Stillbilde fra Bokassas musikkvideo "Mouthbreathers Inc." (Foto: Video Ink)

Ballade Video XV: Gateopptøyer og late dager

Vi chiller ved svømmebassenget, dagdrømmer på jobben og raser mot dommedag.

Kalender

Denne uken har Dagbladet Musikk og YouTube kåret det de mener er tiårets beste norske musikkvideo. Prisen gikk til Karpe (Diem), og deres video til «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din», regissert av Kavar Sing. Vi gratulerer, og håper at slike markeringer er med på å øke interessen for hjemlige musikkvideoproduksjoner.

Kanskje er det noen fremtidige kandidater blant ukens utvalgte hos oss også. Vi presenterer uansett en nokså bred vifte av norsk musikk, fra hip hop til knallhard stonerrock. Vi håper dere fortsetter å sende inn forslag til oss, og ser gjennom alt vi får inn.

 

JOUSKA: Titanics

Bandmedlemmene her er Marit Othilie Thorvik, Hans Olav Settem, Oddbjørn Sponås, Sunniva Lilian Shaw og Stein Boge. De holder til i Oslo, og har vært Ukas urørt på NRK P3. Marit og Hans Olav er kjærester, og har veldig beskjedent omtalt Jouska som en First Price-versjon av Astrid S. Hans Olav har også spilt i elektropop-trioen Whales & This Lake, som var Urørt-finalister i 2016.

Musikkvideoen er av Ruth Emilie Rustad Martinsen, som opprinnelig er fra Molde, og ellers er en kjempeflink illustratør. Jouska har for øvrig lagt ut en god rekke med digitale singler, der den første er ”Digital Pimps” fra 2016.

– Vi liker veldig godt sånn hjemmesnekra kaotisk kollasj-kunst, og vi forsøker kanskje å lage en musikalsk versjon av det, for å pirke liv i forskjellige følelser hos lytteren, har Marit og Hans Olav sagt til disharmoni.no.

 

HANNE KOLSTØ: Veggen

Hanne Kolstø begynner å bli en ung veteran, som debuterte med albumet Riot Break i 2011. ”Veggen” er første single fra det kommende albumet Jue, som er hennes niende studioalbum. Videoen er lagd av Anna Leijonhielm og Simen Skari.

Fest blikket fra 2016 markerte en vellykket overgang fra engelske til norske tekster. Kolstø er opprinnelig fra Sykkylven på Sunnmøre i Møre og Romsdal, og har gjerne samarbeidet med produsent og musiker Øyvind Røsrud Gundersen. Hun har også gått på Musikkonservatoriet ved Universitet i Agder, og har spilt i band som i Post, Love:Fi og Thelma & Clyde.

2019 markerer hennes 10-årsjubileum som soloartist. Hun sier selv at Jue utfordrer tradisjonelle sangstrukturer, og at musikken bør være fri.

 

EI SAA PEITTÄÄ: Søplesaft

Tuva Syvertsen har lenge vært en artist med bein i nesa og en vilje til å gå egne veier. Hun slo gjennom som vokalist og hardingfelespiller i Valkyrien Allstars sammen med Ola Hilmen og Erik Sollid. Denne våren har hun prøvd seg med norskspråklig hip hop med Nils m/ Skils, der både prosjektet og albumet heter Ei Saa Peittää.

Tuva Syvertsen har både medvirket i programmene Stjernekamp (NRK) og Det store korslaget (TV2), men trives antagelig like godt i undergrunnen. Nils m/Skils er fra Gjerdrum på Romerike, og ga ut sine første egne ting rundt 2004, etter at han først begynte å rappe i en alder av 14 år – ti år tidligere.

«Søplesaft» er den andre video-singelen fra Ei Saa Peittää. Interesserte må gjerne sjekke ut ”Under kulene” også.

 

50URS: Picasso

Mer norsk hip hop. 50urs er fra Stavanger, men bodde i Stuttgart i Tyskland til han var 16 år. Han tilhører nok den litt snillere delen av norsk rapmusikk, og sier selv at han vil ”spre glede til folkå”. For tiden er han i forhandlinger med minst ett norsk plateselskap.

50urs har også kalt seg Panda, og har vakt en del oppmerksomhet med låter som ”Juletid”, ”Mr. Nazi” og den sommerlige ”STVG” fra 2017. Han er født i 1993, og heter egentlig Urs Zeller. Låten og videoen er lansert via det lokale OkeyDokeyLabel, som Zeller driver sammen med Andre Engelsvoll. Engelsvoll står bak denne musikkvideoen.

”Picasso” er en catchy låt, og en video med en litt overraskende slutt.

 

CHINATOWN BLUESBAND: Forever Young

HP Gundersen er en av de store veteranene i norsk rock, med fartstid helt tilbake til 1973. Han har vært med i band som Nøkken, Rust, Hot Project, Stain Monsters, Animal Farm, Little Sister, Drown Happy, Tweeterfriendly Music, House Of Hiss, The New Troubadours og The Last Hurrah!!. I følge Rockipedia har Ronni Le Tekrö kalt ham ”Norges eneste geni”, mens andre har omtalt ham som ”Bergensbølgens far”.

Chinatown Bluesband er nok et prosjekt, der den nå 66 år gamle HP Gundersen spiller både steel-gitar, elektrisk gitar og bass. Ellers medvirker blant andre Maria Due (vokal, gitar), Åse Britt Jakobsen (vokal), Øyvind Storlie Hoel (akustisk gitar), Mari Persen (fiolin), Nora Yuyue Zheng (guzheng), Alex Grieg (bass), John JT Thomas (piano) og Maesa Pullman (trommer).

Albumet til Chinatown Bluesband heter Silvertones. Videoen og de fine bildene til denne versjonen av Bob Dylans “Forever Young” er ved Arnvid Aakre. HP Gundersen ga i 2018 ut selvbiografien Et liv i etableringsfasen.

 

BOKASSA: Mouthbreathers Inc.

“This is one of the death cult groups …” Neida, men Bokassa er i hvert fall en av Norges mest lovende rock-grupper om dagen. Den forseggjorte videoen til «Mouthbreathers Inc.» er som en mini-thriller, med masser av action og hissige klipp. Låten er hentet fra det kommende albumet Crimson Riders, som kommer ut 21. juni 2019.

Bokassa er fra Trondheim, og blander stonerrock med punk- og hardcore-elementer. De fikk god mottagelse for førstealbumet Divide & Conquer i 2017, som blant andre Metal Hammer omtalte som en av årets beste debuter. De har spilt mange steder i Norge, men også i Sverige og Storbritannia.

Bokassa består av Jørn Kaarstad, Olav Dowkes og Bård Linga. De har blitt oppdaget av Lars Ulrich i Metallica, og skal sammen med svenske Ghost være support for det amerikanske superbandet denne sommeren. – When I heard their music a year ago, they blew my head off. Getting a chance to introduce them to a wider audience is going to be super cool, har trommeslageren sagt.

 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god helg. Tips om ferske og aktuelle musikkvideoer må som vanlig gjerne sendes til guro@ballade.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev