kledde stemningen godt, for skiva er jo tenkt som soundtrack til en imaginær skrekkfilm, sier Holm-Lupo.

Låten er hentet fra det helt ferske albumet til det nye prosjektet Telepath, som slippes av Apollon Records i Bergen i dag, 18. oktober. Holm-Lupo er nok ellers mest kjent som en sentral skikkelse innen det voksende prog-miljøet her hjemme, og har høstet mye internasjonal anerkjennelse for sine arbeider med White Willow og The Opium Cartel.

Det ferske albumet byr på mye stemningsskapende musikk, og er spilt inn på Dude Ranch Studio på Sandøystrand i Telemark. Her finner vi synth-lydbilder inspirert av Goblin, Fabio Frizzi og John Carpenter, kombinert med fengende gitarer og trommer. Holm-Lupo jobber også som produsent, og har i det siste vært med på å pusse på lyden på klasssiske utgivelser med 70-tallsbandet Ruphus.

 

Vi skal ikke be andre artister om å lage helt egne videoer til oss, men send gjerne et tips til guro@ballade.no. Om du vil se enda flere norske videoer, finner du dem her på Ballade Videos samleside – der vi etter hvert har samlet nærmere 200 ferske videoer fra det siste året. Og så ønsker vi som alltid våre lesere en god og musikalsk helg.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev