Stillbilde fra Unnveig Aas, "If I Could Write that Song" (Foto: Martin Høgberget)

Ballade Video XXVIII: Om jeg kunne skrive den sangen

Vi ser på Nordicana-scenen, med ferske utgivelser fra både Unnveig Aas og Malin Pettersen. Broen, Sunship Balloon og Astrobabes er også med.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Så langt denne høsten har vi presentert rundt 70 nye, norske videoer, innen et bredt felt av musikkstiler og filmuttrykk. Vi har fått mange fine tilbakemeldinger, og ser at videoene også blir delt på sosiale medier. Det er selvfølgelig veldig hyggelig. Og aller hyggeligst er det at vi hver uke opplever at norske kvalitetsvideoer kommer på banen.

 

UNNVEIG AAS: If I Could Write That Song

Nordicana er i ferd med å seile opp som et fellesbegrep for hjemlige artister som spiller roots- og americana-inspirert musikk av i dag. Og her har det kommet til mange sterke aktører, som Malin Pettersen, Signe Marie Rustad, Louien og Benedicte Brænden. Samt fine grupper som The Northern Belle, The Silver Lining og The Secret Sound of Dreamwalkers.

Og ikke minst Unnveig Aas fra Holmestrand, som nettopp har kommet med det nye albumet Young Heart. ”If I Could Write That Song” er den tredje singelen fra albumet, og har fått en sjarmerende retro-orientert video, regissert av Martin Høgberget. Bandet i videoen består av Roger Græsberg, Krister Skadsdammen, Christina Ommestad Haga, Tony Karlsen, samt Unnveig Aas selv.

Unnveig Aas har ellers gitt ut to diktsamlinger, og albumdebuterte med Old Soul i 2017. På det ferske albumet er hun backet av Roger Græsberg (gitarer), Morten Andreassen (bass), Alexander Lindbäck (trommer, perkusjon) og Krister Skadsdammen (steel gitar). Ellers anbefaler vi gjerne å ta en tur til Drammen og Union Scene, der Unnveig Aas deler scene med Claudia Scott og Ida Jenshus den 29. november.

 

MALIN PETTERSEN: Pause

Die With Your Boots On Records er et nystartet norsk plateselskap, som nettopp tar seg av norske artister innen Americana- og country-sjangeren. De startet opp som arrangører, og inviterte for første gang til fest i oktober 2012 på Revolver i Oslo. I kjernen av DWYBO-organisasjonen finner vi Geir Ramstad Sletvold, Christoffer Nyegaard Mollestad og Eivind Eide Skaufjord.

– Selskapet vil ha eksklusivt fokus på country, americana, folk og andre kosmisk-jordiske sjangre, og skal være den ledende formidleren av disse sjangrene i Norge. Ambisjonen er å bringe de beste norske artistene i feltet ut til et internasjonalt publikum, heter det i selskapet, som alt har artister som Signe Marie Rustad, Lucky Lips og The Silver Lining i stallen.

Malin Pettersen er til vanlig vokalist i Lucky Lips, men gjør også stadig større lykke som soloartist. Nylig hadde hun slippfest for det ferske mini-albumet Alonesome, som byr på seks fine, nakne og intime låter. En av disse er ”Pause”, som også har kommet ut som en sjutommers single i forkant av albumslippet. Videoen er lagd av Solveig Selj.

 

BROEN: Dorian Grays

Broen er tilbake, og har nettopp sluppet sitt tredje album. Det har tittelen Do You See the Falling Leaves?, og blir gitt ut på Bella Union. I den forbindelse har bandet sluppet et par live-videoer, der ”Dorian Grays” er den ene. Begge disse videoene er spilt inn på Henie Onstad Kunstsenter i juni i år.

Broen har tidligere gitt ut albumene Yoga (2015) og I Love Art (2017), som har fått fine mottagelser. Bandet har en eklektisk tilnærming til musikken, og blander gjerne forskjellige stilarter og rytmiske elementer. Bandet består av Anja Lauvdal (keyboards), Lars Ove Fossheim (gitar), Hans Hulbækmo (trommer), Heida Karine Johannesdottir Mobeck (tuba) og Marianna S. A. Røe (vokal).

Videoen til “Dorian Grays” er regissert av Bjørn Ante Røe, med Andreas Tømmerås Ermesjø som produksjonsassistent. Andreas Hårklau har rattet lyden, mens Heidi Dalenestår for hår og sminke. “Dorian Grays” er en av ti nye sanger på det nye albumet, der Marcus Forsberg er produsent.

 

SUNSHIP BALLOON: Up On The Moon

Sunship Balloon er et nytt prosjekt fra Dan Haggis og Tord Øverland, som har hatt stor suksess med det britiske bandet The Wombats. Øverland er opprinnelig fra Elverum, og har vært musiker i England siden 2003, da han, Haggis og Matthew Murphy startet opp The Wombats ved Liverpool Institute of Performing Arts. Han har også spilt i Imitating Aeroplanes med Marius Drogsås Hagen fra Team Me.

Sunship Balloon kaller seg et “psychedelic dream alt pop project”, og har nettopp sluppet en femspors-EP. Her har duoen skrevet og produsert alt selv, basert på mer enn 15 år med låtskisser og idéer. Utgivelsen er mikset av John Congleton, som har jobbet med blant andre. St. Vincent og Alvvays.

Den morsomme og oppfinnsomme videoen er regissert av Marta Brodacka, og er animert ved Animusz Studio Magdalena Parszewska, med Paulina Szewczyk og Alicja Adamska som hovedanimatører.

 

ASTROBABES: Kongen av verden (jekk deg ned)

Vi avslutter denne úken med litt hjemlig hardrock, denne gangen i kategorien pønk på norsk. Selv beskriver Astrobabes låten som ”den vanskelige fjerdesingelen”.

Astrobabes er fra Oslo, og består av Petter Brønstad (gitar), Tarjei Westby (vokal, trommer) og Espen Hagås (bass). På denne videoen er de dessuten forsterket med Gard Sviggum Saabye fra Pappasaft.

– Siden vi er fra Oslo, synger vi på norsk. Og vi hater alt utenfor Ring 3, selv om vi har vært der flere ganger. Vi hater også alle som omtaler seg selv i tredje person, sier bandet selv.

Regi og klipp er ved Andreas Kjelstrup, mens Johnny Normann Berg har stått for foto. Låten finnes også på EP-en ”Hovmod”, som er oppfølgeren til den fem spors utgivelsen ”Desperat” fra 2018.

 

Vi ønsker som vanlig alle våre lesere en fin og musikalsk helg. Høsten har for lengst etablert seg, mens vinteren begynner å banke på døren enkelte steder i landet. Da kan jo nye, norske plater være ekstra gode å ty til. Send gjerne tips om aktuelle videoer til guro@ballade.no, og ta også en titt på samlesiden vår.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Rådgiver kultur

Agder fylkeskommune

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev