Stilbilde fra Anorakks "Adrenaline" (Foto: Anorakk)

Ballade video XXIV: – Dette er vi gode på

Adrenalin-kick, plast i havet og seks andre musikalske kortfilmer.

Kalender

Velkommen til en ny utgave av Ballade Video! Vi skal gjennom hele åtte – til dels svært bra! – videoer denne uken, så vi setter rett og slett i gang, og ønsker god fornøyelse.

 

ANORAKK: Adrenaline

Vi ble kontaktet av Nordic Records, som lurte på om vi kunne tenke oss å ha premiere på den nye videoen til Anorakk. Snart hadde vi sjekket ut en av de stiligste musikkvideoene vi har sett på lenge – lagd kun med utgangspunkt i copyright-frie bilder fra nettet.

Musikkvideoen blir beskrevet som en reise gjennom et betong-landskap av en by, hvor du møter på mennesker og situasjoner der adrenalinet bruser.

– Råmaterialet til filmen er inspirert av brutalismens arkitektstil øst i Europa, som kan gi assosiasjoner til prestasjonssamfunnet, følelsen av å være sterk og svak på samme tid. Det handler om gruppepress, råskap og det sårbare ved å være et individ i flokken, sier Anorakk selv.

Anorakk kommer i følge dem selv fra ”langt nord i landet”, og jobber etter en liste med dogme-regler. – Ett av dogmene er å skape musikk med tydelige visuelle kvaliteter, sier de anonyme medlemmene i bandet. Anorakk ga i 2017 ut debut-singelen “Burning Shoes”, med påfølgende gode kritikker i inn- og utland.

 

NO. 4: Dette er vi gode på

No. 4 består av Emilie Christensen, Ingeborg Marie Mohn og Julia Witek, og holder til i Oslo. De har akkurat gitt ut albumet Duell, som er deres tredje. Den har fått god mottagelse, med terningkast fem i blant annet Dagbladet, Dagsavisen og Aftenposten.

”Dette er vi gode på” er én av i alt ti selvstendige musikkvideoer til låtene på albumet, som til sammen utgjør en lengre film med ti ulike scener og sekvenser. Hver musikkvideo består av én lang tagning som skildrer ulike mennesker, miljøer og situasjoner i et urbant miljø.

– Vi ønsket oss stemningsskapende bilder til hele plata. Ikke for å forsterke betydningen av tekstene, men for å vise hverdagslige menneskelige situasjoner som et bakteppe. Det er et ambisiøst prosjekt, men nydelig levert, sier medlemmene i No. 4.

Det er Henrik og Oskar Dahlsbakken som har stått bak de ti musikkvideoene, etter en idé av André Chocron. Filmene byr også på en rekke profilerte skuespillere, slik som Tarjei Sandvik Moe, Ingar Helge Gimle, Mattis Herman Nyqvist og David Alexander Sjøholt.

– Tagningen kan være alt fra et statisk tablå til én lengre konstant kamerabevegelse. Musikkvideoene har ingen direkte sammenheng med selve låta, men er ment å skape en form for individuell resonans hos seeren, som underbygger musikken, sier folkene bak det omfattende prosjektet.

I oktober og november spiller den kritikerroste trioen i Oslo, Bergen, Drammen, Trondheim og Stavanger.

 

SLØTFACE: Sink or Swim

– It’s not politics, it’s sink or swim, synger Sløtface på sin helt nye single. Dette rockebandet fra Stavanger startet i 2012, og debuterte fem år senere med albumet Try Not To Freak Out – som like godt skaffet dem en Spellemannpris på første forsøk. Senere har de fulgt opp med digitale singler som «Telepathetic» og «Stuff».

«Sink or Swim» hadde tidligere i år live-premiere under en av vårens Fridays For Future-demonstrasjoner foran Stortinget. Det er gitarist Tor Arne Vikingstad som har klippet videoen, som blant annet inneholder filmmateriale fra miljøaktivistene Rich Horner og Caroline Power.

– Det var en kjempekul opplevelse å kontakte folk som disse, som har brukt så mye tid og energi på å dokumentere forsøpling av havene, sier Vikingstad. Vokalist og låtskriver Haley Shea forteller følgende om bakgrunnen for sangen: – Låta handler om desperasjonen, og også følelsen av maktesløshet, som kommer når jeg tenker på klimaendringer.

Sløtface skal ellers ut på en stor support-turné for kanadiske PUP, med i alt 18 konserter rundt om i Europa. Bandet har kontrakt med Propeller Recordings, og inntar scenen på Rockefeller i Oslo 15. februar 2020 – for første gang som headlinere.

 

TRANSFIGURED NIGHT: Praise

Transfigured Night fra Larvik slapp sist uke albumet Sweethearts, som byr på ti vakre, ettertenksomme og saktmodige låter. Transfigured Night består av Atle Bystrøm, aka Al DeLoner, samt samboeren og kunstneren Rikke Knudsen. De har tidligere gitt ut albumene Transfigured Night (2013), Black Dove (2015) og The Moon is on Fire (2017).

– Videoen er spilt inn i Borgestad kapell i Skien, og inneholder også arkivklipp – med et dokumentarisk preg – av mennesker på flukt, forteller Bystrøm til Ballade Video. Transfigured Night har tatt navnet sitt etter et klassisk verk av Arnold Schönberg.

Filmen er laget i samarbeid med Nerdrum Pictures, som også sto bak videoen til Al DeLoners låt ”Haven From The World”, som vi presenterte i en tidligere utgave. Gitaristen, pianisten og låtskriveren er inne i en svært aktiv periode, med flere nye og relanserte plater, samt konsertvirksomhet med bandet Midnight Choir.

 

THE SECRET SOUND OF DREAMWALKERS: Can’t Carry Your Shit Around

The Secret Sound of Dreamwalkers består av Kristine Marie Aasvang, Thomas Bergsten og Alexander Lindbäck. Oslobandet startet opp i 2015, og karakteriserer seg selv som en psykedelisk-inspirert folk-gruppe. Sangen er hentet fra det kommende albumet Whirlwind, som slippes 4. oktober på plateselskapet Rural Rebel Rock. Regine Stensæth Josefsen har regien på denne videoen, der hun selv, Kristine Marie Aasvang, Thomas Gunerius Foshaug og Katja Van Etten Jarem medvirker.

– Regine og jeg har studert sammen på kunstakademiet i Trondheim og på Kunst- og designerhøgskolen, og vi kjenner hverandre veldig godt. Jeg, Thomas og Alexander har siden bandet ble startet, tenkt at vi vil blande inn kunst i den visuelle profilen vår, sier Kristine Marie Aasvang.

Chubby Cheeks, med sine enorme bollekinn, er spilt av Regine selv, og er en figur hun har utviklet til et prosjekt om mennesker med veldig keitete kroppsspråk. Vokalisten er også med en gruppeutstilling i Bømlo, som åpner dagen etter at Whirlwind slippes. På denne utstillingen vil man kunne se bildene fra plateomslaget fra det nye albumet.

Rural Rebel Rock er forøvrig søsterlabelen til Fysisk Format. Den kommende platen er mikset av Anders Møller, som har spilt i band som Gluecifer, Euroboys, Kitchie Kitchie Ki Me O og Ulver.

 

SINGING SWORDS: Stranger Things

I sommer, mens denne spalten hadde ferie, ble denne videoen lansert. Den er med andre ord ikke helt fersk, men er hentet fra et album som sakte, men sikkert har begynt å plukke opp fine omtaler rundt om på nettet.

Videoen til “Stranger Things” er filmet i Nordmarka, med Gøran Karlsvik som regissør. Singing Swords holder til i Trondheim, og består av Ragnar Skarseth (gitar, vokal), Øystein Megård (gitar, tangenter, kor), Jan Tore Megård (bass, kor) og Viktor Stavrum (trommer). Medlemmene skal ha funnet hverandre gjennom en felles kjærlighet for band som Built To Spill, Pavement og Superchunk, og hører nok åpenbart hjemme i indierock-sjangeren.

Albumet Singing Swords er innspilt i Brygga Studio i Trondheim, og er produsert av bandet selv. Plateselskapet er Wonderful & Strange Records.

 

BORKNAGAR: Voices

Norsk metal-musikk nyter som kjent anerkjennelse rundt hele kloden. Derfor sitter det nok en hel del folk med ganske store forventninger, når Borknagar i dag slipper sitt nye album, True North. Bandet består nå av Øystein G. Brun (gitarer), Lars «Lazare» Nedland (keyboards, sang), ICS Vortex (bass, hovedvokal), Bjørn Dugstad Rønnow (trommer) og Jostein Thomassen (gitarer).

Samtidig slipper veteranene også denne videoen, som er den andre de har lagd til sanger fra True North. Videoen til ”Voices” er regissert av Lars A. Nedland selv, i samarbeid med Alexander Olsson. RedinkFrame er produsenter. Det er også keyboardisten som har skrevet låten, og synger den.

True North gis ut av Century Media, og har alt fått et lite skred av gode anmeldelser, deriblant full score hos Metal.de, Hardrock.hu, Crommetal.com og vårt eget Scream Magazine.

 

JO BERGER MYHRE / ÓLAFUR BJöRN ÓLAFSSON: Grain of Sand

Denne låten er hentet fra albumet Lanzarote, som snart kommer ut på det fine selskapet Hubro Music*. Platen skal slippes 4. oktober, og er oppfølgeren til The Third Script fra 2017, som ble nominert til Spellemannpris i Åpen klasse. Sangen er tilegnet den islandske komponisten Jóhann Jóhannsson, som døde i februar i fjor.

– “Grain of Sand” er en sang full av sorg, sier Ólafur Björn Ólafsson. – Vi skrev den bare noen dager etter at Jóhann hadde gått bort, og ønsket å tilegne den til minnet om ham og musikken hans. Lanzarote var også det siste stedet Jóhann og jeg møttes. Vi spilte en konsert sammen i en hule der.

”Lanzarote” er ellers navnet på et litterært verk av Michel Houellebecq, som også dukker opp som en referanse på låten ”Atomised”. Jo Berger Myhre og Ólafur Björn Ólafsson spiller alle instrumenter, og har produsert platen, som er spilt inn i Reykjavik og Oslo. I tillegg medvirker Eiríkur Orri Ólafsson på trompet og Ingi Garðar Garðarsson på trombone og tuba.

Denne musikalske kortfilmen er regissert av Ieva Balode. Skuespillerne er Elina Lutce og Rudulfs Patriks Gerdins.

 

Om du selv vet om videoer du mener vi bør vise, kan du bare merke dem ”Ballade Video” og sende til guro@ballade.no. Vi ønsker som alltid våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil se enda flere videoer, finner du dem her på Ballade Videos samleside.

 

*Vi gjør oppmerksom på at Hubro Music drives av Andreas Meland, som er medlem av Ballades styre. Videoen er valgt ut av Arvid Skancke-Knutsen på uavhengig basis.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kantor/ menighetsmusiker

Tønsberg kirkelige fellesråd

Generalsekretær

Den norske Forfatterforening

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev