Stillbilde fra videoen "Bluebell" med Pieces of Juno (Foto: Ingeborg Løvlie)

Ballade Video XXI: Platehøsten tar til

Syv nye videoer: Stille motorsykler, trygge havner og hemmelige agenter.

Kalender

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

05/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

08/08/2021 Kl. 19.00

Oslo

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Sonia Loinsworth i Tomba Emmanuelle

19/08/2021 Kl. 18.00

Oslo

Velkommen tilbake! Den hjemlige platehøsten har alt begynt å skyte fart, med en rekke gode utgivelser i mange forskjellige sjangre. Det blir fort hard kamp om oppmerksomheten, både for debutanter og mer erfarne musikere. Da er kanskje en vellaget video en av måtene man kan skille seg litt ut på.

Vi presenterer denne gangen syv ferske eksempler på norske musikkvideoer. Vi håper at de faller i smak, og viser frem noe av den store bredden i norsk musikkliv anno 2019. Vi vil alltid gjerne ha tips om nye og aktuelle produksjoner, som kan sendes til guro@ballade.no.

 

AL DeLONER: Haven From The World

«Haven From The World» er den nyeste videoen til Al DeLoner, og er hentet fra det helt ferske vinylalbumet Snowdrift. Al de Loner er kjent som låtskriver og gitarist i Midnight Choir, og er født i Skien. De senere årene har han bygd opp en solid kultstatus som soloartist også, med en rekke kritikerroste utgivelser.

Det siste året har Al de Loner sluppet nærmere 40 nye låter, fordelt på de digitale albumene Snowdrift, Chair Without A Table, Ibrahim And The Lonely Driver og The Sheriff of Barcelona. Musikken på disse utgivelsene er ekstremt hudløs og personlig, og utgjør noe dypt originalt i norsk musikkliv. ”Haven from The World” er nesten over før den har begynt, og forblir likevel lenge hos den oppmerksomme lytteren.

Al deLoner har tilknytning til kretsen rundt maleren Odd Nerdrum. Og musikkvideoen her er ved Nerdrum Pictures.

 

PIECES of JUNO: Bluebell

Stemningsfulle “Bluebell” er hentet fra albumet Metanoia, som er ute nå på KOSO – et plateselskap, et klubbkonsept og et kollektiv som jobber for synliggjøring av kvinnelige artister. KOSO ble startet av Marit Soldal og Juno Jensen, og består i dag av rundt 40 kreative sjeler.

Pieces of Juno er Juno Jensen, som lenge har jobbet med elektronisk musikk og som DJ i Oslo. I 2015 begynte hun på en plate-tetralogi – en kvartett av mini-album kalt Kalopsia, Tacenda, Metanoia og Euthymia. Hun skriver og produserer materialet selv, og har blant annet hatt musikken sin med i nett-suksessen ”Skam”.

Videoen er regissert av Ingeborg Løvlie, og er produsert av Ingeborg Løvlie og Juno Jensen. Emil Gurvin har stått for det meste av filmingen, mens Anna Leijonhielm har stått bak klipp. I videoen medvirker ellers kvinnelige bikere fra en rekke motorsykkelklubber rundt på østlandsområdet.

 

LEPROUS: Below

Leprous har i løpet av en snau uke fått imponerende 160 000 visninger av denne videoen på YouTube. Bandet startet opp på Notodden i 2001, og regnes som en del av progressive metal-bølgen. De album-debuterte med Tall Poppy Syndrome i 2009, og har siden gitt ut ytterligere fire album.

”Below” er hentet fra det kommende albumet Pitfalls, som slippes 25. oktober. Leprous har i dag base i Oslo, og består av Einar Solberg (vokal, synth), Tor Oddmund Suhrke (gitar), Øystein Landsverk (gitar), Baard Kolstad (trommer) og Simen Daniel Børven (bass).

Leprous spiller snart på Raismes Fest i Frankrike, og drar etter plateslippet på en større Europa-turné, som omfatter Luxemburg, Holland, Tyskland, Belgia, England, Sveits, Spania, Italia, Tsjekkia, Polen og Østerrike. Mot slutten av måneden blir det også konserter i Sverige og Danmark samt Oslo, Stavanger og Hamar.

Videoen er regissert av Dariusz Szermanowicz, med Krzysztof ”Morda” Kozlowsky som fotograf.

 

OSKAR BREMER: Not Alone

Osk Musikkvideo from Frøydis Fossli Moe on Vimeo.

Vi har her gleden av å presentere nok et talent innen norsk musikkliv. Oskar Bremer er fra Oslo, og lager melankolsk og vakker musikk som nok blant annet inspirert av Radiohead og Thom Yorke. Han har nylig spilt konserter på blant annet Vulkan Arena og Parkteateret, og skal nå jobbe videre mot et album.

I tillegg har han begynt å markere seg som filmkomponist. Sangen ”Not Alone” ble opprinnelig komponert til en kortfilm med navn «Omriss», som handler om en datter som må finne motet til å rydde ut av huset til sin nylig avdøde mor. Filmen har blitt vist internasjonalt, og ligger nå også ute på Aftenposten.

I ettertid har sangen også blitt brukt til å lage en musikkvideo i samarbeid med Frøydis Fossli Moe, i forbindelse med hennes nye film Dagen derpå. På Spotify finner du også utgivelsen ”Breathe On Me”, som inneholder fire låter.

 

De PRESS: Agent Ego

Hold på hatten! De Press er tilbake – og gir ut sitt første ”norske” album på over ti år. Det sagnomsuste new wave-bandet, som i sin tid lagde klassiske album som Block To Block og Product, har lenge hatt en karriere i Polen, som er hjemlandet til sanger Andrej Nebb. Det har resultert i både plater og en lang rekke opptredener.

I dag slipper De Press et helt nytt album – som låter overraskende vitalt. Body Manifest inneholder mange av de klassiske elementene som gjorde dem til en av de store gruppene innen den norske nyrock-scenen. Allerede denne fredags ettermiddagen gjør de en minikonsert på Big Dipper i Oslo, med påfølgende slippkonsert på Rockefeller den 13. september.

I god Andrej Nebb-ånd er denne videoen til en låt som ikke er med på albumet. Det er Zygmunt Pytlik som står bak animasjonen. De Press anno 2019 består av Andrej Nebb (vokal), Helge Hovland (gitar), Atle Rakvåg (bass) og Jonas Kjærnsrød (trommer). Albumet slippes på driftige Apollon Records i Bergen.

 

THE SIDEWAYS: I’ll Be Gone

Vi må jo nesten ha en premiere denne gangen også. The Sideways er et indieband fra Nordmøre, som gir ut på sitt eget plateselskap, Wonderful and Strange Records. De sier selv at de er påvirket av 60-talls pop og psychedelia, så vel som 70-tallets power pop, new wave og gamle helter innen shoegaze og slacker-indie. Det kan man nok høre på den fengende ”I’ll Be Gone” også.

”I’ll be Gone” er hentet fra deres kommende andrealbum, Can’t Wait to Arrive Somewhere, som slippes alt den 13. september. Den er skrevet av Anders Breen, som også står for vokal og gitar. De øvrige medlemmene er Brage K. Einum (keyboards), Jan Tore Megård (bass), Øystein Megård (gitar, vokal) og Henrik Sandbukt (trommer). Bandet har i dag base i Trondheim.

– ”I’ll Be Gone” er en utblåsning om det klassiske bruddet, og en apatisk holdning til arbeidslivet — de samme underfundighetene man ofte finner i Ray Davies’ tekstunivers, forteller bandet selv. Videoen er regissert av Knut August Svisdal og Sivert Stavik, med ytterligere filming av Christian Åkerhus og Ingrun Bakk Schanke. Den sistnevnte medvirker også i filmen.

 

HKEEM & UNGE FERRARI: KDVPN

Abdulhakim ”Hkeem” Hassane er en rapper, sanger og låtskriver fra Stovner i Oslo. Han er bare 22 år, men kan alt se tilbake på betydelig suksess, ikke minst med låten ”Fy faen” fra 2017, som etter hvert inntok førsteplassen på VG-lista. Sammen med Temur Baig vant han klassen Årets låt under Spellemannprisen 2017.

Hkeem har lagd solide videoer før, og fikk også Spellemannprisen 2018 i klassen Årets musikkvideo for «Ghettoparasitt», i regi av Thor Brenne. Denne gangen skal vi ut i et avansert science fiction-landskap, med Ola Kassen og Andreas Lie Trøften som regissører. Den sistnevnte er også produsent, mens Jonas Lien Svarstad har hovedansvaret for filmingen.

Unge Ferrari, alias Stig Joar Haugen fra Hamar, debuterte med albumet Til mine venner i 2015. Midt imellom magisk og manisk ble gitt ut i 2018 og debuterte på førsteplass på VG-lista. Til sammen har Hkeem og Unge Ferrari godt over 800 000 månedlige lyttere på Spotify.

 

Som alltid: Ha en god og musikalsk helg, alle sammen! Om du vil ta en titt på tidligere utgaver av denne spalten, finner du en samleside for Ballade Video her. Og fortsett med å sende oss tips!

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev