Stillbilde fra Lovise A.K.s "The Darkest Night" (Foto: Erlend Mikael Sæverud)

Ballade video XVIII: Sommeren kaller

Ballade Video tar sommerferie med ekstra mange norske musikkvideoer – og en premiere på ny, norsk storbandjazz.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Den norske sommeren har vel vært litt kokett så lenge, men festivalsesongen er uansett godt i gang. Det betyr bra musikk i kriker og kroker over hele landet. Det skal vi også markere litt her, ved å presentere et variert utvalg av artister og stilarter. Og ikke minst forskjellige måter å lage videoer på.

Det produseres mange musikkvideoer her hjemme, fra det nokså påkostede til det mer hjemmesnekrede. Det morsomme er at begge deler ofte fungerer. Gode ideer og litt tålmodighet kan ofte veie opp for manglende budsjetter.

Vi i Ballade har presentert godt over 100 norsklagde musikkvideoer denne våren, og har inntrykk av at både artister, plateselskap og lesere setter pris på det. Vi tar nå en pause for sommeren, men er tilbake i god tid før høsten begynner å senke seg over landet.

Denne gangen avslutter vi med litt drivende jazzmusikk med OJKOS fra Victoria Nasjonal Jazzscene – som samtidig er en påminnelse om all den fine musikken du kan oppleve i løpet av den norske sommeren. Dette er også denne ukens videopremiere, som vi er veldig glade for å kunne bringe videre.

 

MIA BERG: Grow

Vi starter denne uken med Mia Berg. Dette er en ung norsk artist fra Bergen, som nå studerer musikk i Oslo. Her har hun innledet et samarbeid med produsent Henrik Lillehaug, inspirert av blant andre Lianne la Havas, Solange og Bon Iver. ”Grow” er en catchy poplåt, som bør passe fint til den forestående sommeren.

”Grow” er også første smakebit fra en EP som kommer til høsten. Mia Berg har tidligere gitt ut den digitale singelen ”Hurry”, som har oppnådd bra med spillinger på Spotify. Videoen er regissert av Therese Grønlund og Guro Sommer Værland, med Maren Klakegg som produsent. Som dansere opptrer Alexandra Raven, Maia Jensen Moi og Thando Heggdal-Pupa.

 

ELLIS: Ja Ja

”Dub, reggae and soul from Norway with love” heter det i egenpresentasjonen til den Oslo-baserte artisten Ellis. Hun heter egentlig Ellen Sofie Mosebekk, og har tidligere sunget med den norske elektronika-produsenten Snasen. Det er også de to som har jobbet ferdig materialet på det snarlig kommende albumet Hverdag & fest, som ”Ja ja” er en del av.

Videoen til ”Ja ja” ble filmet av Kyrre Rydsaa, mens Ellis var gravid med sitt andre barn. Låten er bygd på “Jah Promise” av den jamaicanske artisten Johnny Osbourne, som slapp sin låt i 1979. Ellis ble introdusert til reggae-musikk av sin far, og begynte å fremføre musikken sin i Tromsø for rundt ti år siden.

 

Terje Torkellsen – Yani Martinelli

Mer deilig sommer-pop! Ellis er tilknyttet plateselskapet Sellout! Music, som nylig kunne feire sitt 15-årsjubileum. I løpet av sin levetid har Sellout! bl.a. gitt ut musikk med i løpet av 15 år gitt ut musikk av artister som Kenneth Ishak, Pelicat, Beezewax, Heyerdahl, Hiawata!, Stina Stjern, Pandreas, Bård Torgersen, The Ruby Suns, Snasen, Ken Stringfellow, Delorean, Moonbabies, Universet og mange til.

Og nå også Terje Torkelssen. Han vokste opp i Vedavågen på Karmøy, og har spilt med band og prosjekter som Palmface, Mats Wawa, Plooms, Hockney og Geetar. Han har selv skrevet den fine sangen, som er produsert av Jonas Rohde-Moe. Sammen med kjæresten sin står han også bak den vesle animasjonsfilmen.

 

I AM K: Not Friends

Vi tar nå turen til Kristiansand, der vi finner I Am K. Det har i hvert fall vært utgangspunkt for bandet, for medlemmene kommer fra mange steder i Norge. Si hei til Brynjar Blomvik (bass, Ålesund) Nicholas Van Eck (gitar, Sande), Torstein Lauvvik Ørland (keyboards, Tananger), Daniel Hinderaker (trommer, Flekkefjord og Oda Ulvøy (vokal, Kongsberg). Den sistnevnte skriver også tekstene og melodiene.

I Am K ga ut sine første låter alt i 2015-16, og albumdebuterte i fjor med den ti spors Humans på Apollon Records i Bergen. Videoen til ”Not friends” hadde premiere i mai, og er filmet av Tobias Hole Aasgaarden, med bistand av blant andre Markus Tarasenko Fadum, Richard Andreas Salvesen og Anna Willrodt. Medlemmene i I Am K traff hverandre under musikkutdanningen ved Universitetet i Agder.

 

HER’s: She Needs Him

I mars i år inntraff en tragisk ulykke. Britiske Stephen Fitzpatrick og norske Audun Laading døde i turnébussen på vei til en spillejobb i Santa Ana, California, etter å ha blitt truffet av en møtende bil. Også manager Trevor Engelbrektson omkom i ulykken.

Fitzpatrick og Laading spilte sammen i en duo de kalte Her’s, som startet opp i Liverpool i 2015. De ga ut to album: Songs of Her’s (2017) og Invitation to Her’s (2018). Duoen var i ferd med å gjennomføre en vellykket USA-turné, der de også hadde opptrådt på det viktige bransjetreffet SXSW.

Nå har regissør Sébastien Séjourné gitt ut videoen til låten ”She Needs Him”, som er hentet fra Invitation to Her’s. Audun Laading var fra Flekkerøy utenfor Kristiansand.

 

KEFEIDER: Two Heads Up In The Clouds

Kefeider heter egentlig Vetle Løvgaard, og sier selv at han er inspirert av blant andre Bon Iver and Daughter. Han har fått god respons på låtene sine, og har blant vært inkludert på lydsporet til NRK-serien “Unge Lovende”.

Kefeider ga ut sin første, offisielle single, “Raven for a Dove”, i 2018. Etterpå har han også gitt ut den digitale låten ”Weightless”. Begge låtene er å finne på EP-en “Since You Asked”, der vi også kan høre den fine “Two Heads Up In The Clouds”. Sangene er blitt spilt inn i Oslo, ved hjelp av Øyvind Blomstrøm (gitar), Tor Egil Kreken (bass) og Thomas Gallatin (trommer).

Regien på videoen er ved Kjell Håkon Larsen. Her ser vi et par nyte hverandre og solen, men tilsynelatende er det bare en som vender tilbake. Kefeider har denne sommeren blitt invitert til blant annet Musikkfest, Fauskivalen og Copenhagen Songwriters Festival.

 

LOVISE A.K.: The Darkest Night

Lovise A.K., eller Lovise Angen Krogstad, står for både musikk og tekst her. Hun bor på Nesodden, og har særlig drevet med musikkteater. Hun lærte seg tidlig å spille piano, og har også jobbet som psykolog, blant annet for Kirkens Bymisjon og Oslo kretsfengsel.

Hun beskriver selv ”The Darkest night” som en melankolsk gladsang om livet. En aftenbønn og trøstesang i røffe tider, og en hyllest til musikken, kunsten, lyset og gleden. Videoen hadde premiere på Vega Scene i slutten av mai.

Erlend Mikael Sæverud har vært regissør og fotograf på videoen, som er spilt inn i Santuari el Miracle og klosteret i Montserrat. Helge og Tarje Nysted spiller henholdsvis piano og fiolin, mens Helge også har vært produsent. Utgiver er Wings of Silver Records.

 

OJKOS: Breidablik 2

Og da er det klart for ukens videopremiere, som samtidig blir den siste vi legger ut før sommeren er her for alvor. Her møter vi OJKOS – et orkester som teller hele 16 musikere, og som her slipper sin første utgivelse. ”Breidablik 2” er fra i dag også tilgjengelig på digitale plattformer, og beskrives av musikerne selv som musikk med referanser til progrock, pop, elektronika og jazz.

Singelen er første forsmak fra det kommende debutalbumet Jacta est alea, med musikk komponert av trombonist Andreas Rotevatn. OJKOS består av utøvere som alle 16 er involvert i mange forskjellige prosjekter – deriblant band som Fieh, Megalodon Collective, Cezinando, Rohey, Billy Meier, Ensemble Denada og Gabrielle.

OJKOS – eller Orkesteret for jazzkomponister i Oslo – startet opp høsten 2018, og består av profesjonelle jazzmusikere som alle komponerer musikk. De som har lyst til å finne ut litt mer om denne spennende nyskapningen, må gjerne lese litt mer her.

 

Selv om denne spalten nå tar sommerferie, vil vi fortsatt gjerne ha tips om nye og aktuelle videoer. Send en e-post til guro@ballade.no, så ser vi på alle forslag vi får inn. Om du har litt tid til overs en dag, anbefaler vi også at du tar en titt på de tidligere utgavene av Ballade Video. De finner du samlet på ett sted her: http://www.ballade.no/sak/type/ballade-video/.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.