Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører (Foto: Ellen Lorenzen)

Koronasituasjonen: – Nå må regjeringen ta kulturnæringene på alvor

Vi frykter konkursras og varig tap av arbeidsplasser, skriver leder i Norske Konsertarrangører , Tone Østerdal, i denne kommentaren til dagens krisepakke for kulturfeltet.

Kalender

Lørdagsopera

20/04/2024 Kl. 16:00

Oslo

OperaFest!

20/04/2024 Kl. 19:00

Viken

Operapub på Grønland Boulebar

20/04/2024 Kl. 19:00

Oslo

Dette innlegget er en kommentar til krisepakken for kulturfeltet, presentert av kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja i morges (18. mars 2020). Innlegget ble først publisert på Norske Konsertarrangørers nettside.

Av Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører

Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet har blitt enige om en kompensasjonsordning for arrangører som har blitt myndighetspålagt å stenge. Forslaget om 300 millioner kroner til kulturaktører når dessverre ikke utfordringene til anklene. Nå må regjeringen ta kulturnæringene på alvor.

Hovedorganisasjonen Virke har anslått at kultur-/og arrangementsnæringen, bestående av konsertarrangører og festivaler, eventarrangører, artister, scenetekniske aktører og kinoer alene har tapte inntekter på 930 millioner kroner i perioden mars-april. En fersk undersøkelse blant Norske Konsertarrangørers medlemmer viser at deres tap i samme periode er på ca 430 millioner kroner. Dersom denne situasjonen vedvarer for perioden mai-september anslår våre medlemmer et ytterligere tap på 2,8 milliarder kroner.

Dette er svært alvorlige tall. Og dagens forslag fra regjeringspartiene og Fremskrittspartiet viser at de hverken forstår omfanget av det som nå skjer, eller tar kulturnæringene på alvor. Vi frykter konkursras og varig tap av arbeidsplasser. For ikke å snakke om et massivt tap av en samfunnsmessig verdi som det er umulig å sette tall på, nemlig de tusenvis av unike møtene mellom artist og publikum som våre medlemmer sørger for hver dag.

Ingen bransjer kan forvente å komme fra denne ekstreme situasjonen uten tap. Men dersom regjeringen ønsker at vi skal ha en kulturnæring når dette er over, så må den på banen med betydelig mer enn dette.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.