Stillbilde fra videoen til De Ubrukeliges "Ho vil ha meg" (Foto: Jack Pullman)

Ballade Video XXII: Rulletrapp til evigheten

Ekstra tykk utgave med åtte videoer – fra Borknagar til Harald Tusberg jr. og Bugge Wesseltoft. Med to blodferske premierer.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Det er alltid like hyggelig å skrive denne spalten, som et lite dykk i alt det fine som bobler, rører seg og flakser med vingene i norsk musikkliv. Vi tror at ukens meny er riktig god – og vil gi deg en fin inngang til denne helgen.

Vi er som alltid veldig fornøyde med å presentere premier på nettet. Denne gangen gjelder det Pysj og De Ubrukelige, som presenteres i omvendt rekkefølge.

 

DE UBRUKELIGE: Ho vil ha meg

Premiere! Vi starter på klingende norsk, og med en riktig flott video av Jack Pullman.

De Ubrukelige er en duo som består av Christine Henriksen og Hallvard Høiberg, og tar utgangspunkt i både det nordnorske og det kontinentale. I mars 2019 vant de Norsk Viseforums Rævspark-stipend, som tar for seg det beste av ny og uoppdaget visemusikk over hele landet.

Debutalbumet Sukker og margarin gis ut høsten 2019. Albumet er produsert og mikset av Bård Ingebrigtsen i Amper Tone Studio, og inkluderer gjester som Martin Langlie, Kenneth Kapstad og Eirik Øien.

– «Ho vil ha meg» er historien om da hun møtte henne, men idyllen slo sprekker når det viste seg at hun slett ikke likte fisk. Kan en som elsker alt fra havet finne kjærligheten på land? Det får du svaret på i denne låta, sier duoen selv. Opprinnelig fra Nord-Norge, men nå med base i Oslo.

 

HARALD TUSBERG Jr og BUGGE WESSELTOFT: There’s No Hurry

Både Bugge Wesseltoft og Harald Tusberg jr. er nok kjent for en del lesere av Ballade Video. Bugge sto bak slagordet New Conception Of Jazz, og nyter internasjonal anerkjennelse som pianist, komponist og musikalsk fritenker. Harald Tusberg jr. har bl.a. spilt med Rustam Hayat, Ping Pop og White Magic Orchestra, og var i sin tid med på å starte opp selskapet Medicine Records.

Nå har Oslo-duoen slått seg sammen, og står bak en helt fersk plate som heter Communichaos. Den har premiere fredag 27. september, samtidig som duoen arrangerer slippfest på John Dee i Oslo. Med seg på platen har de blant andre Ronni Le Tekrø, Gisle Røen Johansen, Roger Karl Stoa, Charles Mena og Helle Stensbak.

På videoen ser vi Bugge og Harald drive av gårde på en tilsynelatende endeløs rulletrapp. Communichaos er gitt ut av S2, som tidligere har stått bak blant annet Midnight Choir, Raga Rockers, Andrej Nebb og Joachim Nielsen.

 

SECRET TREEHOUSE: Sinking

Vanligvis pleier vi å la det gå litt tid før artister får slippe til på nytt. Men både låten og videoen her er såpass bra at vi nesten bare må åpne døren litt på gløtt for Secret Treehouse fra Bergen igjen. Salty of hair, and weary of manner. Take a step back and believe in yourself.

Videoen er av Troll Toftenes, med sminke av Marthe Torsvik. Sangen er produsert av Stamos Koliousis. Skuespillere er Aurora Nossen, Sigrid H. Eriksen og Gunnar Bjercke.

Sangen er hentet fra det ferske albumet The Big Rewind, som inneholder ti låter. Secret Treehouse består av Anja Bere, Trond Espen Teigen Bjoland, Sveinung Fossan Bukve, Tormod Smith Svanevik og Marius Mathisen.

I am sinking / I am sinking into sentiment / I am gone.

 

KONRADSEN: Television Land

Konradsen består av Jenny Marie Sabel og Eirik Vildgren, har holdt på siden 2016, og har nettopp fått følgende klapp på skulderen av det anerkjente amerikanske nettstedet Stereogum: One of the most spectacular debut albums in recent memory.

Videoen er lagd av Eilif Fjeld Teisbo, mens Terje Konradsen har skaffet de eldre klippene. Konradsen (bandet!) har tilknytning til selskaper som Su Tissue Records og Cascine. Bandet har utgangspunkt i Tromsø, men har etter hvert flyttet til Oslo, der begge medlemmene har studert.

– Pianoet er grunnmuren i de fleste innspillingene våre, og det instrumentet begge spiller. I tillegg hjelper det med gamle videoopptak som faren til Jenny har filma. Det er en gullgruve for sampling, har medlemmene uttalt til TONO.

”Television Land” er den tredje singelen fra Saints And Sebastian Stories, som slippes i oktober.

 

MARY & THE MOON: This is not the End

Wow! Norsk musikk fortsetter å imponere. This is a not a song, it is a scream, synger Mary & The Moon. Dette er virkelig vakkert, med en flott svart/hvitt video av Erlend Mikael Sæverud.

Låten er skrevet av Marianne Jørgensen fra Oslo, som også står for vokalen. Erlend Mikael Sæverud har æren for gitarer, programmering og kor, og er dessuten arrangør. Preben Olram deltar på gitarer og kor, mens Erlend Skomsvoll spiller piano. Makeup og styling på videoen er ved Rebecca Hofmann Jørgensen.

Marianne Jørgensen kaller musikken sin for Harp pop, og bygger mye av den rundt sin keltiske harpe. Sangen er spilt inn hos House of Wonder og Lydbadet Studio.

 

RANDI TYTINGVÅG TRIO: Dance

Oi! Dette er også fint!

”Dance” er et spor fra albumet The Light You Need Exists, der Randi Tytingvåg har oversatt poeten Helge Torvund til engelsk. Hun har med seg en relativt romslig trio, der hun selv synger, Nils Økland spiller fele, Dag Vagle står for gitar og Erlend E. Aasland trakterer banjo. Pluss at Sigbjørn Apeland spiller vakkert trøorgel.

Randi Tytingvåg er en låtskriver fra Stavanger, som jobber med kammermusikalske elementer. Hun ble alt i 2004 kåret til Årets Stavangerkunstner, og har ellers jobbet med teater. Hun har gitt ut plater på tyske Ozella Music, mens Roots & Wings fra 2017 kom ut på Kirkelig Kulturverksted.

The Light You Need Exists er også ute på Kirkelig Kulturverksted. Selv kaller Randi Tytingvåg musikken her for Norwegicana. Nå i september legger hun ut på en turné i Norge, og deretter en i Tyskland i oktober.

 

BORKNAGAR: Up North

Borknagar er et av de klassiske metal-bandene i Norge, med fartstid helt tilbake til 1995. Bandet er nå aktuelt med albumet True North, som slippes 27. september. Dette er deres ellevte studioalbum.

Videoen til ”Up North” er håndmalt hele veien, og er skapt av Costin Chioreanu fra Twilight13Media. Borknagar startet i Bergen, og har ellers hatt en del endringer i besetningen i løpet av årene. Dagens band består av Øystein G. Brun (gitarer), Lars «Lazare» Nedland (keyboards, sang), ICS Vortex (bass, hovedvokal), Bjørn Dugstad Rønnow (trommer) og Jostein Thomassen (gitarer). True North gis ut av Century Media.

– True North er mer variert enn noe vi har gjort før, sier Øystein G. Brun. – Det er variasjon og vekslende dynamikk fra sang til sang. Selv om vi gikk inn for å skape et helhetlig album, har vi prøvd å gi hver sang sin egen personlighet og vibe.

 

PYSJ: Aether Trouble (full version)

Her kommer vi til ukens andre premiere: en strålende blanding av kunstfilm, kortfilm og musikkvideo. Det er et eksempel på at dette formatet kan romme det neste og det meste.

Pysj ledes av norske Solveig Sørbø, som sier at sangen og videoen handler om pust – og om ”det mystiske, klassiske elementet eter”. Hun fikk ideen til videoen etter å ha samarbeidet med forskere fra RITMO om prosjektet MusicLab, der man forsker på musikk og kropp.

Den meksikanske skuespilleren Pia Watson spiller en misofoni-pasient som oppsøker en terapeut og forsker, spilt av musikkforsker Víctor González. Han bestemmer seg for å spille “Aether Trouble” av Pysj for henne for å se hvilke følelser det vil frembringe, noe som måles ved hjelp av pustesensorer. Diagnosen han gir henne basert på funnene er et spark til historiske feildiagnostiseringer av kvinner.

– Jeg liker at filmen utforsker sammenhengen mellom musikk, følelser og pust, og at den benytter helt ny teknologi, og samtidig er både steril, høstvarm, vittig og på grensen til tacky, sier Solveig selv. Hun har også regien, sammen med John Bentham. Vi kan bare si: Se denne! Den oppriktig vakre, smart strukturerte musikken starter rundt 2:30.

 

Vi håper at dere har likt også denne utgaven. Vi ønsker en riktig god og riktig musikalsk helg. Om du vil se enda flere videoer, finner du dem HER.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.