Stillbilde fra Anna Kajanders video "Spørsmålstegn" (Foto: Anthony Harrison)

Ballade XXXIII: Inn i malstrømmen

Nye videoer med Koala Queen, Biru Baby, På Stengrunn, Anna Kajander og Vamp. Og en hel times møte med Motorpsycho.

Kalender

NO GRAVITY

04/10/2024 Kl. 18:00 - 19:30

Oslo

Autopulver Reunionkonsert

09/10/2024 Kl. 19 30

Oslo

Monologforstilling: Pappas lille gutt

09/10/2024 Kl. 19:00

Oslo

Vel møtt til en ny utgave av Ballade Video – vår faste spalte for aktuelle norske musikkvideoer. Denne gangen kan vi by på en premiere med det ferske rockebandet Koala Queen, og skal ellers reise Norge på kryss og tvers. Som vanlig er det også en blanding mellom godt etablerte artister og nyere talenter.

 

KOALA QUEEN: Just Another Day

Premiere! Med vokalist Michael i spissen fikk Charlotte and Thieves raskt et godt rykte som liveband, noe som førte til opptredener på festivaler i inn- og utland. De ble også spilt en hel del på tysk radio i forbindelse med EP-en ”It Won’t Be Long, We Dont Belong”. Nå går bandet under navnet Koala Queen, og sier selv at de implementerer elementer fra 60/70-tallet med et moderne lydbilde.

Koala Queen består av Michael Besseberg Gjøvaag (vokal), Viktor Lindblom (gitar, vokal), Oskar Johnsen Rydh (trommer, perkusjon), Andreas Rukan (bass) og Kristian Haug (gitar, keyboards). Debutalbumet The Muppet Show kommer i begynnelsen av 2020 på Nordic Records, og er spilt inn hos Grammofon Studion i Sverige ¬– med et klassisk, analogt miksebord som både Freddie Mercury og Led Zeppelin har brukt før dem.

– Jeg ser Koala Queen som et resultat av en modningsfase for bandet. Vi har mer oversikt og erfaring om hva som kreves av oss i bransjen. Den nye musikken vi lager er mer etablert og profesjonell, rett og slett, sier Viktor Lindblom.

22. januar 2020 skal det unge og ambisiøse bandet ellers opptre i Boksen Live. Dette er en konsertserie som er kuratert av Kulturhuset i Oslo, med fokus på å løfte frem ferske artister og band som folkene på utestedet har særlig tro på.

Videoen til “Just Another Day” er regissert av Ola Børke.

 

BIRU BABY: Inferno Awaits

Det norsk-samiske bandet Biru Baby har sluppet en ny video, filmet rett ved grensen til Russland i Kirkenes. Den er regissert av Jim S. Hansen, og er en del av det Biru Baby beskriver som en 8-kapitlers reise gjennom Sápmi/Finnmark. – Det handler om urmennesket i en moderne verden, og om musikerens paradoksale tilværelse som avhengig av både kommersiell suksess og kunstnerisk utfoldelse, sier duoen.

Biru Baby har i år vært nominert til Edvard-prisen av TONO for albumet Ancient Call, som kom ut i 2018. De har også turnert i Europa med det japanske bandet Man With A Mission, og opptrådte for andre gang på bransjefestivalen Trondheim Calling. Bandet har røtter tilbake til 2004, da de startet opp som Cyaneed i Alta. Biru Baby består nå av Iki og Hánná, aka Ida Iki og Hanna Reinsnes Moen.

Videoen til ”Inferno Awaits” er filmet av Benjamin Mosli. Danserne i filmen er Marie Ringsaker, Susanne Valerie Thoresen og Live Moen Johannessen, mens sistnevnte også står koreografien.

 

PÅ STENGRUNN: På gjensyn

På Stengrunn – 16 sanger av Rudolf Nilsen er en av de store norske viseplatene. Den kom ut i 1973, og ble snart et kjært tonefølge for mange musikkinteresserte nordmenn. Bak utgivelsen sto Jon Arne Corell, Kari Svendsen, Lillebjørn Nilsen, Lars Klevstrand, Carl Morten Iversen og Steinar Ofsdal. De hadde tonesatt dikt av Rudolf Nilsen, som døde i 1929, bare 28 år gammel.

Nå kommer På gjensyn – med 17 nye melodier til tekster av Rudolf Nilsen. Alle de opprinnelige musikerne og sangerne er med, 46 år etter den opprinnelige utgivelsen. Med ett unntak: Lillebjørn Nilsen har forlatt prosjektet, og blitt erstattet av den yngre visesangeren Pål Moddi Knutsen.

På gjensyn er utgitt av Nummer 13, et Oslobasert plateselskap som også har hentet navnet sitt fra Nilsens poetiske univers. De har ellers utgitt gruppen Frosk, som i sin tid var på det venstreradikale plateselskapet MAI. Også yngre, politisk engasjerte band som Folkehelsa og Ohnesorg har tilknytning til selskapet.

 

ANNA KAJANDER: Spørsmålstegn

Anna Kajander er fra Ørsnes i Lofoten. Hun har bodd i både Buenos Aires og København, og har nå base i Oslo. I fjor sommer slapp hun sin debutsingel ”Sabla fin”, som senere ble fulgt opp med ”Omforlatelse” og ”Idioti”. I sommer har hun åpnet Trevarefest i Henningsvær, opptrådt på Klubbøya under Øyafestivalen i Oslo, og spilt solo på ”Sommeråpent”.

– ”Spørsmålstegn” er om å prøve å finne sin egen vei i det mylderet av muligheter man har som ung i Norge. Jeg bestemte meg tidlig for å bli musiker, og har møtt på mange forskjellige ansiktsuttrykk når jeg har svart på spørsmålet om hva jeg skal bli når jeg blir stor, sier Anna Kajander.

– Sangen handler om å måtte stå for et litt ukonvensjonelt valg ovenfor voksne, som alltid har en klar mening om hva som ville vært det mest fornuftige. Og den handler om å bruke dette negative man møter til et engasjement ovenfor valget sitt. Siden teksten inneholder mye informasjon, ønsket vi å gi musikkvideoen et estetisk uttrykk som både var interessant og behagelig for øyet.

Videoen er laget av Anthony Harrison. Debutalbumet til Anna Kajander kommer til våren, og blir gitt ut på Drabant Music.

 


VAMP: Byen ved veiens ende

Vamp er fra Haugesund, og debuterte med albumet God morgen, søster i 1993. Bandet har akkurat sluppet sitt tolvte studioalbum, Brev. Som vanlig har de blant annet tonesatt dikteren Kolbein Falkeid, men teksten til avslutningssporet ”Byen ved veiens ende” er skrevet av Eskil Engdal. Han jobber som journalist, og har her forfattet et reisebrev fra en favela i havnebyen Valparaiso i Chile.

Brev er delvis innspilt på veien med bærbart opptaksutstyr, der særlig Øyvind Staveland har benyttet seg av dette.
– Vi ville lage et album som kunne spilles inn overalt. På reise, men også hjemme, sier sønnen og produsenten Odin Staveland. Musikerne har underveis sendt låtene til hverandre som musikalske kjedebrev, utvekslet ideer og lagt på instrumenter.

Dagens utgave av Vamp består av Øyvind Staveland (vokal, fele, bratsj, fløyte, gitar, med mer), Odin Staveland (vokal, perkusjon, tangenter, med mer), Jan Toft (vokal, gitar, kor), Kjetil Dalland (bass), Lars Eirik Støle (prophet) og Stian Tønnesen (mandolin, banjo, gitar).

 

MOTORPSYCHO: Into The Maelstrom

MOTORPSYCHO Into The Maelstrom documentary (2019) from Bernie's Basement on Vimeo.

Nå sprenger vi nok de fleste grenser for hva man kan kalle en musikkvideo. Men på den annen side – det er heller ikke så ofte det lages uavhengige musikkdokumentarer om norske artister. Her er en hel times møte med Motorpsycho fra Trondheim, som snakker om bandets historie, fremtidsplaner og det å fortape seg i musikken.

Into The Maelstrom er lagd av de hollandske filmmakerne Bernard Van Hecke og Sam Vanhove. Det er også Van Hecke som har intervjuet medlemmene. Innimellom praten er det god plass til en rekke ferske konsertopptak, samt historiske videoer. Live-sekvensene er blant annet fra Oslo, Trondheim og Roma, i tillegg til utesteder i Belgia og Holland.

 

Vi ønsker som vanlig alle en god og musikalsk helg. Vi tar som alltid gjerne mot nye forslag til videoer vi bør presentere. En omfattende samleside med nyere norske musikkvideoer finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo