Okay Kaya (Foto: Coco)

Ballade Video XXIII: – Pust. Aldri, aldri hold pusten

Okay Kaya! Okay SA Zeiner! Okay Daniel Kvammen! Og resten er ok, de også!

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Hei, alle! Denne uken presenterer vi syv nye, norske musikkvideoer. Vi skal til onsen og svømmebassenger, til voksen kjærlighet på landet og ung garasjerock i byen. Vi håper at utvalget faller i smak, og viser litt av bredden i den norske platehøsten.

 

OKAY KAYA : Ascend and Try Again

Kaya Aurora Wilkins opererer under navnet Okay Kaya, og har fått mange godord for albumet Both fra 2018. ”Kaya Wilkins escapes music-industry servitude and speaks truth on her own terms in a frank, often melancholy bedroom-pop debut leavened by diaristic sarcasm”, skrev Pitchfork. Nettstedet Noisey formulerte seg litt enklere: “Potential to be the next biggest thing in music.”

Kaya Wilkins har vokst opp på Nesodden, men har i dag base i New York – og kontrakt med det velrenommerte indie-selskapet Jagjaguwar, som ellers har artister som Bon Iver og Angel Olsen. Hun har tidligere i år sluppet en fin og stillferdig utgave av Cher-låten ”Believe”. Her kommer oppfølgeren, der videoen er spilt inn i en onsen i Niseko i Japan. Den stemningsfulle mini-filmen er regissert av Adina Dancyger og Kaya selv.

Videoen er den første i en rekke musikkvideoer regissørene har valgt å kalle There is a River. Kaya Wilkins har ellers spilt i Joachim Triers film Thelma, og ble for det nominert i kategorien beste kvinnelige birolle ved Amandaprisen 2018.

 

SA ZEINER: Could You Be Good To Me

Dette er debutsingelen til SA Zeiner, som den siste tiden har hatt base i Oslo og London. “Could You Be Good To Me” kom ut på Microheart Records i slutten av forrige måned, og skal handle om å finne sin plass her i verden. Selv er Sigrid Zeiner co-regissør på videoen, der Natasha Rukavishnikova har hovedansvar for regi og klipp.

– Den handler om å bli dratt mot mennesker som er både like og ulike deg på samme tid. Låta er en hyllest til forhold som gir deg balanse og som får deg til å føle deg hel, sier SA Zeiner. Hun er både utøver, låtskriver og co-produsent, mens låten er mikset av norske Synthomania.

SA Zeiner begynte tidlig som artist, og gikk på Rud videregående skole i Bærum, der hun også sang klassisk musikk. Hun flyttet til London for å studere popmusikk, og har også mottatt TONO-stipend for å skrive filmmusikk med bandet Circumnavigate. Hun er et av medlemmene i nettverket og kompetansemiljøet Tanken.

 

ANNA FROM THE NORTH: Dream Girl

Anna Lotterud er fra Gjøvik, og ga ut ”Lovers”, sitt første album som Anna of the North, i 2017. Hun har også stått bak en lang rekke singler, og kommer nå med oppfølgeren ”Dream Girl”, som slippes 25. oktober. Like etter følger konserter i bl.a. Amsterdam,
Brussel, Paris, London og Reykjavik.

Hun debuterte alt i 2014, i et samarbeid med produsenten og låtskriveren Brady Daniell-Smith fra New Zealand. Hun har også vært med på plate med den amerikanske rapperen Tyler, The Creator, og ble i 2018 nominert til den svenske Gaffa-prisen.

Flere av låtene på det kommende albumet har alt blitt sluppet som digitale singler, deriblant ”Leaning On Myself”, ”Thank Me Later” og “Used To Be”. ”Dream Girl” skal bl.a. handle om viktigheten av å være ”en fullstendig og selvstendig utgave av seg selv”.

 

DANIEL KVAMMEN & EVA WEEL SKRAM: Einsam i lag

Brusjan er et Oslo-basert reklamebyrå og produksjonsselskap med hovedfokus på video, og står bak de to neste videoene, som begge hadde premiere forrige uke. ”Einsam i lag” er skrevet av Daniel Kvammen, Marit Larsen, Eva Weel Skram, der Kvammen og Weel Skram også står for teksten. Videoen er co-produsert av Thomas Stenersen og Even Ormestad.

På låten hører vi Daniel Kvammen og Eva Weel Skram på vokal. Blant musikerne finner vi Even Ormestad (bass), Thomas Gallatin (trommer), Thomas Stenersen (gitarer), Eiolf Ødegård (keyboards), Madeleine Ossum (stryk) og Konrad Lunde (synth-bass, synthesizere, perkusjon).

Begge artistene er alt vel meritterte. Daniel Kvammen kommer fra Geilo, og debuterte som soloartist i 2015 med albumet Fremad i alle retninga. Eva Weel Skram er fra Sogndal, og har blant annet markert seg som frontfigur i duoen Eva & The Heartmaker.

 

BENDIK: Bror

Også denne videoen er filmet, regissert og klippet av Brusjan. Her hører vi Bendik, som opprinnelig heter Silje Halstensen. Hun begynte å spille i band som tenåring, og har gitt ut albumene Drømmen gjør meg ingenting (2012), No går det over (2014) og Fortid (2016). Hun har bodd både i Bergen og Bodø, og har i dag base i Oslo.

Alt i 2013 ble Bendik nominert som Årets liveartist under P3 Gull. Hun har også vært nominert til Spellemannprisen, blant annet i kategoriene Årets Indie og Årets popsolist. På scenen synger hun og spiller gitar, og har gjerne med seg Jan Hovland (synth) og Simon Dolmen Bergseth (gitar), mens Bendik Kjeldsberg eller Tobias Ørnes Andersen spiller trommer.

– Jeg blir ordentlig rørt av denne videoen, sier Bendik selv. – Den får frem så mye av det jeg ønsket da jeg skrev ”Bror”. Barn er uskyldige, og jeg kan ikke skjønne at noen kan tenke noe annet enn det.

 

EMELIE HOLLOW: Hear It Out Loud

Emelie Hollow er fra Vinterbro i Akershus, og fikk sitt gjennombrudd i den fjernsynssendte talentkonkurransen The Stream. Det førte til kontrakt med Universal Music, samtidig som hun har samarbeidet med andre produsenter og låtskrivere, og er signert som låtskriver for Sony/ATV Music Publishing Scandinavia.

I fjor skrev Emelie Hollow låten ”Lily” med Alan Walker, en sang hun også synger på. Den har mer enn 85 millioner avspillinger på Spotify. Nå er 21-åringen ute med en åtte spors mini-LP, med samme tittel som melodien på denne videoen. Sangene er skrevet av Emelie Hollow selv, og har blitt til i samarbeid med produsent Øyvind Mathisen.

– Jeg er så glad for at våre to musikalske universer fikk smelte sammen. Det har vært en utrolig fin prosess å lage min aller første EP. Alt har fått lov til å vokse i et naturlig tempo, og har blitt akkurat sånn jeg håpet det skulle bli, sier Emelie Hollow selv. Videoen er utført av Frode Fjerdingstad.

 

HAYEMINOL: Jeg falt

Vi må ha med litt bråk denne gangen også. Og da er det like bra å overlate jobben til en gjeng unge musikere fra Oslo-området. Si hei til Ånon (vokal, gitar, tamburin), Lasse (bass) og Álvaro (trommer), som til sammen utgjør Hayeminol.

”Jeg falt” er produsert og innspilt av Ånon Bakkjen. Hayeminol har alt holdt på en fem-seks års tid, til tross for medlemmenes unge alder. Bandet er også aktuelt med låten ”Demontert intelligens” på samleplaten 2019: Pønk i Norge, som er utgitt av Fucking North Pole Records. ”Jeg falt” er hentet fra deres kommende debutalbum.

Hayeminol har spilt på blant annet Mono, Blitz og Granittrock i Oslo. Det er ellers vel verdt å sjekke ut et klipp på YouTube, der den gang 14 år gamle Ånon gjør ”I Wanna Be your Dog” av The Stooges på langeleik. Dette klippet er hentet fra en opptreden på NRK-programmet «Trygdekontoret».

 

Takk for denne gangen, og ha en riktig god og musikalsk helg. Om du vil se enda flere videoer, finner du dem her på Ballade Videos samleside.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.